Şirketin açıklamasına göre el tırnağı boyutundaki bir çipe 50 milyar transistör sıkıştırıldı. Bu mimari, 7nm işlemcilerle aynı zor ile yüzde 45 daha yüksek performans sunabiliyor. Daha fazla performans yerine 7nm işlemcinin sunduğu performans sunulmak istenirse yüzde 75 enerji tasarrufu sağlanmış olunuyor.

Özellikle mobil cihazlar için düşük nanometre çok önemlidir. Zira daha eksik şiddet tüketmeleri, beraberinde daha uzun pil ömrünü getiriyor. IBM’in açıklamasına kadar bu işlemcinin kullanıldığı bir mobil cihazı 4-5 günde bir sıkıntı etmek tatmin edici olacak. Yüksek ısı değerleri sebebiyle en iyi performansı sunamayan laptoplar, daha az ısıyla çok daha iyi performans sunabilecek.

Geleceğimiz teknoloji ile inşa edileceği için böyle bir gelişmeye sadece oyunlarda daha fazla FPS olarak bakmamalıyız. Bu mimariyi kullanan işlemciler insanlığı da ileriye taşıyacak. 2nm işlemci mimarisinin; uzay keşifleri için hesaplamalarda, bilgi merkezlerinde zorlama verimliliğinde ve kuantum hesaplamalarda büyük faydası olacağı söyleniyor.

Apple geçtiğimiz yılın sonlarında TSMC’de M1 ve A14 5 nanometre işlemcilerinin üretimine başladı. Onun arkasında Huawei de Kirin işlemcileri için 5 nanometre üretimine başladı. Bir öteki mobil işlemci devi olan Qualcomm şu an birçok işlemcisinde 7 nanometreyi kullanıyor.

Yeni mimariler konusunda en geç kalmış üretici olan Intel ise 2023 yılından önce 7 nanometre işlemcilerini piyasaya sürmeyecek. Şirket şu lahza 10nm ve 14nm mimarili işlemcilerini piyasaya sürmekte. Ama Intel, benzer nm değerindeki öteki işlemcilere kadar daha fazla transistör yoğunluğu sunma yarışında olduğu için karşılaştırma yerine getirmek pek doğru değil.

Dev bir çip üretimi tesisi olan TSMC de 2nm fabrikasyon süreci üzerinde çalışıyor. bununla birlikte önümüzdeki yılda 3nm ve 4nm işlemci üretmeye başlayacağı da biliniyor.

2nm işlemci mimarisinin ne zaman mobil cihazlara geleceği muhakkak değil. Bunun için en düşük birkaç sene beklememiz gerekse de geliştiriliyor olmalarını bilmek güzel.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/ibm-bir-ilki-basardi-2nm-islemci-uretildi
Yorumlar