Meta AI ekibi, bildiğiniz üzere uzun süredir çeviri üstüne araştırmalar yürütmekte. Şirketin son yapay akıl çalışmasının ürünü Cicero, insanlarla müzakerelerde ve iş birliğinde bulunuyor, daha da önemlisi onları ikna edebiliyor. Hatta Cicero'nun bütün bu becerileri Diplomacy isimli strateji oyunuyla sınandı ve Cicero yaratıcılarından geçer not aldı. Cicero'nun teknik detaylarına ve kullanıcılara neler sunduğuna birlikte bakalım. 

Meta AI'ın söylev ve tercüme odaklı yapay akıl çalışmaları

Cicero'nun teknik detaylarını incelemeden önce Meta AI'ın hitabe ve çeviri odaklı yapay zeka çalışmalarını özetle hatırlatmakta avantaj var. 2022'nin Şubat ayında suni zeka destekli "evrensel konuşma tercümanı" (UST) üzerinde çalıştığını duyuran Meta AI, Temmuz 2022'de "No Language Left Behind" (NLLB) projesi dahilinde Asturyasça, Luganda ve Urduca gibi düşük kaynaklı diller de dahil edinmek üzere toplamda 200 dil için çeviriler yapacağını açıklamıştı. Meta AI, Ekim ayında ise yazılı olmayan tavır dillerini simültane olarak çeviri ettiğini bizlere gösterdi. 

Cicero, ola ki de tüm bu çalışmaları bir adım öteye taşıyarak, Diplomacy'yi oynarken, eş zamanlı olarak benzer anda 6 dili tercüme etti. Oyun zarfında yüzlerce mesaj gönderiminin gerçekleştiğini belirtelim. Cicero, doğal dil işlemeden faydalanarak, oyun boyunca diğer oyuncularla ilişkiler geliştirdi.  

Cicero nasıl çalışıyor? 

bu arada Cicero, planlama motoru ve diyalog bileşeni almak üzere iki bileşenden oluşuyor. Bu iki bileşen birlikte çalışarak, ortaya manalı diyalogların çıkmasını sağlıyor. Tasarlama motoru, adından da anlaşılabileceği üzere keza kendisi ayrıca de birlikte çalıştığı ortakları için enerjik görüşler ortaya atıyor ve bu nedenle kuvvetli fikirlerle diyalog bileşenini beslemiş oluyor. 

Meta'nın, suni zekanın tamamen öbür iki alanındaki yeni teknikleri Cicero çatısı aşağıda topladığını söyleyebiliriz. Şirket, AlphaGo ve Pluribus kullanılan haliyle stratejik fikir yürütmeyi, GPT-3, BlenderBot 3, LaMDA ve OPT-175B'de kullanılan haliyle doğal dil işlemeyi kullandı. 

Cicero oyunun her noktasında oyun tahtasına ve hitabe geçmişine bakarak diğer oyuncuların nasıl davranacağını modelliyor. sonra ortaya çıkardığı modelleri, hür formda diyaloglar üreten bir dil modelini denetlemek için kullanıyor. Söz konusu dil modeli, öteki oyuncuları bilgilendirirken, onlara akla yatkın eylemler öneriyor ve daha da önemlisi diğer oyuncularla koodirne olabiliyor. 

Denetleme edilebilen dil modelinin ortaya çıkması için takım, BART sözde bir dil modelini, internette ve webDiplomacy.net'te insanların oynadığı 40 binden fazla oyunda bulunan metinle eğitti. 

Cicero ile niyetlenmek isteyenler, kodu GitHub'da açık kaynak olarak yayınlayan Meta ekibinin makalesine göz gezdirebilir. Benzer şekilde araştırmacıların, CICERO RFP üzerinden verilere erişebileceğini belirtelim. 

Cicero neler sunabilir? 

Şimdiye kadar kısa sorgulara yanıt veren yapay akıl asistanları, Cicero'nun modeliyle önümüzdeki dönemde daha detaylı ve uzun formatta sohbetler gerçekleştirebilir. Ayrıca oyun içinde oyuncu olamayan (non- player) karakterler, Cicero ile oyuncu olma özelliği kazanabilir. Söz konusu karakterler, sizin konuşmalarınızı anlama ve buna göre davranma kapasitesi geliştirebilir. 

Bunlara ek olarak Cicero'nun eğitim nedeniyle da kullanılabileceğini söyleyelim. Cicero uzun konuşmalar aracılığıyla kabiliyet ilerletmek isteyen kullanıcıları yönlendirebilir ve eğitim sürecine takviye olabilir. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/11/28/insanlarla-muzakere-edebilen-meta-ai-in-yeni-calismasi-cicero-kullanicilara-neler-sunuyor