Apple'ın tatbik gizliliğine siklet verdiği gerçekten su götürmez bir reel, oysa en güvendiğimiz cihazlarda deha bir takım emniyet problemleri ortaya çıkabiliyor ve böylece ekstra güvenlik önlemleri olmak zaruri oluyor. Apple da bu kapsamda iOS 15.2 zarfında Tatbik Gizlilik Raporu'nu yayına aldı. Apple'ın daha transparan olma çabalarının bir parçası olan bu özellik, iOS 15.2 güncellemesini yapmış bütün iPhone kullanıcıları için şu anda mevcut. 

Başta şunu maddeler halinde sıralamak gerek; Başvuru Formu Mahremiyet Raporu, uygulamaların son yedi gün içinde konumunuza, fotoğraflarınıza, kameranıza, mikrofonunuza, kişilerinize ve daha fazlasına hangi sıklıkta eriştiğini ve uygulamalara ait ağ etkinliklerini görmenizi sağlıyor. Yedi günlük bir zaman boyunca uygulamalarınızın neler yaptığıyla ilgili ayrıntıları kaydeden bu nitelik ile bütün uygulama etkinliği bilgileri telefonunuzda yerel olarak depolanıyor ve Kullanım Gizliliği Raporu'nu kapatırsanız veriler cihazınızdan siliniyor.

Ayarlar > Mahremiyet > Kullanım Gizliliği Raporu: Mahremiyet konusunda merak ettiğiniz bütün teferruat

Dilekçe Mahremiyet Raporu'na ulaşmak için yapılması gereken sahiden fazla basit. Cihazınızda şu adımları izlemeniz yeterli: Ayarlar > Mahremiyet > Başvuru Gizliliği Raporu. sonra zaten karşınıza bütün veriler çıkacak. Rapor ise dört belli başlı bölüme ayrılıyor. Bu bölümler, "Bilgi ve Sensör Erişimi", "Uygulama Ağ Aktivitesi", "Web Sitesi Ağ Aktivitesi" ve "En Fazla İletişim Kurulan Alanlar" olarak belirtiliyor.

Bilgi ve Sensör Erişimi

En üstteki bilgi ve dedektör dökümü, uygulamalarınızın kameranız, mikrofonunuz ve konumunuz gibi alıngan verilere ve sensörlere kaç defa eriştiğini ve bu erişimi ne vakit kullandıklarını gösteriyor. Bu noktada gerçekte alımlı veriler var, zira hiç beklemediğiniz uygulamalar mikrofona ya da kameraya erişmiş olabiliyor.

Tatbik Ağ Aktivitesi

İkinci kısım ise ağ etkinliğini gösteriyor. Uygulamalarınızın son yedi gün içinde hangi web alanlarına ulaştığını ortaya koyuyor. Rapor, uygulamanın aracısız irtibat kurduğu alanlar ile diğerleri arasında fark da yapıyor. Burada yapılan bu ayrım manâlı olsa da doğrusu kullanıcının tamamiyle hangi siteye direkt girdiğinin bilinmeyeceği söyleniyor. Çünkü Başvuru Mahremiyet Raporu'nda listelendiğini görülen her bölge adını çözümlemek böylece de mümkün durmuyor.

Web Sitesi Ağ Aktivitesi ve En Çok İletişim Kurulan Alanlar

Üçüncü birim kullanım içi tarayıcılar ya da Safari ve Chrome gibi mobil tarayıcılar aracılığıyla yüklenen siteler için Web Sitesi Ağ Etkinliği'ni listeliyor. Son birim ise bütün uygulamalarınızda ve yükledikleri web sitelerinde en çok iletişim kurulan alan adlarını listeliyor. 

Bütün raporu .json formatında cihazınıza indirebiliyor veya diğer birine gönderebiliyorsunuz. Kendi raporumu indirip göz attığımda, çoğu kodla karşılaştım ve uygulamaların cihazımla beklediğimden fazla daha fazla etkileşim içinde olduğunu gördüm. Yani haberim olmayan çoğu tatbik, tekrar haberim olmadan fazla fazla veriye erişebiliyor. Doğrusu bu da biraz korkutucu.

neticede Apple'ın Başvuru Formu Mahremiyet Raporu mahremiyet konusunda merak ettiğimiz birçok soruya cevap veriyor; oysa bir çözüm sunmuyor. Eğer mahremiyet konusunda daha fazla tedbir almak istiyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey güvenmediğiniz uygulamaları silmek gibi duruyor. Bu da ne dek işe yarar, tartışılır. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/01/10/ios-15-2-ile-gelen-uygulama-gizlilik-raporu-na-dair-merak-edilenler