Bir süre önce Meta 11 bin, Alphabet 12 bin, Microsoft 10 bin, Amazon ise 18 bin çalışanını işten çıkardı. Hatta Meta tekrar 10 bin çalışanı daha işten çıkarmaya hazırlandığını duyurdu. Rakipleri binlerce kişinin görevine son verirken, Apple cephesinde ise toplu işten sonuç planı bulunmamaktaydı. Ama Şirket, maliyetleri yıkmak adına öbür bir rota izlemeye başladı. 

Paylaşılan bilgilere kadar Apple, bazı ekipler için ikramiyeleri ertelerken, işe alımları dondurduğu bölüm sayısını artırıyor. İkramiyeleri yayma programının değiştirilmesi operasyonları, kurumsal perakendeyi ve şirket içindeki belirlenmiş grupları etkileyebilir. 

Daha önce ikramiyeleri, çalışılan bölüme bağlı olarak yılda bir veya iki defa dağıtan şirket, ikramiye dağıtımı için genel olarak nisan ve ekim ayını seçim ediyordu. Oysa yeni plan zarfında iki kere ikramiye alan gruplar gelecek ay ikramiye alamayacak. Hem tüm bölümler yıllık olarak ikramiye almaya başlayacak ve ödemeler yalnızca ekim ayında gerçekleştirilecek. 

Laf konusu başvuru formu, mühendisler, idareci olmayan çalışanlar ve orta düzey yöneticileri kapsıyor. Ama direktör ve daha üst seviyedeki kıdemli çalışanlar bu uygulamadan etkilenmeyecek. Apple'ın yüksek sıralamaya sahip çalışanlarının her bir çeyrekte ikramiyelerinin ödenmesine alışkın olduğunu eklemekte fayda var. 

Bu gelişmelerin yanı sıra Apple, seyahat bütçelerinde de kısıntıya gitti. Hatta bundan böyle Kıdemli GMY'lerin bütçeleri ve bütçelerde yer alan kalemleri onaylaması gerekecek. 

Buna ilave olarak Apple'In insan kaynakları departmanının uzak çalışanları mercek altına aldığını belirtelim. Apple çalışanlarının haftanın 3 günü işe gelmesi gerekmekte. İnsan kaynakları departmanı ise kimlerin ofise gelip gelmediğini yakından takip ediyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/03/15/apple-maliyetleri-dusurme-yontemleri/