Jack Dorsey'nin kurucusu olduğu mobil ödeme şirketi Square, bitcoin madenciliğini daha çevreci ve erişilebilir ışık halkası getirmeye hazırlanıyor. Bu hafta bir tweet seli paylaşan Dorsey, Square'in özel silikondan baskı alan açık kaynaklı bir Bitcoin madencilik sistemi kurmayı planladığını açıkladı. 

Açıklamada bulunan bilgilere göre açık kaynaklı Bitcoin madenciliği sistemini, Square'in ekipman lideri Jesse Dorogusker hayata geçirecek. Bu noktada Square'in Jay-Z'nin online müzik platformu Tidal'ın yetişkinlik hissesini Mart ayında aldığını hatırlatalım. Bu satın alma ile Dorogusker, Tidal'ın donanım tarafını da yönetmeye başlamıştı. 

Jack Dorsey'nin tweetlerinden görünüşe göre o oysa; Square yakında bitcoin madenciliğinde kullanılmak üzere silikon çipler üretmeye başlayacak. Bitcoin madenciliği, şimdi Asic (Application-specific integrated circuit) çipler üzerinden ilerlemekte. Madencilik gerçekleştirmek isteyen kurum ve kişiler ise bu çipleri, ağırlıklı olarak Çin'den ithal etmekte. 

Jack Dorsey'nin anlatımına tarafından, silikon çip uygulamak hem çevreci hem de merkeziyetsiz bir inşa kurgulamak için ideal. Ama Silikon çip üretmek maliyetli ve bu üretimi sadece eksik sayıda şirket yapıyor. Görünen o fakat; Square de bu şirketler aralarında yerini almaya hazırlanıyor. Jack Dorsey'nin tüm tweet akışı şöyle: 

Square, dünya çapındaki bireyler ve işletmeler için özel silikon ve açık kaynağa dayalı bir Bitcoin madencilik sistemi kurmayı düşünüyor. Eğer bunu yaparsak, ekipman cüzdan modelimizi izleyecektik: toplulukla işbirliği içinde açıkta oluşturun. Önce bir takım düşünceler ve sorular.

1/Madencilik daha artı dağıtık halde olmalıdır. Bir madencinin esas işi, güvenilir 3. taraflara ihtiyaç duymadan işlemleri güvenli bir şekilde halletmek. Bu, son bitcoin çıkarılana değin çok önemlidir. Bu ne kadar merkeziyetsiz olursa, Bitcoin ağı o kadar elastik hale kazanç. Dürüst değil mi?

2/Madencilik daha verimli olmalı. Temiz ve verimli enerji kullanımına yönelmek, Bitcoin'in ekonomisi, etkisi ve ölçeklenebilirliği için harikadır. Enerji, silikon, yazılım ve entegrasyonda buluş gerektiren sistem düzeyinde bir sorundur. Buradaki en büyük fırsatlar nelerdir?

3/Silikon tasarımı birkaç şirkette artı yoğunlaşmıştır. Bu, arzın büyük muhtemelen aşırı kısıtlı olduğu anlamına gelir. Silikon geliştirme fazla pahalıdır, uzun vadeli yatırım gerektirir ve en iyi şekilde yazılım ve sistem tasarımı ile sıkı bir şekilde birleştirilir. Niçin daha artı şirket bu işi yapmıyor?

4/Düşey entegrasyona yeterince odaklanılmamış. Teçhizat, yazılım, ürünleştirme ve dağıtımı göz önünde bulundurmak, zincirdeki tek bir teknolojiyi geliştirmeye karşı son bir müşteriye teslim etme sorumluluğunu gerektirir. Bunu tek bir sistem olarak görmek erişilebilirliği artırır mı?

5/Madencilik cümbür cemaat için erişilebilir değildir. Bitcoin madenciliği, bir teçhizatı bir kuvvet kaynağına takmak kadar kolay olmalıdır. Günümüzde bireylerin kendileri için bir madenci çalıştırmanın karmaşıklığının üstesinden gelmeleri için yeterli özendirme değil. Madencileri çalıştıran insanların önündeki en büyük engeller nelerdir?  Jesse Dorogusker liderliğindeki ekibimiz bu projeyi üstlenmek için gereken derin teknik incelemeyi başlatacak. Düşüncelerinizi, fikirlerinizi, endişelerinizi ve iş birliğinizi fazla isteriz. Bunu yapmalı mıyız? Niçin veya niçin olmasın? Kararlarımızı verirken bu threadi güncellemeye devam edeceğiz. Ve bundan böyle konu Jesse'de.

Jack Dorsey ve Square bu adımı niçin attı? 

Asic çipler ve madencilik araçlarıyla Çin'in Bitcoin madenciliğinde pazarı domine ettiğini belirtelim. Zorluk derecesi fazla yükseldiği için artık eskisi gibi minik USB çipler ile madencilik yapılamıyor. derhal Bitcoin ağının toplam hesaplama gücü 131 M. T/h. Bir kurum veya ülke ne kadar çok madenciye sahipse, Bitcoin ağındaki gücü de pek artıyor diyebiliriz.

Bitcoin ağı, her ne kadar merkeziyetsiz bir yapı üzerine inşa edilmiş olsa da, toplam ağın hesaplama gücünün yüzde 51'ini elde eden kurum ya da ülkeler, Bitcoin piyasasında daha fazla yoklama sahibi olabiliyor. Örneğin Çin'in hesaplama gücü 2019'da yüzde 75 seviyesindeydi. Bu oran Mayıs ayında yüzde 44 seviyesinde seyrederken, yasakların gerisinde Temmuz ayında yüzde 0'a düştü. 

Bitcoin madenciliğinde Çin'deki yasakların etkisi

Pek fazla madenci bu fırsattan yararlandı. Bu süreç lojistik zorluklarla batmış olsa da, madencilik teçhizatı üreticileri dikkatlerini Kuzey Amerika ve Orta Asya'ya kaydırdı. Daha büyük Çinli madencilerin de Rusya, Kazakistan ve ABD gibi diğer ülkelere taşınmasıyla, diğer yerlerdeki madenciler boşluğu doldurdu.

Çin'in yasaklarının arkasından ABD'nin Bitcoin ağındaki madenci oranı yüzde 35.4'e yükseldi. Kazakistan ve Rusya ise yüksek hesaplama gücü ile ABD'nin ardından ikinci sıraya yerleşiyor. 

Madencilik edebilmek için enerjik araçlara sahip olmanız gerekiyor. Örneğin günde yaklaşık 40 dolar kar yapabilmek için neredeyse 10 bin dolarlık yatırım yapmanız gerekebilir. Bu noktada Çinli Bitmain şirketinin ürettiği AntMiner cihazları devreye giriyor.

Square'in yeni nesil madecilik cihazları üreterek Çinli şirkete meydan okuyacağını söyleyebiliriz. Bu cihazlardan yararlanarak piyasaya giriş yapan daha fazla ABD'li madenci ise ABD'li şirketlerinin Bitcoin ağındaki gücünü artırmaya başlayacak.  

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/17/jack-dorsey-nin-bitcoin-madenciligi-aciklamasi-ne-anlama-geliyor