KAPLAN STA, Savunma Sanayii Başkanlığı göre yürütülen Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) projesi kapsamında geliştirildi. FNSS’nin, KAPLAN yeni cins zırhlı muharebe aracı ailesinin en yeni üyesi. Otomatik şanzımana ve asıl muharebe tankları ile iki taraflı hareket yeteneğine sahip. Karada Ve Suda Çalışabilen bir vasıta olan KAPLAN STA, suda hareket yeteneğine de sahip. Ayrı eğimlerde ve yer şekillerinde hedefe füze gönderebilecek yapıda geliştirildi. Kirpi ve Cobra-2 gibi mevcut yerli ürünlerin üstüne tanksavar füzesi hazırlamak tercih edilmedi. Sırf bu görevi en iyi yapabilecek tasarımlar ortaya çıkartıldı ve paletli KAPLAN STA ile 4×4 PARS STA ortaya çıktı.

Aracın arka kısmında ise nişancı yardımcısı ve ilave personel bölümü yer alıyor. KAPLAN STA’nın vurucu gücünü ise çağdaş atış̧ ve komuta teftiş yeteneklerine sahip olacak şekilde tekrar FNSS kadar geliştirilen Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi oluşturuyor.

KAPLAN STA’nın teslimatları tüm hızıyla sürüyor

Artan tehditlere aleyhinde ALTAY tankının boşluğunu dolduruyor

Kulenin diğer bütün aynı sistemlerle karşılaştırıldığında en ayrıştırıcı özelliği, iki ayrı güdümlü tanksavar füzelerini kullanabilmesi. KORNET ve yerli OMTAS tanksavar füzelerini atabiliyor. İlerleyen zamanlarda daha uzun menzilli UMTAS ya da SPİKE NLOS yarı görünüm ötesi tanksavar füzeler taşıması beklenebilir. Roketsan göre geliştirilen orta menzilli tanksavar füzesi OMTAS, yeni cins tepeden vuruş yapabilme kabiliyetine sahip. Bu füzelerle KAPLAN STA, vur-kaç görevleri için ideal.

Vur-kaç görevleri için geliştirildiği düşünülen KAPLAN STA, süratli üretime demin geçememiş asıl muharebe tankı ALTAY‘ın boşluğunu dolduruyor. İlk defa 25 Aralık 2019’da 2 adet Kaplan STA ile teslimatlar başlamıştı.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/kaplan-sta-altay-tanklarini-aratmayacak
Yorumlar