Mayıs ayında ABD'de yer alan Scripps Okyanus Bilimleri Enstitüsü ile Milli Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) karbondioksit konsantrasyonunun milyonda 419 parçaya (PPM) ulaştığı kaydetti. Yani atmosferdeki karbondioksit oranı bundan böyle doyum noktasına ulaştı. Dolayısıyla bu konuyla ilgili çalışan girişimler yakından izleniyor. Konu üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyor.

Buna paralel olarak geçtiğimiz günlerde Zürih merkezli karbon yakalama şirketi Climeworks'tan bir haber gündeme geldiğini ve Orca isimli tesisin hayata geçirdiğini duyurmuştuk. Bu merkez, dünyanın ilk ve en büyük Ilk Elden Hava Yakalama (Direct Air Capture – DAC) ve depolama tesisi olma özelliğini taşıdığını ve tesisin 4000 ton CO2 tutma kapasitesine sahip olduğunu yazmıştık

Edindiğimiz bilgilere tarafından Climeworks, Carbfix ile karbondioksiti (CO2) kayaya dönüştürmeye başladı. Yani iki şirlet, havadaki karbondioksiti yakalayarak bazalt oluşumlara enjekte edip, ikincil minareller yaratma üstüne çalışıyor. Uzmanlar bu yöntemi "suya gaz ekleyerek soda yapma"ya benzetiyor. Çünkü esas mantık karbondioksiti suda çözmek. Burada çözünmüş karbondioksit toprağa enjekte ediliyor. Bazalt ve karbon kimyasal reaksiyona girerek bir tür kaya oluşturuyor.

Yöntemlerden biri...

Tabii ancak bu, karbon salınımı kaynaklı küresel ısınmayla uğraş için kimsesiz yeterli bir çözüm değil. Çünkü bu yöntemin iyi işleyebilmesi için çok artı su gerektiği biliniyor. Araştırmalara tarafından; 1 ton CO2'ye 25 ton su kullanılması gerekli. Bu yüzden Hindistan gibi suyun değerli olduğu verimsiz coğrafyalarda bu tekniğin dilekçe maliyeti yükseliyor. Çünkü su orada çok değerli. Bir taraftan da bazalt yeryüzünde yer alan en çok bulunan kaya cinslerinden biri. Lakin kullanabilmek için kayayı oradan hariç tutmak gerekiyor. Yani bu usul adamakıllı sorunu çözmeye yetmiyor. Sadece öbür çözümlerden biri. 

Mayıs 2020'de ORCA projesine başlayan Climeworks için bu ortaklık, birkaç sene içinde milyonlarca ton karbondioksiti daimi olarak uzaklaştıracak büyüklükte tesis kurma planının bir parçası. Tesis, reformcu istiflenebilir konteyner boyutunda toplayıcı üniteler biçimindeki gelişmiş modüler teknolojiye dayanıyor. Dünyanın birincil ticari DAC ünitesi olarak tanımlanan ORCA, fiilen öncelikle havadan ticari manada karbondioksit çekiyor. Bu projeye Stripe, Swiss Re, Audi ve Microsoft gibi firmalar, dünyaya verdikleri zararı azaltmak adına ürettikleri emisyonların bir kısmını topladığı için “karbon ofset” bedeli ödüyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/11/01/karbon-yakalama-sirketi-climeworks-carbfix-ile-karbondioksiti-kayaya-donusturuyor