Değişimin hızının ve kapsamının belirlenemediği ve öngörülemediği bir dönemden geçiyoruz. Ülke ekonomisindeki dalgalanmaların, dijital dönüşüm ile meslek süreçlerindeki değişikliklerin, çalışan ve herif beklentilerindeki farklılaşmanın, sosyal ve çevresel faktörlerin çabucak ve kesintisiz değiştiği yeni bir alışılagelmiş yaşıyoruz. Özellikle KOBİ‘ler kriz dönemlerinde büyük firmalara kadar talep daralmalarından daha çok etkilendikleri ve nakit ihtiyaçlarını karşılamada daha çok zorlandıkları için değişen koşullara seri cevap verebilecek elastik ve dinç altyapıya sahip olmaları çok kayda değer. Bu şekilde engebeli dönemlerde dirençli kalmak hatta daha kuvvetli bir şekilde çıkmak olası olabilir. 

Şüphe dönemlerinde öne meydana çıkan uygulamalar

Bu dönemde  “dönüşen koşullara adapte olamayan firmalar”  bu koşullara çabucak armoni karşılayan, iş yapış şekillerini değiştirebilenlerin arkasında kaldılar. 

Şirketinizin dayanıklılığını 3 eksende gözden geçirebilirsiniz:

Taktik

Nelerin değiştiğini gözlemleyin; uyum sağlamak için yapılacaklara karar verin ve harekete geçin. Stratejinizi uyumlu aralıklarla gözden geçirdiğinizde değişen koşullara tehlike ve fırsatları da değerlendirerek uyum sağlayabilme kabiliyetiniz artacaktır.

Operasyonel Sağlamlık

Değişen koşullarda çalışanlarınızın, müşterilerinizin ve tedarikçilerinizin yeni ihtiyaçlarına uyum sağlayacak altyapınız var mı? Bulunduğunuz lokasyonlarda somut emniyet, veri güvenliği, meslek sürekliliği, müşteri memnuniyeti, İSG, kalite ve çevre konularında alınacak tedbirleri gözden geçirmeli, yatırımları aksatmamalısınız. Müşterilerinizin değişen ihtiyaçlarını anlayıp farklı çözümler sunup sunamayacağınızı değerlendirin. 

Mali Dayanıklılık

Bir işletmenin mali olarak dayanıklılığı kazanç-gider ve varlık-zorunluluk dengesi ile ölçülür. 

Faaliyetleriniz kazanç yaratıyor mu? Şirketinizin bu verilerini inceleme ettiğinizde satışa alt değişen giderlerinizi ve değişmez giderlerinizi ayrı olarak değerlendirin ve bambaşka meslek yapış şekilleriyle daha az maliyetin mümkün olup olamayacağını araştırın.

Krizlere dirençli şirketler maliyetlerini dayanıklı olmayanlara kadar daha seri azaltabiliyor ve bu tasarrufların çoğu işçilik gibi giderlerin azaltılması yerine esas süreçlerdeki verimlilik iyileştirmeleriyle gerçekleşiyor. 

Gelirinizi nakde dönüştürebiliyor musunuz ve varlıklarınızın vadesi yükümlülüklerinizin vadesi ile dengede mi? 

Satmak gelirinizi büyütmek dek alacaklarınızı tahsil etmek, tahsilatın zamanlaması ve maliyetini ölçebilmek de manâlı. Parasal olarak dayanıklı olmanın kayda değer bir unsuru da paranın şirketinizde nasıl hareket ettiğini kavramak.lısınız. Kazanç ve giderinizi aylık olarak belirledikten sonradan tahsilat ve ödeme vadelerinize göre peşin para akıntı tablonuzu düzenleyip dönem içerisinde nakit fazlası veya açığı verip vermeyeceğinizi evvelden görebilirsiniz ve tedarikçilerinizle görüşerek ödeme vadelerinizi düzenleyebilir, gerekiyorsa banka kredisi kullanabilirsiniz. 

Banka ve tedarikçilerle yapılacak kredi görüşmelerinizi düzenli olarak özellikle de paraya ihtiyacınız olmadığında yapın. 

Parasal dayanıklılığın sihirli bir formülü değil. Gelirleriniz giderlerinizi ve yükümlülüklerinizi karşılayabilmeli. Bunun için işletmenizin tüm verilerini bilmeniz ve değişen durumlarda çarçabuk önlem almanız kayda değer.  Günümüzde verilerin analizini karşılayan parasal raporlama sistemlerini hazırlamak ve verilerin zamanında analizi bundan böyle daha basit. 

Dijital dönüşümün mali dayanıklılıktaki rolü 

Gülnur Anlaş
Logo Yazılım / CFO

Dijital dönüşümünüzü gözden geçirin. Tereddüd dönemlerinde meslek modellerini yenilikçi ve elastik bir görüntü açısıyla değerlendirebilmek şirketleri dirençli kılar. Dijital dönüşümü, bir teknoloji dönüşümünün ötesinde, meslek yapma şeklinin dönüşümü olarak değerlendirin.

Başarılı bir mali yönetimin temelinde içten veriye vaktinde ve hızlı bir şekilde ulaşabilmek var. Bugün bundan böyle dijital teknolojiler, imal, kaynak verimliliği, ürün kalitesi, imal esnekliğini çabuk bir şekilde inceleme edebilmemizi sağlıyor. Krizlere dayanan ve güçlenen şirketler, bu süreçte yeni meslek yapış şekillerini değerlendirmiş, odaklanmış, iyi düzenlenmiş bir dönüşüm programına sahip şirketler olacak ve bu şirketler ile dönüşmeyen şirketler aralarında kayda değer performans farkı olacak.

Logo olarak “dijital olgunluk seviyesi tespit anketimiz” kapsamında işletmelerin dijital dönüşüm seviyelerini belirleyebiliyoruz. Siz de tecrübe etmek isterseniz burada bulunan formu doldurabilirsiniz.

Gülnur Anlaş

Logo Yazılım / CFO

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/05/03/kobilerde-finansal-dayaniklilik-kriz-donemlerinde-guclenmek-mumkun-mu