Resmi Gazete’de, “Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Mevzuat” yayımlandı. Mevzuat, suç gelirlerinin aklanması ve terör finansmanının önlenmesi nedeniyle ülkemizde etkinlik belirten kurum/kuruluşlara sorumluluklar veriyor. Yükümlülükler, yükümlülüklere uyumun denetimi, gümrük idaresine açıklama yapılması ve diğer tedbirlere ilişkin yöntem ve esasları düzenliyor.

Resmî Gazete’de yayımlanan kripto para kararı

Yayımlanan yeni karar, bu kanuna “kripto varlık hizmet sağlayıcılar” ifadesini ekledi. Böylelikle kanun kapsamına kripto para borsaları da eklenirken, bununla beraber Türkiye resmî olarak kripto paraları tanıdı. Bu alanda faaliyet belirten borsaları “kripto varlık hizmet sağlayıcı” olarak nitelendirdi. Bundan Böyle kripto paralar ile kara para aklamanın önlemek yasal olarak muhtemel ışık halkası gelmiş oldu.

Kripto hizmet sağlayıcıları, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na alt bir finansal istihbarat birimi olan MASAK’a (Mali Suçları Araştırma Kurulu) tabi olacak. MASAK; para aklama suçunu önlenmek, bunun hakkında araştırmak, önlemler ve toplanan bilgileri işleyerek zorunlu makamlara arzetmek amacıyla kuruldu. Etkinlik alanına kripto hizmet sağlayıcıları ve tasarruf finansman şirketleri de girdi.

Düzenlemeler yakında tamamlanacak

Kripto paralarla ilgili çalışmalara ilişkin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem geçen hafta açıklama yaptı. Düzenlemelerin kısa sürede tamamlanacağını söyleyen Ertem, Merkez Bankası başta edinmek üzere ilgili kurumların çalışmalarının sürdüğünü aktardı. Cemil Ertem düzenlemenin reform programında olduğunu vurgularken şöyle konuştu:

Türkiye, küresel tarafı da peşine düşüp takip ederek kendi ekonomi sistemine de uygun, onunla barışık piyasa düzenlemesi yapacaktır. Bu konuda hem vatandaşlarımızın tasarruflarını dürüst değerlendirmesi açısından hem de hileli kazanç elde eden yapıların oluşmaması açısından fazla hızlı düzenlemeler yapılması gerektiği kanaatindeyim ve bu da en kısa zamanda yapılacak.”

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/kripto-para-resmen-tanindi-masaka-tabi-oldu
Yorumlar