Elektrikli otomotivlerin başlattığı çevreci seyahat alternatifleri için birincil adımlarından biri 2017'de elektrikli hava taksi girişimi Lilium tarafından atılmıştı. Şirket, 'elektrikli hava taksi' birincil insansız testini başarıyla tamamlamıştı. Düşey iniş ve kalkış kapasitesine sahip, kompakt ve hafif bir elektrikli uçak olan Lilium jet prototipi insansız test uçuşunu tamamlamıştı. Bunun 5 koltuklu üretim modeli planlamalarının da önünü açtığı konuşulmuştu.

Şirketin 2024'ten itibaren 7 koltuklu Lilium Jet'i kullanarak Florida'da saatte 175 dingil hıza kadar 150 aks veya daha fazla uçuş sunmaya başlamayı planladığı biliniyordu. Lakin bunun gerçekleşmesi için bataryaların bir kere ve seri bir şekilde sorumluluk edebilmesi gerekiyordu. bu nedenle Lilium Jet için pil üreticisi ABB ile bir araya gelerek pil üretme konusunda ortaklaşma kararı aldığı haberi gündeme geldi.

ABB MegaWatt hızlı sıkıntı altyapısı, bataryaların yalnızca 30 dakikada en ince ayrıntısına kadar çok miktar edebilme imkanı sağlayacak. ABB'nin Lilium ile planlanan ortaklık için geliştirilen sistem MegaWatt Yük Sistemi olarak adlandırılıyor. ABB MegaWatt çabuk sıkıntı altyapısı, bataryaların sadece 30 dakikada tamamen yük edebilme imkanı sağlayacak.1000 kW'a değin şarja müsade verecek ve kamyon, otobüs gibi elektrikli araçlarda da kullanılacak.

Geçen ay piyasadaki en süratli çok miktar deneyimini karşılayan Elektrikli Araç (EA) sorumluluk ünitesini pazara sunduğu haberleri gündeme gelmişti. Dolayısıyla Lilium'un yaptığı bu hücum sektörün geleceği için epeyce manâlı. ABB'nin e-mobilite bölümü başkanı Frank Muehlon, "Lilium'un sürdürülebilir havacılığı büyütme misyonunu ABB'nin küresel pazar uzmanlığı ve e-mobilite ve yük altyapısındaki liderliği ile birleştirmek, çevre için bir gelir ve yolcular için bir kazançtır" diye konuşarak bu ortaklığın niçin manâlı olduğunu ortaya koyuyor.

Lilium CEO'su Daniel Wiegand ise konuyla ilgili şöyle konuşuyor: “Havacılığın karbondan arındırılması konusunda çalışmaya açtırmak hem ivedi keza de zorunlu bir koşul. Bu ortaklık, çabuk ve bereketli çok miktar sağlayarak yüksek seri yöresel hava ağımızın etkinleştirilmesinde önemli rol oynayacak." Bu ortaklığın şirketin 'herkesin uçabileceği bir hava taşımacılığı yapma' amacına uygun olduğu biçiminde yorumlanıyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/14/lilium-elektrikli-ucaklari-icin-abb-ile-batarya-gelistirecek