2021'in Mart ayında LinkedIn'in, kendi uygulamasında sesli iletişimi destekleyen Clubhouse rakibi bir uygulamayı deneme ettiğini sizlere aktarmıştık. O tarihten bu yanlamasına LinkedIn, mahsul geliştirme konusunda manâlı bir yol katetti. Yeni faaliyet platformunu yayına almaya hazırlanan şirket, bu platformda sanal ortamda canlı yayınlanan etkinlikleri listeleyecek, sunacak ve pazarlayacak. 

Şirket, platformun ilk adımı olarak Clubhouse yarı ses odaklı ürününün beta sürümünü bu ay yayınlamayı planlıyor. Ses odaları olarak tasvir edebileceğimiz bu mahsul, bahar ayında ise video versiyonu ile karşımıza çıkacak.

Şimdiye değin böylece çok B2B etkinliğe ve eğitim içeriklerine ev sahipliği yapan LinkedIn, bu yeni ürünlerle çatısı altındaki içerik üreticilerin yeni roller üstlenmesini sağlayabilir. Kısacası şirket, YouTube'da gördüğümüz faaliyet, webinar ve eğitimlerin ağır ağır kendi platformuna kaymasını özlem ediyor. 

Ayrıca LinkedIn'in nihai hedefinin içerik üreticisini merkeze alan bir inşa inşa etmek olduğunu da belirtelim. Zira şirket, platformundaki sanal faaliyetler için kullanıcıların vergi almasına müsade verme fikrini test etmeye 2021'in Mart ayında başlamıştı. Bu sayede LinkedIn, keza kendisi keza de kullanıcıları için yeni bir kazanç modelinin de önünü açtı. yine de şirket, şu an için  tüm interaktif etkinliklerin ücretsiz olacağını belirtiyor. LinkedIn Canlı yayınları ise 1.5 milyon içerik üreticisine çözülmüş durumda. 

Bu noktada ağır ağır erimeye devam eden Clubhouse'un elini çok daha süratli tutması gerekecek. Zira LinkedIn, biletli Spaces özelliklerini yayınlayan Twitter'dan sonra ses odalarını ücretlendiren ikinci sosyal ağ olacak. Clubhouse hala bilet özellikleri üstünde çalışsa da özelliğin ne süre yayınlanacağı henüz bilinmiyor. 

Etkinlik platformunun öne çıkan özellikleri 

LinkedIn faaliyet platformu, sanal faaliyetler için uçtan uca bir deneyim sunuyor. Şimdiye kadar Canlı yayınlar için Streamyard gibi 3. taraf araçlar kullanan ekipler, bundan böyle herhangi bir araca gereklilik duymadan canlı yayınlarını gerçekleştirebilecek. 

Keza etkinlik sunucuları, canlı yayınları kaydedebilecek. Tıpkı öteki araçlarda gördüğümüz gibi sunucular, canlı yayın sırasında izleyicilerden gelen soruları zahmetsizce yanıtlayabilecek. Bu esnada izleyicilerin de birbirleriyle irtibat kurabileceğini belirtelim. 

Buna ek olarak yazının başında da belirttiğimiz üzere LinkedIn platformda gerçekleşmesi planlanan etkinlikleri listeyecek. Platformun LinkedIn'in belli başlı şirketi Microsoft ile entegrasyonları bulunduğunu da belirtelim. Uzakta egzersiz sürecinde Teams'e yatırım yapan Microsoft kurumsal müşterilerine LinkedIn etkinleri özelinde çözümler sunabilir. 

LinkedIn etkinlikleri yüzde 150 arttı 

LinkedIn'in bu kararının ardında, etkinliklere gösterilen talebin de etkisi büyük. LinkedIn'de oluşturulan sanal etkinlikler, geçen sene takvim yüzde 150 çoğalma gösterdi. Aynı dönemde LinkedIn canlı yayınlarının katılımcıları ise yüzde 231 çoğalma gösterdi. Bu büyümede pandeminin etkin olduğunu düşünebilirsiniz, ancak pandeminin henüz tamamen hayatımızdan çıkmadığını ve Hibrit etkinliklerin rağbet görmeye devam ettiğini eklemekte fayda var. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/01/07/linkedin-clubhouse-ses-odalari-etkinlik