Perseverance programında çalışan Ken Farley, yeni bir açıklama yaptı. Farley, yeni görevin bir gezgini bir keşif helikopteri ile birleştirebilecek gelecekteki görevler için son derece kayda değer olduğunu söyledi. Yeni göreve tarafsızlık getiren NASA bilim insanları, Perseverance gezgininin helikopterin ek uçuşlarını izlemeyeceğini belirtti. Ancak gezgin, kendi görevi olan antik mikrobiyal yaşamın işaretlerini ararken helikopterin yakınında olacak. NASA ekibi, yeni uçuşlarda helikopterin çekeceği fotoğraflarla yakındaki arazinin 3B haritasını oluşturmayı planlıyor. Ayrıca Ingenuity için yeni bir iniş noktası seçmeyi de hedefliyorlar. Bilim insanları, Ingenuity’nin uçuş sırasındaki sesini de kaydetmek istediklerini belirtti.

Mars helikopteri Ingenuity şimdiye değin üç kez başarılı uçuş gerçekleştirdi. (Resim: NASA)

Helikopterin beşinci uçuşu bir hafta içinde gerçekleşecek. Bu Nedenle Ingenuity’nin yeni konumuna inmesi bekleniyor. Vasıta, yeni konumundan Mayıs ayında en düşük iki uçuş daha yapacak. Şimdilik NASA, Ingenuity’nin görevini yalnızca 30 Mars günü uzatıyor. Ama helikopter hayatta kalırsa ve Perseverance’ın bilim çalışmasını engellemezse daha uzun vakit uçabilir.

Ingenuity’nin sınırları zorlanacak 

Ingenuity proje yöneticisi MiMi Aung, “Bu operasyonel senaryoları yaparken, Ingenuity’nin sınırlarını doğal olarak zorlayacağız.” dedi. Aung, açıklamasının devamında daha önce incelenmemiş arazilerde uçuş yapılacağı için helikopterin fena iniş yapma olasılığının daha yüksek olduğunu ekledi. Baş mühendis Bob Balaram, sıcaklıkların -90 santigrat dereceye düştüğü soğuk Mars gecelerinin sınırlayıcı bir etmen olduğunu söyledi. Ingenuity, güneş enerjisiyle ısınmaya devam ediyor. Fakat yalnızca bir ay dayanacak şekilde tasarlandı.

Ingenuity Mars’taki yeni görevinde ayrı yerler keşfedecek. (Fotoğraf: NASA)

Hem Ingenuity ayrıca de Perseverance gezgini, çapı yaklaşık 49 kilometre boyutundaki Jezero Krateri‘nde. Araştırmacılar, kraterin yaklaşık 3,5 milyar yıl önce göl olduğunu düşünüyor. Bu yüzden bilim insanları, gölün bir zamanlar mikrobiyal hayat barındırmış olabileceğini söylüyor.  Yani Perseverance, gölün dibine sürüklenen tortularda ufo mikropların fosillerini aramak üzere.

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/mars-helikopteri-ingenuity-e-surpriz-gorev
Yorumlar