Adını sıklıkla duyduğumuz ve hatta bundan böyle hayatımızın oldukça içinde olan Metaverse, Meta ve Universe olmak üzere iki farklı kelimenin bir araya gelmesiyle oluşan bir terim. Temelde dijital nesnelerin ve nesnelerin dijital insanları temsil ettiği dijital bir alan. sosyal medya, artırılmış hakikat (AR), sanal realite (VR), çevrimiçi oyun ve kripto para birimleri dahil almak üzere dağıtılmış teknolojilerin özelliklerini birleştirmek için varsayımsal bir kavram da denebilir. Bu teknoloji, insanların sanal olarak birbirleriyle etkileşim kurmasını sağlıyor ve kullanıcıların sosyalleşebilecekleri, alışveriş yapabilecekleri, farklı aktiviteler gerçekleştirebilecekleri ve yeni şeyler öğrenebilecekleri sanal bir dünya sunuyor.

“Metaverse” terimi, doğrusu yazan Neal Stephenson'a ait. 1992 tarihli bilim kurgu romanı “Snow Crash”te insanları farklı sanal realite ortamlarında (örneğin realist 3D binalar) buluşan avatarlar olarak görselleştiren de oydu.

Metaverse kavramı, büyük bir teknoloji şirketi göre insanların hayatlarının her yönünü kontrol etme hedefiyle yaratılmış tek bir alternatif hakikat olduğu anlamına gelmiyor. Bütün aksine, 3D grafikler, AI, VR, MR ve onu reel dünya ekonomisine bağlayan blok zinciri gibi sağlam bir dizi teknoloji, herkesin kendi kuralları ve fırsatlarıyla kendi dünyasını yaratmasını sağlıyor. Günümüzde uzmanlar 4 ana Metaverse girişimini öne çıkarıyor: Decentraland, The Sandbox, Cryptovoxels ve Somnium Space (VR destekli gerçeklik).

Hem ünlü ayrıca de bilinmez oyun stüdyolarından reformcu geliştirici (development) ekipleri, detaylı haritalar, iyi düşünülmüş oyun kurguları ve iyi planlanmış karakterlerle karakterize edilen alternatif gerçeklikler yaratıyor. Hangi dünyanın parçası elde etmek istediğiniz tamamen sizin seçiminiz.

Bir bakıma Metaverse, Minecraft, Fortnite ve Roblox dahil almak üzere çoğu çevrimiçi oyun platformunda zaten var. Bir grup insan sanal bir dünyada bir araya gelip etkileşime girdiğinden, Microsoft Teams veya Zoom gibi uygulamalar bile bir Metaverse biçimi olarak adlandırılabiliyor. Oysa Metaverse, sanal gezilerden konserlere ve konferanslara dek insanları bir araya getirmek için daha geniş bir dijital bölge temsilli konsept.

Facebook ve Microsoft, terim ve konsepti yeniden markalaştırdığı için şu anda Metaverse sıcak ve merak edilen bir konu. Bu en popüler iki teknoloji kuruluşu, Metaverse kavramını ardına kadar kullanmaya odaklanıyor. Adidas, Nike, Gucci gibi firmalar bu akıma katılırken Snoop Dogg ve Paris Hilton gibi çoğu meşhur de bu teknolojinin bir parçası elde etmek için gereken adımları atıyor.

Bu noktada karşımıza birçok kaynak çıkıyor. Her kaynak birbirinden bambaşka cevaplara dikkat çekici edebilir. Bu sebeple, Metaverse hakkında dürüst aşina yanlışları sizler için derledik.

Metaverse hakkında sıkça sorulan sorular

Metaverse yeni bir kavram mı?

Hayır yok. Bilhassa oyuncular için aslında yeni bir fenomen yok. Fortnite ve Ready Player One'ı bilenler, konsepti ve işleyişini zahmetsizce anlayabilir ve kavrayabilir. aynı zamanda, Facebook'un devraldığı ve kendisini “Meta” olarak bitmiş markaladığı için terim kısa süre önce bu değin ses getirdi. 

Metaverse derhal mi başladı?

Öyle de diyebiliriz. Birkaç yıldır sanal dünyalara dalmak olası oldu. Öyleyse niçin meta bilgi deposu derhal ses yaratıyor? Mark Zuckerberg, şirketi "Facebook"un adını "Meta" olarak değiştirdiğini açıklayarak, son zamanlarda bu konsepte karşın çılgınlığında önemli bir rol oynadı. Fakat, bu evrenle iyice ilgisi olmayan diğer oyuncular da Metaverse'e yatırım yaptılar. Birkaç örnek vermek gerekirse, Adidas veya Hyundai gibi perakende sektöründen oyuncular var, bununla beraber Seul şehri gibi Metaverse'lerinde şehrin idari hizmetlerini sunacak halk kurumları da var.

Birinci niçin, şüphesiz, şirketlerin daha niş ürünler sunmasına ihtimal tanıyan alandaki teknolojik gelişmelerden (gözlükler, 5G vb.) kaynaklanmakta. Bu pazardaki oyuncular, bundan böyle gelecekteki pazar sürümlerini duyuracak dek güvende hissediyorlar. Bu teknolojilerin olgunluk, güvenilirlik ve gücündeki artış, günümüzde potansiyelleri hakkında hiçbir tereddüd kalmaması anlamına gelmekte ve bu da karar vericileri bu alana yatırım yapmaya özendirme etmekte.

İkinci neden, sanal etkileşimlerin tüketici göre kabul edilmesi. COVID sıhhat krizi, video konferans, sanal ortamda gerçekleşen meslek birliği çalışmaları alanları gibi telekomünikasyon ve dijital araçların yoğun kullanımı da dahil olmak üzere toplumdaki çoğu alışkanlığı değiştirdi… Sanal dünya kavramı, COVID krizinin arkasında tüketiciler tarafından çok daha artı kabul görüyor. 

Metaverse, Mark Zuckerberg kadar oluşturulan bir kavram mı?

Hayır. Daha önce de açıkladığımız gibi her ne dek bir icat havasına sahip olsa da Metaverse, 1992 yılında “Snow Crash” kitabında ortaya çıkmış bir kavram. Neal Stephenson'ın bilimkurgusu başlangıçta çevrimiçi bir evreni keşfetmek için bir avatar kullanarak gerçeklikten kaçma fikrini ortaya attı ve 2000'li yıllarda konsept, Second Life ile bu kere oyun dünyasında baştan ortaya çıktı. Avatarlar aracılığıyla etkileşimlerle dijital bir ortamda yaşamı simüle eden oyun, metaverse'deki deneyimlerin nasıl olacağına dair ufak bir misal olarak makul.

Metaverse, Meta göre tekelleştirilecek mi?

Hayır. Meta'nın teknolojiyi tekeline alacağını anlatmak olası değil. Çünkü Microsoft, Epic Games, Nvidia gibi piyasadaki diğer büyük isimler de bu dünyaya yatırım yapıyor. Fakat uzmanlar, operasyonlarını büyük ölçüde bu düzgün evrenin gelişimine yönlendirdiği için Mark Zuckerberg'in şirketinin aslında de avantajlara sahip olabileceğine inanıyor. Şu anki İnternet gibi meta verinin tek bir varlık kadar denetim edilmeyeceğine inananlar da var.

Metaverse'e erişmek için bir VR gözlüğünüz veya AR gözlüğünüz olması gerekiyor mu?

Hayır. Meta data deposuna erişmek için bir VR başlığa ya da başka bir özel teçhizat takmanız gerektiğine dair yaygın bir yanlış var. Doğru, ama meta bilgi tabanında bu nesil bir teknolojiye hitap eden platformlar var ve Decentraland ve The Sandbox gibi bazı iyi aşina platformlara masaüstü, zeki telefon gibi zaten sahip olduğunuz araçlar kullanılarak erişilebilir. sonuç olarak, kullanıcıların meta veri deposuna sadece bir VR kulaklığı yoluyla erişebilecekleri ayrıntılarıyla dürüst yok.

Metaverse oyun dünyası için mi yaratıldı?

Hayır. Oyun endüstrisi uzun süredir akıcı deneyimlere yatırım yapıyor, oysa oyun oynamak, insanların metaverse'de yapabilecekleri etkinliklerden yalnızca biri olacak. Buradaki akıl, avatarlarıyla temsil edilen insanların orada hakiki dünyada olduğu gibi ders kastetmek, amaçlamak, toplantı yerine getirmek ve yerleri gezmek gibi benzer aktiviteleri gerçekleştirmes.. Bugün, örneğin, çevrimiçi hizmetleri yürütmek için metaverse platformlarına giren kiliseler zaten var.

İş açısından, bambaşka segmentlerdeki şirketler, sanal ortamda kendi alanlarını işaretlemeye çoktan başladı. Örneğin Mart ayında Tommy Hilfiger, DKNY ve Dolce & Gabbana gibi markaların 2D ürünlerin 3D gösterileriyle düzgün bir alışveriş deneyimi sunduğu Birinci Metaverse Moda Haftası düzenlendi.

Meta veri deposuna geçiş kolay olacak mı?

Maalesef fakat hayır. Büyük teknolojiler kadar duyurulan metaverse, diğer şeylerin yanı sıra sanal evrende bulunan teknolojilerin evrimini gerektirdiğinden, son kullanıcıya ulaşması hala birkaç yıl alacak. İnternet bağlantı hızı bunlardan biri. Örneğin, 5G'nin gelişinin demin yeni olduğu Brezilya'da, Metaverse'e katılmak on yıldan fazla zaman alabilir.

Öteki bir nokta ise günümüzün bilgi merkezlerinde ve ev bilgisayarlarında yer alan bilgi işlem gücü. Bugün uzmanlara göre bilgi işlem, depolama ve ağ altyapımız büyük teknolojilerin metaverse vizyonunu teşvik etmek için tatmin edici değil.

Her şeyi toplamak gerekirse…

Evet, en ince ayrıntısına kadar gerçekleştirilmiş bir meta bilgi deposundan hala 5+ sene uzaktayız ve ihtiyaç duyacağımız teknoloji çok iyi olmaktan fazla uzakta. Ama bugün bile çok ilkel bir versiyonda yaşıyoruz: uzak çalışıyoruz, sosyalleşiyor ve sanal olarak öğreniyoruz ve evlerimizden çıkmadan ağırlama buluyoruz. İnsani ihtiyaçlarımız değişmeyecek: sosyalleşmeyi, öğrenmeyi, çalışmayı ya da eğlence aramayı bırakmayacağız. Fakat, her zaman olduğu gibi, bu ihtiyaçları nasıl karşıladığımız, teknolojimizin gelişmesiyle birlikte gelişmeye devam edecek.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/10/05/metaverse-hakkinda-dogru-bilinen-yanlislar