Her şey Markus Alexej Persson (Notch) isimli bir yazılımcının, eski bir oyundan ilham almasıyla başladı. Küçük yaşlardan itibaren oyunlara ve oyun geliştirmeye ilgisi olan Notch, mektep hayatında o kadar de başarılı bir öğrenci değildi. Fakat yazılıma olan ilgisi, henüz 18 yaşındayken İsveçli bir oyun firması olan King’de iş bulmasına niçin oldu. Candy Crush gibi popüler oyunların geliştiricisi olan King,  Notch’un oyun geliştirme süreci hakkında deneyim kazanmasını sağladı.

Notch lakaplı Markus Alexej Persson

2009 yılına değin çeşitli oyun şirketlerinde yazılımcı olarak çalıştıktan sonra kendi oyununu geliştirmek isteyen Notch, Infiniteminer isimli bir oyundan ilham alarak, Minecraft isimli projesi üzerinde çalışmaya başladı. İlk versiyonu bir haftada tamamladığı oyunu, satışa sunmadan önce TIGSource isimli bir forumda paylaştı. Kısa sürede TIGSource’da popüler olan Minecraft, forumdaki topluluklar göre desteklendi. bu nedenle işinden istifa eden Notch, Mojang Studios isimli bir şirket kurarak, yalnızca bu proje üzerinde çalışmaya başladı.

İki yıllık geliştirme sürecinin ardındaki 18 Kasım 2011’de halka açık sürümü yayınlanan oyun, kısa süre içerisinde milyonlarca adet sattı. Sürekli güncellenen içeriği ve baki ihtimalleri tamamen kullanıcıları kendine çeken üretim, YouTube oyun videolarının da zirveye çıkmasına neden oldu. Hatta dünyanın en büyük bireysel YouTube kanalının sahibi PewDiePie, çıkışını Minecraft videolarıyla yaptı.

Minecraft’ın büyük başarısı, kısa zaman içerisinde büyük şirketlerin dikkatini çekmeyi başardı. 2014 yılına geldiğimizde Microsoft, Mojang’e 2.5 milyar dolarlık bir öneri yaptı. Teklifi kabul eden Notch, stüdyoyu satarak şirketten ayrıldı. Bu tarihten itibaren stüdyonun sahibi olan Microsoft, oyunu desteklemeye devam ederek günümüze dek canlı tutmayı başardı. 2014-2015 yıllarında altın çağını yaşamış Minecraft, 10 yılda 200 milyon satmak rakamıyla Tetris’i geçerek, dünyanın en çok satan oyunu oldu.

Minecraft’ın başarısı nereden geliyor?

Günümüzde binlerce çalışanı olan stüdyolar, yüzlerce milyon dolar harcayarak oyun geliştiriyor. Ama bunların öyle çoğu, Minecraft’ın başarısının yanında bile yaklaşamıyor. Peki Notch neyi içten yaptı? Tek bir kişi göre geliştirilen oyun, nasıl yaklaşık olarak sınırsız kaynaklara sahip stüdyolara ayrım attı? Gerçekten bunun üç bambaşka nedeni var.

– Ulaşılabilirlik

Epeyce düşük sistem gereksinimlerine sahip olan Minecraft, hemen hemen her sistemde sorunsuz çalışıyor. Grafiklerden çok oynanış çeşitliliği ve içeriğiyle ön plana meydana çıkan oyun, bu sayede daha pozitif kullanıcıya ulaşıyor. Ulaşılabilirliğe katkısı olan bir diğer niçin ise çıktığı platformlar. Microsoft ve Mojang, oyunu olası olduğunca fazla platforma çıkarmak için elinden geleni yapıyor. Bugüne kadar PC, Xbox 360, PS3, Xbox One, PS4 , Xbox Series, PS Vita, 3DS, PS5, Windows Phone, WiiU, Apple TV, Linux, iOS, MacOS, Nintendo Switch için çıkan oyunun, e-kitap tableti olan Amazon Kindle versiyonu bile bulunuyor.

– Topluluk ve içerik

Geniş bir oyuncu topluluğu bulunan Minecraft, yeni içerikler ile topluluğu canlı tutmayı başarıyor. Stüdyonun getirdiği yeniliklerin yanı sıra önemli bir mod desteği de yer alan oyun, 10 yıldır sıkılmadan oynayabileceğiniz bir tecrübe sunuyor. Ebedi ihtimal barındıran yapım, yapabileceği şeyler konusunda oyuncuları sınırlandırmıyor. Oyuncular isterse binalar, şehirler hatta koca bir ülke bile yapı edebiliyor.

 

– Hedef

Minecraft’ın en eşsiz yönlerinden biri ise amacı. Oyuncuların gerçekleştirmesi gereken herhangi bir nihai ödev bulunmayan oyun, prensesi kurtarmanızı ya da işgalcileri ülkenizden atmanızı istemiyor. Minecraft içinde yapılan her şey, oyuncuların istekleri üzerine gerçekleşiyor. Bu da oyuncuların hür hissetmesine ve yaratıcı yönlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Bütün bunların bir araya gelmesiyle dünyanın en fazla satan oyunu olan Minecraft, günümüzde inişli çıkışlı olsa da hala popülerliğini koruyor ve yakın zamanda bu popülerliği kaybedecek gibi durmuyor.

 

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/minecraft-nasil-dunyanin-en-cok-satan-oyunu-oldu
Yorumlar