Dünyada fazla süratli bir dijital dönüşüm yaşanıyor. Uzun dönemde gerçekleşmesi beklenen teknolojik gelişmeler pandemiyle büyük bir hızla hayatımıza girdi. Bu dönüşümün meslek dünyasında da önemli yansımaları oldu. Pandemi sonrası yapılan araştırmalara tarafından şirketlerin yüzde 85'i meslek hayatında dijitalleşme, yüzde 67'si ise suni akıl ve otomasyon kullanımını artırmış. Uzmanlar, bundan böyle teknolojinin hızı ve dönüşümüyle dijital yeteneğinin ve dijital yakalı çalışanların öne çıktığı bir dönem olduğunu ve  bu dijital dönüşümü çalışanların gerçekleştireceğini belirtiyor. Yani dijitalleşmeye öncelik veren, çalışanının dijital yetkinlik ve becerilerinin dönüşmesini merkezine alan şirketler de yeni dünyaya harmoni gösterip ayakta kalabilecek.

Dolayısıyla insan kaynakları ekipleri ve veri teknolojileri departmanları yaptığı çalışmalarla altyapının dijitalleşmesine ve teknolojinin değişimini sağlıyor. Teknoloji şirketi Turkcell de bu şirketlerden biri. Şirketin insan kaynakları (İK) alanında dijitalleşme süreci çabuk devam ediyor.Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan konuyla ilgili yaptıkları şeyleri şöyle özetliyor:

"Dijital uyumlanmanın kurum kültürü haline gelmesi için İK uygulamaları geliştiriyor, bütün meslek süreçleri ve alıştırma modelimizi bu doğrultuda tasarlayıp geliştiriyoruz. Çalışanlarımızı “dijital yakalı” olma yolunda desteklemek bizim için fazla manâlı. Yeni nesil teknolojilerle geleceğin dünyasını şekillendirecek, öncü ürün ve servisler geliştirmeye odaklanan Turkcell Digital Masters Programı ile çalışanlarımızın bu alandaki uzmanlık seviyesini en üstteki seviyeye taşımayı hedefliyoruz.

Udacity ve Turkcell meslek birliği ile hazırlanan Digital Masters Programı ile çalışanlara dağıtılmış online eğitimler sunuyoruz. Programa bugüne değin 2.503 Turkcell çalışanı başvurdu ve toplam 1.050 Turkcell çalışanı eğitim almaya yargı kazandı. Eğitimleri ve projeleri başarıyla tamamlayan katılımcılarımız, Udacity Nano Degree sertifikasına sahip oluyor.

Turkcell olarak dijital uyumlanmanın kurum kültürü haline gelmesi için “Deneyimin Dijitalleşmesi” konusunu çok önemsiyor, bunun çalışan mutluluğuna ve meslek performansına katkısını kritik bir nokta olarak görüyoruz. Örneğin platform ortamları ile çalışanın ihtiyaçlarına uygun servis verebilmek, çalışanlara özel öneriler getirebilmek fazla kayda değer.

Bu doğrultuda en fazla heyecan duyduğumuz projelerimizden birisi de çalışanlarımıza “Büro Cebinde” dediğimiz “Turkcell Life” mobil uygulamamız. Turkcell Life ile tüm İK süreçlerimizi tek bir çatı aşağıda toplayıp deneyimi iyice dijitalleştirerek bütün çalışanlarımızın gerçek anlamda 'Aplikasyon Deneyimi' yaşayacağı, yapay akıl ve makine öğrenmesi destekli yeni tür mobil uygulamamızı hayata geçirdik. Çalışanlarımız tatbik üzerinden kendi profillerini oluşturabiliyor ve bu profil bilgileri doğru onlara kendilerine özel proje ve iş fırsatları sunabiliyoruz. Büyük veriden yola çıkarak biz de Turkcell olarak ihtiyacımız olan özel yetenekleri daha yakından tanıyıp zorunlu durumlarda rol ve sorumluluklarından egemen öbür işlerde konumlandırabilmeyi hedefliyoruz. Bu özelliğin organizasyonumuzun çevikliğini, dijital kültürünü artırdığına inanıyoruz.

Bütün bunlar ışığında Turkcell çalışanları kendilerine özel olarak sunulan dijital eğitimler, platformlar, egzersiz modeli ile dijitalleşmiş bir iş akışının bütün ortasındalar ve dijitalleşme iş yapış kültürlerinin bir parçası. bununla birlikte çalışanlarımızın sahip oldukları teknoloji odakları ve sundukları yenilikler de Turkcell'in dijitalleşmesindeki en manâlı öğe."

Data, yeni petrol

World Economic Forum (Dünya Hesaplı Forumu) kadar iki senede bir hazırlanan “Future of Jobs” / “İşlerin- Mesleklerin Geleceği” raporuna tarafından; 2025 yılına değin en çok öne çıkacak ve talebin artacağı mesleklerin başında 'veri analisti ve bilgi bilimci' yer alıyor. Dijitalleşmeyle birlikte verinin 'yeni petrol' olduğu görüşü de başat.

Murat Erkan, bu bilgi ışığında dijitalleşme yolculuğu, değişen ve çoğalan insan gücünü anlamlandırabilmek ve yönetebilmek için olmazsa olmazlardan oysa bu değişimi yönetmek için sahip olunan en manâlı aracın bilgi olduğunu düşündüğünü söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "İK'nın Büyük Verisi'ni de faydaya çevirebilme hedefiyle çıktığımız yolda çok iyi bir noktaya geldik. Bir çalışan adayının, meslek fırsatını ilk kez gördüğü ve kastetmek istediği kurumla ilk teması kurduğu andan itibaren kurumla arasında müşterek bir veri alışverişi başlıyor. Tatbik ile başlayan tanınma süreci, işe alım süreçlerinin tamamlanması neticesinde, çalışanın şirket içerisindeki seçimleri (mesela aldığı eğitimler, dahil olduğu projeler, ilgi duyduğu sosyal kulüpler vs.) ile zenginleşmeye devam ediyor. İnsan Kaynakları olarak çalışanınızın yeniden uca yolculuğunu, bu yolculuğa nasıl başladığını, gezi boyunca nelerle karşılaştığını görebildiğiniz böylece fazla bilgi ediniyorsunuz.

Biz de çalışanlarımızın bu süreçte deneyimlerini daha üst noktaya taşıyabilmek, karşılaştıkları olumlu/olumsuz deneyimleri evvelden fark yapabilmek keza çalışan keza şirket için yeni motivasyon kaynakları keşfedebilmek namına kesintisiz kendimizi iyileştirmeye çalışıyoruz. bununla birlikte dijital operatör vizyonumuz doğrultusunda; teknolojileri peşine düşüp takip eden, proaktif ve inovatif yetenekleri şirketimize kazandırma hedefiyle işe alımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Yalnızca teknik rollerde yok, teknik olmayan rollerde de veriyi yorumlayabilen, çevik alıştırma metodolojisini benimsemiş, değişime adapte olabilen yetenekler aramaktayız.  Gücünü inovasyondan alan bir şirket olarak, Turkcell'in dijital değişim yolculuğunda rutin süreçlerden uzakta, üretken ve inovatif bakış açısı ile yeni iş modelleri ve artış hedeflerine paralel bir şekilde işe alımlarımızı gerçekleştirmekte ve ekosistemimize bu doğrultuda adayları dahil etmekteyiz."

Toplantısız saatler

Pandemiyle birlikte birçok şirket yeni çalışma modellerine zorunlu olarak geçiş yaptı. Erkan, hali hazırda Turkcell'in uzaktan alıştırma iş modelini yani ofistasyon” sistemini yaklaşık 5 yıldır uyguladıklarını belirtiyor. Pandemide de çalışanların zaten alışık oldukları modeli yalnızca aralıksız ışık halkası getirdiklerini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

Yaptığımız Dijital Büro Deneyimi Komite toplantılarıyla; İK Gönüllüleri, odak grup çalıştayları ve tüm Turkcell çalışanlarıyla gerçekleştirdiğimiz anketlerle esnek çalışma modelinin şirkete katkılarını, mobil çalışmanın sunduğu mekandan egemen özgürlükle iş yapış konusunda da bereketli olabildiğini gördük. “Sen Varsan Her Yer Turkcell” sloganı ile “Esnek Egzersiz Modeli” ismiyle yeni bir çalışma sistemi geliştirildi ve çalışanlarımızın performansında bir düşüş yok çoğaltma yaşadık. Bu sayede Mart 2021'den bu yanlamasına uyguladığımız, sınırları ortadan kaldıran modelle bütün çalışanlarımız yurt içi veya yurt dışından, evden veya ofisten çalışabiliyor.

Hem “Esnek Egzersiz Modeli”nde açık olan bütün ofislerde bütün hizmetler aralıksız olarak devam ederken çalışanlar da ihtiyaçlarını seri ve basit bir şekilde karşılamalarını sağlayan Turkcell Life uygulamasına eklenen “Dijital Büro” modülü üzerinden bütün esnek çalışma çözümlerine ulaşabiliyorlar. Hatta isterlerse kuaför, spor salonu, doktor, pedagog, beslenme uzmanı, psikolog randevusu elde etmek gibi büro dışındaki ihtiyaçları için kullanabiliyorlar. Ayrıca tekrar verimliliği devam etmek için “Toplantısız Saatler” uygulamasıyla çalışanların kişisel işlerine odaklanmasını, “Esnek Egzersiz Saatleri” ile mesai başlangıcını 10:00'a mesai bitimini 19:00'a kadar esnetebilmelerini sağladık. Alıştırma ortamlarındaki gereksinimlerinin karşılanması nedeniyle bütün çalışanlara her sene yenilenen “Esnek Egzersiz Desteği” sunuyor, konut interneti ve ek çalışan kampanyaları gibi ilave imkanlar da sağlıyoruz. Amacımız çalışanlarımızın konforunu ve verimliliğini artırırken onlara da en iyi çalışma deneyimini arzetmek.

Turkcell özet olarak ilerleyen dönemlerde bünyesine katabileceği bambaşka iş gücü ve alıştırma modelleri üzerinde çalışıyor, global ya da şehirler arası hareketliliği avantaja döndürmek istiyor. Murat Erkan'a göre pandemi Turkcell için, ürettiği hizmetlere ve iş süreçlerine karşın yıllardır yaptığı yatırımları deneyimleme dönemi oldu. Tecrübeli yönetici burada bütün olarak ne aramak istediğini şöyle açıklıyor:

Bu sorumlulukla yeniliklere daha açık, seri aksiyon alabilen çevik bir kurum kültürüne sahibiz. Bunu tüm çalışanlarla birlikte Turkcell İnsan Kaynakları'nın meslek geliştirme süreçlerinde de ön planda tutuyor, bütün İK uygulamaları ve tasarımlarında dijitalleşmeyi önceliklendiriyoruz. Bugün derhal her alanda kıvraklık ve esnekliği, adapte almak gibi meslek yapış süreçlerindeki değişimleri konuşuyoruz. Yeni dönemde iş süreçleri teknolojiyi özümsemiş çalışanlarla yürüyecek. Çünkü artık şirketlerin çalışanları değil çalışanların ‘genç' şirketleri seçtiği bir dönemdeyiz.

Dolayısıyla dijitalleşmeyle aralıksız yenilenebilmenin öne çıktığı bu dönemde bugünden başlayarak yarının meslek ihtiyaçlarını da karşılayabilmek, beklentileri ve gelişmeleri iyi okumak artık sadece yöneticilerin yok insan kaynaklarının da görevi. Tercih edilmek ve değer yaratan çalışanlara sahip almak için aralıksız yenilenmeyi, dijitalleşmeyi odağınıza koymalısınız. Biz 2021 yılının başında yeni çalışma modelimizin kapsamını belirleyip prensipler oluşturduk. Uçtan uca çalışan deneyimi gözden geçirilerek, çalışanın işe alımından oryantasyonuna, performansından kariyer yönetimine ve ödüllendirmeye kadar tüm süreçlerini sorunsuz bir şekilde süreci yürütüyoruz. Dünyanın ilk dijital operatörü olarak Turkcell'de, dijitalleşmede de öncü İK uygulamalarımızla keza ofisten keza uzak alıştırma modelinde çalışanlarımıza en iyi dijital deneyimi sunuyoruz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/06/22/murat-erkan-ik-nin-buyuk-verisi-ni-de-faydaya-cevirebilme-hedefiyle-ciktigimiz-yolda-cok-iyi-bir-noktaya-geldik