Fosil yakıt kullanmadan sadece güneş enerjisiyle ilk dünya seyahatini gerçekleştiren Solar Impulse, temiz enerjinin gücünü kanıtlayan 18 saatlik bir uçuşu daha sorunsuz tamamladı.

Brisa, “Yolculuğunuzun Geleceğini Tasarlıyoruz” vizyonu doğrultusunda temiz enerjiyle başarılabileceklerin sınırı olmadığını tüm dünyaya kanıtlayan Solar Impulse programında “Türkiye Resmi Partneri” olarak yer alıyor. Mart 2015’te Abu Dabi’den yola çıkan Solar Impulse, şimdiye dek tek bir damla fosil yakıt kullanmadan sadece güneş enerjisiyle Amerika’nın kalbi Tulsa, Oklahama’ya ulaştı. 

Nisan ayı ortasında Solar Impulse’ın mucidi ve pilotlarından Bertrand Piccard 2 gece ve 3 gün süren Hawaii-Kaliforniya yolculuğunu tamamladı. Ardından Solar Impulse’ın CEO’su André Borschberg’in liderliğinde 16 saat süren Kaliforniya-Phoenix yolculuğunu gerçekleştirdi. Son olarak ise 12 Mayıs’ta yeniden havalanan Solar Impulse, 18 saatlik bir yolculukla Tulsa, Oklahama’ya ulaştı. Son yolculuğu da başarıyla tamamladıklarını dile getiren Bertrand Piccard; “Maceramızı Amerika kıtasının kalbine dek taşıdık. Amacımız, bir hava aracı gündüz ve gece fosil yakıt kullanmadan uçabiliyorsa temiz teknolojilerle sanayi ve ekonomik büyüme için neler başarılabileceğini herkese anlatmak ve böylece çevrenin korunması için önemli bir gelişim sağlamak. Bu amaçla inovasyon, teknoloji ve girişimciliğin merkezi olan Silikon Vadisi’nde de önemli görüşmeler yaptık. Son 10 yılda Solar Impulse programı kapsamında elde ettiğimiz deneyim ve teknolojileri onlarla paylaştık” dedi. 

Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay: “Sürdürülebilir bir dünya için inovasyon ve temiz teknolojilere yatırım yapmalıyız”

Solar Impulse’ın tarihi yolculuğunun mimarlarından biri olmaktan gurur duyduklarını belirten Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay, “Sürdürülebilir büyüme ile tüm paydaşlarımıza değer katmak için çalışıyoruz. Gelecek vizyonumuzu ise ‘yolculuğunuzun geleceğini tasarlamak’ olarak belirledik. Bu amaca ulaşmak için sürdürülebilirlik ve inovasyonu tüm süreçlerimizin merkezine yerleştiriyoruz. Solar Impulse, işte tam bu noktada bize yeni bir ilham kaynağı oldu. Aynı vizyonla hareket eden ve temiz enerjinin gücünü kanıtlayan Solar Impulse da bir yandan dünya turuna başarılı bir şekilde devam ediyor bir yandan da tüm dünyada temiz enerjilerin kullanım alanlarının sınırsız olduğunu kanıtlamayı ve elde ettikleri eşsiz deneyimleri paylaşmayı sürdürüyor. Solar Impulse’ın bu anlamda tüm dünya için benzeri olmayan bir değer sağladığına inanıyoruz. Dünyamızın geleceği için sürdürülebilir enerji kaynaklarının önemine dikkat çeken bu inovatif projenin bir parçası olmayı, önemli bir sorumluluk olarak kabul ettik. bu projeyi Türk kamuoyunda yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik alanında farkındalık yaratmak için bir fırsat olarak görüyoruz” dedi

Teorik olarak sonsuz havada kalabilen uçakla Devr-i Alem

10 yılı aşkın bir AR-GE faaliyetinin ürünü olan Solar Impulse, tek bir damla fosil yakıta ihtiyaç duymadan, sadece güneşten aldığı ve lityum pillerinde depoladığı enerjiyle hem gündüz hem de gece uçabilen ilk uçak olma özelliğine sahip. Bu sayede teorik olarak sonsuz süre havada kalabilen Solar Impulse’ın ağırlığı sadece 2300 kg., yani bir binek otomobil kadar. 17 bin adet güneş panelinin yerleştiği kanat genişliğiyse 72 metre, yani bir Boeing 747’ninkinden daha uzun. Solar Impulse’ın daha dünya turuna çıkmadan kırdığı 8 rekoru bulunuyor. Bu rekorlara “bütün gece kesintisiz uçmayı ilk başaran”, “kıtalararası uçuşu ilk gerçekleştiren” güneş enerjili uçak gibi unvanlar dahil.

3 Mart 2015’te Abu Dabi’den başlayan tarihi dünya turunda Solar Impulse, Oman, Hindistan, Burma, Çin’e uğradıktan sonra, 28 Haziran’da Japonya’nın Nagoya kentinden havalandı ve beş gün beş gece boyunca Büyük Okyanus’un üzerinden uçarak 3 Temmuz’da ABD’nin Hawaii eyaletine ulaştı. Ardından, okyanus geçişinde öngörülemeyen bir şekilde fazla ısınan aküler nedeniyle Hawaii’de bakım ve test sürecine girdi. 2016 Nisan ayında bu süreci tamamlayan Solar Impulse Hawaii-Kaliforniya etabının ardından Mayıs ayında Amerika kıtası geçişine başladı. Phoenix ve ardından Tulsa’ya ulaşan Solar Impulse, Amerika geçişini tamamlayıp Atlantik Okyanusu’nu aşarak Avrupa ya da Kuzey Afrika’da mola verecek ve Abu Dabi’de tarihi dünya turunu tamamlayacak. 

Dünya turunun tamamlanmasıyla, Solar Impulse, dünyanın çevresini yakıtsız olarak sadece güneş enerjisiyle kat eden ilk uçak, Solar Impulse’ın mucidi ve pilotları olan Bertrand Piccard ve Andre Borschberg ise dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecekler.

Solar Impulse, uğrayacağı ülkelerde yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin bilinci ve kullanım alanlarını yaygınlaştırmak amacıyla hükümetlerle ortak kampanyalar yürütüyor. Solar Impulse’ın Türkiye Resmi Partneri Brisa, tarihi yolculuk boyunca, Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının gelecekteki kullanım alanlarına ilişkin farkındalık yaratmak için çalışıyor.