Covid-19 pandemisi ile birlikte meslek yapış şekillerimizde önemli değişimler yaşandı. bununla birlikte firmalar çalışanlarının sağlığı ve motivasyonu için tedbirler almaya başladı. Dünya ve Türkiye'de birincil vakanın saptama edilmesinin hemen arkasında öncelikle teknoloji şirketleri almak üzere çalışanlarının sağlığını korumak ve salgının yayılmasını önlemek adına uzakta egzersiz kararı aldı. Bu şirketlerden biri de Philip Morris/Sabancı idi. Şirket bugün Smart Work adlı yeni egzersiz modeliyle sadece büro çalışanlarına yok, saha pozisyonları dahil edecek şekilde uzakta egzersiz sistemini güncellediğini duyurdu. Yani, Philip Morris/Sabancı, saha çalışanlarını da kapsayan esnek egzersiz modelini daimi ayla getirdi

Çalışanların ihtiyacı göz önüne alındı

İş modellerinin değişen ihtiyaçları karşılayacak esneklikte olması gerektiğini bildiklerini gösteren Philip Morris/Sabancı İnsan ve Kültür Direktörü Iryna Vladimirova konuyla ilgili şöyle konuşuyor: "Pandemiden önce de esnek çalışma programımız ile, ekiplerimize ihtiyaçlarına göre ayrı alıştırma modelleri sunuyorduk. Pandemi bize bu konuda yenilikçi çözümler geliştirme ve esnekliğimizi test etme anlamında önemli bir fırsat oldu.  Bu dönemde çalışanlarımızın ihtiyaçlarını düzenli olarak takip ettik ve prosedürlerimizi bu ihtiyaçlara tarafından güncel tuttuk. Pandemi bir gün bitecek. O gün geldiğinde de esnek alıştırma modelimize devam ederek çalışanlarımıza bambaşka seçenekler sunacağız.”

Philip Morris/Sabancı, pandeminin başında hayata geçirdikleri iyice uzakta çalışma modelini sürdürme kararı bölge şirketlerden biri.  Vladimirova, Smart Work adını verdikleri modeli çalışanlarıyla birlikte oluşturduklarını açıklama etti. Deneyimli yönetici, şirket içinde yaptıkları uyumlu yaptıkları anketlere tarafından çalışanlarının kayda değer bir bölümünün ofise gelmeden, uzakta çalışmayı seçim ettiklerini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

Çalışanlarımıza güveniyor, ‘ofiste bulunma saatlerini yönetme' yaklaşımındansa, ‘sonuçları yönetme' yaklaşımını benimsiyoruz; bu doğrultuda çalışanlarımızın nereden çalışacaklarına kendilerinin karar vermesini destekliyoruz. Ekiplerimizin ofise oysa gereklilik duyduklarında veya yaratıcılık atölyeleri/grup çalışmaları, ekip günleri gibi belirtilmiş bir amaca karşın ihtiyaçlar halinde, birbirlerini görmek, sosyalleşmek ve nihayetinde eğlenmek için gelmelerinin yeterli olduğunu düşünüyoruz. Natürel fakat önümüzdeki dönemde de işin doğası gereği imal tesisleri, depo ve dağıtımda çalışan arkadaşlarımızın fiziki mevcudiyetini gerektiren rollerimiz ve keza meslek gereksinimleri sebebiyle ofise gelmeye devam edecek rollerimiz olacak. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, Smart Work çerçevesinde, ofis çalışanlarımızın yüzde 90'ı istediği yerden çalışabilecek. Geri kalan ofis çalışanlarımızın da büyük bir kısmı hibrit çalışabilecek. Bu kapsamda değişen ihtiyaçlara cevap verebilmek için halihazırdaki ergonomi, internet ve yemek desteklerimizi güncelledik ve çalışanlarımıza bu aydan itibaren sunmaya başladık. Bunların yanı sıra çalışan bağlılığını, takım ruhunu ve birliğini bambaşka, reformcu formatlarda sürdürmeye ve değişen düzende çalışanlarımızın refahını, meslek-yaşam dengesini desteklemeye yönelik politikalarımızı taviz vermeden uygulamaya devam edeceğiz.

Philip Morris/Sabancı, yeni çalışma düzeninde saha çalışanlarına da uzakta alıştırma imkânı sunmaya devam edecek. Saha teşkilatının dörtte üçünün hibrit çalışabileceğini ve bu uygulamanın Türkiye pazarında ve dünya genelinde PMI'da devir niteliğindeki birincil uygulamalardan biri olduğunu ifade eden Vladimirova, bu imkânın kendi güçleri ve esneklikleri değin ekosistemin tamamının dijital dönüşümüyle de olası olduğunu kaydetti. Vladimirova dijitalleşme ajandalarında ileri seviyede olmanın satmak öncelikle elde etmek üzere her alanda elastikiyet bakımından kayda değer bir kaldıraç olduğunu dile getirdi.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/14/philip-morris-sabanci-saha-calisanlarini-da-kapsayan-esnek-calisma-modelini-kalici-hale-getirdi