Rekabet Kurulu, geçtiğimiz Temmuz ayının son günlerinde Trendyol'un 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. ve 6. maddelerinin ihlal edilip edilmediğinin tespiti nedeniyle önaraştırma yapılmasına karar vermişti. 

Rekabet Kurulu tarafından aktarılan bilgilere tarafından önaraştırma sürecinde algoritmalar ve bilişim sistemlerinde bulunan veriler üstünde yapılan uygun çözümleme sonucunda Trendyol'un, hem 3. taraf satıcıların satışlarına aracılık ettiği hem de TrendyolMilla, TrendyolMan ve TrendyolKids gibi kendi markalarının satıcısı olduğu benzer platform üzerinde, kendi ürünlerine haksız üstünlük sağlayacak şekilde listeleme algoritmasına müdahale ettiği, kendi markalarının pazarlama stratejisinin oluşturulmasında pazaryeri faaliyetleri dahilinde elde edilen verileri kullandığı, yine algoritmaya yapılan müdahalelerle pazaryerinde satmak yapan satıcılar arasında ayrımcılık yaptığı saptandı.

Geçici önlem alınmasına karar verildi

Trendyol'un pazaryerinde satış yapan satıcılar aralarında ayrımcılık yaptığının tespit edilmesinin peşinde ise 4054 sayılı Kanun'un 9. maddesi çerçevesinde geçici tedbir alınmasına karar verildi.

Trendyol'un pazaryerinde satış yapan satıcılar aralarında ayrımcılık doğuracak nitelikte algoritma ve kodlama aracılığıyla yapılan müdahaleler de dahil edinmek üzere her tür eylem davranış ve uygulamalarına son vermesi ve soruşturma sürecinin devamında da bu davranışlardan kaçınması gerekiyor.

Geçici önlem kararı ile gelen yükümlülüklerin gerekçeli kararın teşebbüse tebliğinden itibaren 30 gün içinde yerine getirilmesinin gerektiğini de paylaşalım. Yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda ise 4054 sayılı Kanun'un 17. maddesi gereğince teşebbüs hakkında idari para cezası uygulanmasına da karar verilmiş durumda.

 
Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/10/01/rekabet-kurulu-trendyol-hakkinda-gecici-tedbir-karari-aldi