Agorafobi, kelime anlamı olarak alan korkusu anlamına geliyor. Bu bölge korkusu da kişide bir alana sıkışmışlık duygusal yaratıyor. Kişi, utanılacak bir duruma düşecekmiş gibi düşünüyor, panikliyor ve bulunduğu ortamdan çıkamayıp kaçamayacakmış gibi hissediyor. Agorafobi, uzmanlar tarafından bir çeşitlilik anksiyete bozukluğu olarak tanımlanıyor. Bu fobiyi tahmin etmek, hakiki hayatta o kadar da basit değil. Uzmanlar da bu kapsamda çeşitli araştırmalar yapmaya devam ediyor. Bu alanda yapılan yeni bir egzersiz, büyüyen teknolojinin insan üzerindeki olumlu etkileri konusunda kıymetli bir meslek olarak karşımıza çıkıyor. 

The Guardian'ın haberine kadar bilim insanları, belirli ortamların, durumların ve etkileşimlerin yoğun korku ve sıkıntıya neden olabileceği kişilere yardımcı olmak için sanal hakikat (VR) sistemi tasarladı. Bu sistem ile birlikte bilim insanları, yaklaşımın katılımcıların güven inşa etmelerini ve korkularını hafifletmelerini sağladığını ve hakiki hayatta daha önce kaçındıkları görevleri üstlenmelerine tezgâhtar olduğunu söyledi. Söz konusu çalışmaya kadar daha şiddetli psikolojik sorunları olanlar bu sistemden en fazla avantaj sağlayanlar oldu.

Çalışmanın baş araştırmacısı olan Oxford Üniversitesi psikiyatri bölümünden Profesör Daniel Freeman, bunun insanların yaşamlarında gerçek bir değişikliğe yol açtığını söyledi. Freeman ayrıca senaryolar gerçek gibi görünse de, bilgisayar kadar oluşturulan sahnelerin katılımcıların yeni bir şey deneyebileceklerini veya duruma ayrı bir şekilde yaklaşabileceklerini hissetmelerini sağladığını söyledi. 

Sanal realite grubundaki katılımcıların her biri, altı hafta boyunca 30 dakika süreyle yaklaşık altı oturum için teknolojiyi kullandı. Her iştirakçi VR başlığını kullanırken, bir sıhhat çalışanı da o kişiyle birlikte benzer odadaydı. Çalışmaya katılan hastalardan biri daha önce babasının mezarını ziyaret etmek için otobüse zeka binemediğini, ancak sanal hakikat deneyimi doğruca özgüven kazandığını söyledi.

Sanal hakikat başlıklarının maliyetleri sebebiyle bu çare yöntemi ne kadar etkili olur agnostik, ama bu alanda teknolojiyi göstermek aslında önemli bir gelişme diyebiliriz. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/04/06/sanal-gerceklik-terapisi-ile-agorafobiyi-yenmek-uzerine-calismalar-yapildi