Son zamanlarda Mars ile ilgili planları ve açıklamalarıyla öne meydana çıkan Elon Musk'ın ismi bugün başka bir konuyla gündeme geldi. Musk'ın şirketlerinden biri olan SpaceX'in 2015'te uzaya fırlattığı roket kontrolden çıktı. Falcon 9 olarak adlandırılan ve yaklaşık dört ton ağırlığında olan roketin yaklaşık 2,58 kilometre/saat hızla Ay'a çarpması bekleniyor.

4 Mart sabahleyin 07.25'te gerçekleşmesi beklenen olayın Ay'a kasıtsız olarak çarpan birincil uzay çöpü olacağı söyleniyor. Çarpmanın Ay'ın yüzeyinde ufak bir yanardağ ağzı yapacağı tahmin ediliyor. SpaceX'ten bu konuyla ilgili net bir yorumlama demin yapılmadı. 

Roket, dünyaya dönecek yeteri miktarda yakıta sahip olmadığı için takriben 7 senedir uzay boşluğunda savrulduğu biliniyor. Bu yüzden bilim insanları Falcon 9'u uzay çöpü olarak nitelendiriyordu. Roket, ABD'nin Florida eyaletinde fırlatılmıştı. Amaç, hava hava durumu uydusu yollamak idi.

Ay'dan dört kat daha uzakta ve Güneş ile aracısız olarak benzer hizada olan yerçekimi nötr bir konum iken görevini tamamlayamadı. O tarihten itibaren bilim insanlarında 'kaotik bir yörünge' izlediği saptanmıştı. Falcon 9'un artık ölü olarak nitelendirerek roketin yer çekimiyle hareket ettiği söylendi.

Bir taraftan geçen Haziran ayında 300 milyon dolar yatırım arayan SpaceX, ivedi iniş testini gerçekleştirmişti. Başarıyla yapılan testte sensörlerle donatılmış iki mankenin kullanılmıştı. Keza geçen haftalarda Elon Musk'ın Mars planlarının nasıl şekillendiğini detaylıca anlattığımız bir yazı yayınlamıştık. Ocak ayının ortasında doğum oranı düşüşüne dikkat çeken Elon Musk "Dünya için yeteri dek insan yoksa, Mars'ta yaşamak için şüphesiz yeteri kadar insan olmayacak" diye konuşmuştu

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/01/27/spacex-in-yedi-yil-once-firlatilan-falcon-9-roketinin-4-mart-ta-ay-a-carpmasi-bekleniyor