Otomobiller, yaydıkları sera gazları nedeniyle atmosferdeki karbondioksit miktarını en fazla artıran etmenler arasında yer alıyor. Bu yüzden otomotiv araç üreticilerinin en kayda değer gündemi elektrikli otomobiller... Tesla, Rivian gibi elektrikli vasıta üreticileriyle rekabet etmek için baştan organize oluyorlar. 

Beklenenin tersine elektrikli araç konusunda iddialı isimler arasında yer alan Stellantis, Volkswagen ve Mercedes elektrikli vasıta üretmek çin farklı şirket kurmayacağını açıkladı. Uzmanlar, şirketlerin böyle bir adım atmasını Tesla'ya bağımlı yatırımcılardan anapara çekme isteğine bağlıyor. Lakin araba şirketlerinin yöneticileri, elektrikli araç üretimi için öbür bölüm kurmanın şirketlerin varlık yönetimini zorlaştıracağı görüşünde birleşiyor.

Onlara kadar bu konuda yaplacak teknoloji yatırımlarını rehberlik etmek için içten yanmalı motorlu araç üretimi işinden gelen sermaye hayati tartı taşıyor. Çünkü araçlarının üretilmesinde öbür teknolojiler kullanılsa da satmak pazarlamasının benzer stratejiye bağlı olduğu savunuyorlar.  Bunun aksinin düşünmenin 'yıkıcı etkileri olacağını düşünüyorlar. 

ABD merkezli otomotiv şirketi Ford rakiplerinden bambaşka bir stratejiyle davranarak elektrikli araç operasyonlarını dürüst yanmalı motor işkolundan ayrıntılarıyla ayırdığını açıklamıştı. Şirket, iki önemli imal kolunu Ford Blue ve Ford Model E başlığı aşağıda topladı.

Buna kadar Ford Blue birimi, Mustang, F-150 ve Bronco gibi mevcut içten yanmalı (ICE) araçları denetleyeceği söylendi. Bu, şirketin hala içten yanmalı motorlardan vazgeçmediğinin göstergesi olarak yorumlanıyor. Ford Model E birimi ise elektrikli araçlara odaklanacağı belirtildi. Bununla kasıt, bu konuda çabuk ileri gitmek idi. Ama Ford Ailesi'nin kontrolü kaybetme endişesiyle bu fikre sıcak bakmadığı belirtilmişti.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/05/09/stellantis-vw-ve-mercedes-elektrikli-arac-uretmek-cin-ayri-sirket-kurmayacagini-acikladi