Salgın sürecinde kapanmak zorunda kalan ahali için evde geçirilen süre arttı. Chartable'a tarafından 2020'de dünyada podcast formatına ilgi hayli arttı. Sosyal hayatı etkilenen ahali, bilhassa Podcast mecrasına istek gösterdi. Türkçe 'Dijital Ses Dosyası' anlamına gelen podcast, 2004 yılında Ben Hammersly kadar iPod ve Türkçede "yayınlama" anlamına gelen "broadcast" kelimelerinin birleştirilmesi ortaya çıkmış, Oxford American Dictionary göre “Yılın Kelimesi” ilan edilmişti.

Dünya genelinde yaklaşık 885 binden fazla yeni podcast yayınlandı. 2020'de dünya genelinde podcast indirme sayısının yüzde 180 yükseldiğini gösteriyor. 2020 yılının birincil gününe kıyasla dünya genelinde Spotify ‘podcast' dinlemelerindeki tekil kullanıcı sayısı da yüzde 82 arttı. Türkiye'deki çoğaltma oranının ise yüzde 350 seviyesinde olduğu görüldü. Türkçe 'Dijital Ses Dosyası' anlamına gelen podcast, 2004 yılında Ben Hammersly göre iPod ve Türkçede "yayınlama" anlamına gelen "broadcast" kelimelerinin birleştirilmesi ortaya çıkmış, Oxford American Dictionary kadar “Yılın Kelimesi” duyuru edilmişti.

Türkiye'de bilhassa gençler arasında yükselen bir trend

İşitsel yayınların dijitalleşmesiyle başlayan podcast dünyası, ortaya koyduğu serbest alanı, içeriklere süratli, basit erişim ve geniş içerik yelpazesi kullanıcıların dikkatini çekiyor. Özellikle bu talebe paralel olarak içeriklerdeki büyüme ve çeşitliliğe paralel olarak mekan ve süre sınırını ortadan kaldırdığı için ilk olarak ABD olmak üzere dünyanın her uygun yükselişe geçen bir mecra olarak nitelendiriliyor. 

Kültür sanattan politikaya, spordan sağlığa o kadar çok alanda hem kurumsal hem de kişisel olarak yapılmış Türkçe podcast kulak vermek muhtemel. Küresel bir trende dönüşen podcast, son yıllarda Türkiye'de de hızlı bir ivme kazandı. Apple-Podtail, Google Podcast ve Spotify listelerinde dikkat çeken bir nokta Türkiye'de en fazla dinlenen podcast türlerinin komedi ve söyleşi... Türkiye'de podcast dinleyicilerinin adeta yarısı podcastleri Spotify üzerinden podcast dinliyor olsa da  Soundcloud, Downcast, Apple Podcast gibi platformlarda uyarı çekiyor. İşte Türkiye'de en çok dinlenen podcastler listesi...

Azıcık Konuşabilir miyiz?

Podkite'a göre Türkiye'de en çok dinlenen podcast, İlker Gümüşoluk ve Kemal Ayça göre hazırlanıyor. Mesut Zaman'yle Rabarba programından bilinen ikili, dinleyicilere anlattıkları orjiinal hikayelerle uyarı çekiyor. Komedi türünde kategorilendirilen programın ortalama süreci 35 dakika... En son 'Likya Yolu, Van Damme Kadın, Şık Eşkiya' bölümüyle  dinleyicilerine buluşan ikilinin programlarının acayip başlıkları uyarı çekiyor. 

Nasıl Olunur?

Gazeteci Nilay Örnek göre yapılan program, şu lahza 110'uncu bölümüyle en çok dinlenenler arasında... Storytel Türkiye'nin sponsorluğunda gerçekleşiyor. Mesleklerini en iyi şekilde yapan kişilere 'Nasıl Olunur?' sorusunu yönelten usta kalem, her bölümde bambaşka alanlarda başarılı olan isimleri misafir alıyor. 

Virgin Radio- Mesut Vakit ile Rabarba

Bu podcast, stand-up gösterileri, Youtube ilişki testi videoları ve ‘Rabarba' programı ile belli Mesut Süre kadar hazırlanıyor. Programın belli başlı temasını tek bir soru oluşturuyor. Bu sorunun cevabı üstüne konuşuluyor. 

Merdiven Altı Terapi

Deniz Dülgeroğlu göre hazırlanan Merdiven Altı Terapi programı, haftada bir yayınlanıyor ve her birim sıradan 25 dakika sürüyor. Fiilen Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Bölümü'nden mezun olan Dülgeroğlu, programlarında başından geçen absürt olayları anlatıyor. Konuşurken kullandığı akıcı ve kıvrak bir dil dikkat çekiyor.

Organik Beyinler 

Organik Beyinler, haftada bir kere yayınlanıyor. Daha önce İnsan Kaynakları departmanında çalışmış Zeki Eser ve Emel Caba tarafından hazırlanıyor. Program, Mart 2021'de Türkiye'de en çok dinlenen podcast'ler arasında yer alıyor.  Programların konusu çoğunlukla 'hafif yoğunluk' olarak tanımlanıyor. 

Umarım Annem Dinlemez

Spotify'da yayınlanan “Umarım Annem Dinlemez” podcast'i Tuluğ Kısa Ve Öz göre hazırlanıyor. "Kadınlarla kadınlar, hakkında sohbet eden program' olarak tanımlanan işin, 50'nci bölümü 11 Nisan'da yayınlanmış. Radyo programı olarak da yayınlanan podcast'te aktüel konular ünlülerle değerlendiriliyor. 

Fularsız Entellik

Türkiye'nin azami dinlenen podcast'lerinden biri. Programı hazırlayan birey, önce Ekşi Sözlük ve kişisel blog'undaki yazılarıyla ünlü. Mahlas ile programlarına devamlı Immanuel Tolstoyevski'nin adı, Immanuel Kant, Lev Tolstoy ve Fyodor Dostoyevski isimlerinin karışımından oluşuyor. "Halk Müziği için, halka karşın entellik" sloganıyla yola meydana çıkan podcast, dinleyiciler için konuları toplumsal, felsefi ve diğer birçok yönüyle içeriye doğru inceliyor. Onlara ayrı bir perspektif sunmaya çalışıyor. Immanuel Tolstoyevski, gerçekte güya zamanlı çalışan bir  hoca... Haftanın diğer yarısını da bu işlere harcadığını belirtiyor. Geçen yıl çıkardığı ‘Safsatalar Ansiklopedisi: Düşünce Yürüt(eme)menin Kısa Tarihi' kitabı 2020'nin en popülerler kitaplarından biri oldu. 

Zihnimin Kıvrımları

Zihnimin Kıvrımları, Türkiye'de aşina birincil Türkçe podcast yayınına 2005 yılında başlayan gazeteci Serdar Kuzuloğlu göre hazırlanıyor. Kuzuloğlu, teknoloji ve trend yazarı olarak tanınıyor. Bu programda insan ve hayatla alakalı her konuyu ele alıyor. Dinleyenlerini derin araştırmaları ve akıcı anlatımıyla bizi farklı alanlara yönlendirilmiş konular üstüne düşünmeye davet ediyor. Programında amacı, var olan bilgileri süzüp derleyerek, filtreleyip sunmak.

O Tarz Mı?

Can Bonomo, İsmail Türküsev, Bengi Apak, Can Sungur ve Can Temiz'in sunduğu program da en fazla dinlenen podcast'ler aralarında yer alıyor.  Önce radyoda yayınlanan O Stil Mı programı; OTM, Rock FM'in kapanmasıyla  podcaste dönüştü.  2017 yılından itibaren Spotify'da yayınlanmaya başlandı. 

Bunu ben de yaparım

Oyuncu İbrahim Selim ve ekibi kadar hazırlanıyor. Bunu ben de yaparım podcast serisi güzellikten aşka, kent insanının gündeminde olan birbirinde öbür konuları ele alıyor.

Liste Podkite, Podtail ve Chartable verileri göz önüne alınarak hazırlanmıştır.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/04/14/turkiye-de-tekil-kullanici-sayisi-gecen-seneye-gore-3-5-kat-artan-podcast-dunyasina-bakis