Dijital dünyada kişiselleştirme olmadan kitlesel reklamcılıktan dile getirmek zor. Kişiselleştirme, kullanıcı deneyimini içten etkilediği için son yıllarda pazarlamacıların en kayda değer odak noktası haline geldi. Reklamcılık sektörü bir süredir kullanıcıların alaka alanlarıyla ilgisiz içeriğe sahip reklam bombardımanına maruz kalmasını istemiyor. 

Google'ın yaptığı araştırmaya göre bugüne dek kişiselleştirmenin anahtarı olarak görülen HTTP çerezi devre dışı bırakıldığında ise reklamın etkinliği yüzde 52 oranında azalabilir.

Privacy Sandbox girişiminin geliştirildiği W3C alıştırma grubu, kişiselleştirilmiş reklam içeriğine müsade verecek bir çözüm geliştirmenin reklam endüstrisnin kritik ihtiyaçlarından birine yanıt vereceğini düşünüyor. Kısacası, kişiselleştirmenin arkasındaki mekanizmalar değişse de, son kullanıcı deneyimi mümkün olduğunca benzer kalmalı. RTB House'un Turtledove çözümü de bu yaklaşımla ortaya çıktı. 

Turtledove nasıl çalışıyor?

Son zamalarda FLEDGE olarak adlandırılan Privacy Sandbox'ta, her yerde hedefleme yerine getirmek için kullanılan temel bileşenler, kullanıcıları reklamverenin web sitesinde açıklanmış "İlgi Grupları"na eklemeye dayalı olarak çalışıyor.Bu sistemin, reklam hizmetleri sağlayıcısı kadar oluşturulan kurallara dayandığını belirtelim.

Söz konusu gruplar, kullanıcıların tarayıcılarında tehlikesiz bir şekilde kaydedilip saklanıyor. Yani kullanıcılar yayıncının web sitesine girdiği zaman kişi olarak yok grup üyeleri olarak hedefleniyor. 

Bu yeni teknolojide ele alınması gereken belli başlı konu ise ilgili ürünlerin gösterimi de dahil edinmek üzere mesajın uyarlanması. Turtledove çözümü, belirli bir kullanıcının ilgilendiği ürünler aracılığıyla açıklanmış bilgilerin kapsamını genişletebiliyor.

Turtledove ile reklamverenler, kullanıcılar hakkında daha detaylı veri edinebiliyor. Bu yeni çözüm,  kullanıcıların reklamverenin web sitesinde görüntülediği ürünler ve aynı İlgi Grubunun üyeleri arasında popüler olan ürünleri sunuyor. 

Kullanıcının ürünleriyle ilgili bilgileri kaydettikten daha sonra, algoritma bu verileri açıklanmış bir kullanıcıyı tanımlamadan kullanıyor. Bu bilgiler, yalnızca reklamın görüntülenmesi işlemi için tarayıcıda saklanıyor.

Araç, ilk elden reklamverenin web sitesine bağlandığı için, belirtilmiş bir İlgi Grubunun tüm üyeleri aralarında hangi ürünlerin popüler olduğunu biliyor.  Bu sayede, yeniden hedeflemenin en önemli yönlerinden biri olan “kullanıcıların ilgi alanlarına göre uyarlanmış ürün önerileri” özelliğinin korunması sağlanıyor. Özetle Turtledove, ayrıca kullanıcı verilerini güvende tutuyor hem de kişiselleştirilmiş reklam gösterimine olanak tanıyor. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/11/06/kisisellestirilmis-reklamlar-3-taraf-cerezler-olmadan-nasil-calisacak