Otomobil üreticisi Geely, dünyanın önde gelen lüks araba markası Aston Martin'in yüzde 7,6 hissesini satın alarak şirkete müşterek oldu. Satın almayı Geely'nin Üstteki Yöneticisi Donghui Li duyurdu. Li, bu meslek birliğinin potansiyeline inandıkları ve bu konuda coşku duyduklarını söyledi. Bir taraftan satmak bedeli ve anlaşmanın detaylarıyla ilgili teferruat paylaşılmadı. 

Geely'nin yol haritası: Volvo ve Lotus satın alması, Dailmler ortaklığı

Geely, son yıllarda yaptığı yatırımlar ve kurduğu ortaklıklarla dikkat çekiyor. Şirket, daha önce İsveç'te LYNK & Co, Volvo ve Polestar, İngiltere'de ise Lotus markalarını satın almıştı. Ama en dikkat çekici iş birliği Volvo ve Mercedes-Benz ile yaptığı oldu. 

Şirket,2010'un Mart ayında ABD'li otomotiv üreticisi Ford'dan Volvo Cars'ı 1.8 milyar dolara satın aldı. 10 sene sonradan ise yani 2020'nin Ocak ayında Mercedes-Benz ve Çinli Geely elektrikli araba için bir araya geldi. İşbirliğiyle birlikte Mercedes kadar 1998'den beri üretilen Smart'ın mevcut elektrikli otomobil portföyünün genişletilmesi amaçlanıyordu.

Bir taraftan Çin pazarında ve global pazarda genişlemekti. Anlaşmaya tarafından, bu otomobillerin tasarımını Mercedes yapmaya devam edeceği belirtilmişti. Imal ve mühendislik konusundaki sorumluluğu Geely üstleneceği söylenmişti. Bu projeye yaklaşık 780 milyon dolar yatırım yapması planladığı açıklanmıştı. smart Automobile Co., Ltd. adı altında yeni bir şirket kurdu. İlk bütün elektrikli otomobillerini 2022 yılında piyasaya sürmesi bekleniyordu.

Şubat 2022'de Mercedes ve Geely'nin iki taraflı girişimi, 1 milyar dolarlık fon aramaya başladığı haberi gündeme geldi. Şirketten demin bu konuyla ilgili devlete ait bir tanımlama yapılmamış olsa da diğer araba üreticilerin bu konuya sıcak bakacağı düşünülüyordu. Gelmesi muhtemel yatırımın ABD açılımı için kullanılacağı söyleniyordu.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2022/10/02/otomobil-ureticisi-geely-aston-martin-in-yuzde-7-6-hissesini-satin-alarak-sirkete-ortak-oldu