2019 yılında ABD ve Çin hariç tutulduğunda global operasyonlarında 4.5 milyar dolar zarar ettiğini açıklayan şirketin yalan beyanda bulunduğu ortaya çıktı. Avusturalyalı araştırma şirketin CICTAR‘ın raporuna göre Uber, gerçekte bu süreçte 5.8 milyar dolarlık kar elde etmiş. Daha önce merkezini Bermuda’da tutan şirket, Hollanda’ya taşıyarak kendine minik bir aidat cenneti kurmuş.

Hollanda’da kendi kurduğu şirketlere borçlanan Uber, bu şirketler bir uçtan bir uca milyarlarca doları gider göstererek vergiden kaçıyor. İddiaya kadar şirket önümüzdeki 20 sene her tarafında yıllık ortalama 1 milyar dolarlık vergi indirimini şimdiden garantiledi bile. Elinin aşağıda 50 paravan şirket daha yer alan şirket, olası olan her ülkede ya hiç ya da fazla az ödenti ödüyor.

Vergiz kaçaklığının Hindistan boyutunun daha da büyük olduğunu belirten CICTAR, paravan şirketlerden bazılarının bu ülkede hiçbir gelir beyanında bulunmadığını açıkladı. Bu sayede Uber, Hindistan’da ödemesi gereken verginin yalnızca yüzde 5’ini ödedi. CICTAR analistleri, bu durumu ödenti kaçakçılığının şampiyonlar ligi olarak yorumladı. 

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/uberden-6-milyar-dolarlik-vergi-kacakciligi
Yorumlar