Venüs, yüzeyini gizleyen kalın atmosferi nedeniyle araştırmacıların gezegeni incelemesi epeyce zordur. Sülfürik asit damlacık bulutlarıyla birlikte esas olarak karbondioksitten oluşan kalın ve zehirli bir atmosfere sahip. bu nedenle, radar ve öteki gözlem teknikleri yoğun bulutların ardını analiz etmek için büyük ağırlık taşıyor. California Üniversitesinden Jean-Luc Margot ve meslektaşları, California’daki Goldstone Güneş Sistemi Radarını kullanarak Venüs’ü izledi. 2006’dan 2020’ye kadar süren çalışmada, gezegeni radyo dalgaları göndererek incelediler. Ardındaki hem bunu hem de Green Bank Teleskobunu radar nokta takibi tekniğiyle kullandılar. Bu teknikle takım, Batı Virginia’da dalgaların Dünya’ya geri dönen yankılarını gözlemledi.

Venüs, Dünya’nınkiyle yaklaşık benzer büyüklükte bir çekirdeğe sahip. (Resim: Olekcii Mach / Alamy)

Araştırmacıların uyguladıkları teknik Venüs’ün dönüşü ve hareketindeki fazla küçük değişiklikleri ölçmelerini sağladı. Çalışmaya kadar, bir Venüs günü ortalama 243,0226 Dünya gününe eşit çıktı. Gezegen, Güneş etrafındaki turunu kendi ekseni etrafındaki turundan daha kısa sürede tamamlıyor. 225 Dünya gününde Güneş etrafında bütün bir yörünge oluşturduğu daha önceki çalışmalarda gösterilmişti. 15 takvim gözlem sonucunda, gezegenin mil eğikliğini 2, 6392 olarak buldular. Çalışmada takım, Venüs’ün deviniminin ise her 29 bin yılda bir baştan ettiğini yazdı.

Çekirdeğin katı ya da istikrarsız olduğu halen bilinmiyor

Margot, “Çekirdeğin yarıçapı için yaklaşık 3 bin 500 kilometre değin terbiyesizce bir tahminde bulunuyoruz.” dedi. Ekip, çekirdeğin akıcı mı yoksa katı mı olduğunu çıkaramazken önceki teorik araştırmalar, çekirdeğin bizimki gibi başlıca demir ve nikelden oluştuğunu gösteriyor. bununla beraber, Venüs’ün Dünya gibi bir iç katı çekirdeği ve bir dış istikrarsız çekirdeği olup olmadığı ya da tümünün katı mı yahut tamamen mi akışkan olduğu bilinmiyor. Hem araştırmacılar, komşu gezegenin kendi ekseni üstünde az kalsın düşey olarak döndüğünü hesapladı. Yani ayırt edilebilir mevsimlerden mahrum. Buna kadar, Dünyanın eğimi 23.5 derece iken ikiz gezegenin eğimi yaklaşık 2.64 derece.

Venüs’ü araştıran araştırmacılar, gezegene ilişkin çok eksik verinin bulunduğunu söylüyor.

Önceki çekirdek tahminleri, gözlemsel verilerden ziyade bilgisayar modellemesine dayanıyordu. Yeni tahminler, çekirdek boyutunun önceki modelleriyle uyumlu olsa da, hakiki ölçümler gelecekte Venüs’e ilişkin daha doğru alıştırma alanı sağlayacak. Örneğin, çekirdeğin boyutunu ve yoğunluğunu anlamak, gezegenin tarihini anlamada faydalı olacaktır. Margot, ikiz gezegene yönelik yeterince çalışma yapılmadığını söyledi: “Bir gezegenin evrimiyle ilgili neredeyse her şeyi bilim insanları çekirdeğin boyutuna göre belirler. İç yapısının iyi bir resmine sahip olmadıkça, bir gezegen hakkında herhangi bir şeyi iyi anlamak gerçekten güç. Tatmin Edici veriye sahip olsaydık Venüs’ün anlaşılmasının diğer gezegenlerden daha şiddet olacağını sanmıyorum. Fakat Venüs hakkında acınacak bir data kıtlığı var. Hemen Hemen 30 yıldır Venüs’e NASA görevi yapılmadı ve bu zaman aralığında onlarca Mars görevi yaptılar.”

Kaynak: shiftdelete.net URL: https://shiftdelete.net/venuste-bir-gun-bir-yildan-uzun-suruyor
Yorumlar