Bir girişim için pazardaki rekabet gücünü arttırabilmeleri için yeni ürünler geliştirmeleri önemlilik talep ediyor. Kesinlikle varolmayan yeni bir ürün geliştirmek ya da varolan bir ürün üzerinde yenilikler yaratmak epeyce güç süreçleri beraberinde getiriyor. Çünkü maksat kitlenin ihtiyaçları ve pazardaki rekabet kesintisiz değişiyor. Dolayısıyla bir girişimin uzun süre hayatta kalması yeni ürünlerini pazara başarıyla sunma yeteneğine bağlı.

Markaların dijital ekranlar üzerinden müşterilerine ulaşabilmesini sağlayan bulut tabanlı bir digital signage yazılım platformu OMMA Sign bunu başaran şirketlerden biri. Bu başarı, geçen sene piyasaya çıkardığı geçen sene piyasaya çıkardığı Visual Quotient (VQ) ile geldi.

İlk olarak 2014 yılında faaliyet göstermeye başlayan OmmaSign, markaların dijital ekranlar üzerinden müşterilerine ulaşabilmesini karşılayan, bulut tabanlı, programlanabilir ve özelleştirilebilir altyapıya sahip bir digital signage yazılım platformu olarak hizmet veriyor. Alışık işletim sistemlerinden öbür olarak keza PC'lerde ayrıca de akıllı endüstriyel TV'lerde çalıştığı için markalar için refah sağlıyor. OmmaSign'ı kullanan şirketler aralarında Turkcell, Coca-Cola, Doğuş Grubu gibi manâlı kurumsal şirketler yer alıyor. 

Şirketin potansiyeline inanan ilk yatırım fonu, 212 olmuştu. 2019'da OMMA Sign'a 1,5 milyon euro kaynak girişi sağlanmıştı. Bu para Ommasign'ın Asya-Pasifik ve Avustralya bölgesindeki faaliyetlerini artmak nedeniyle kullanılmıştı. Şirketin birincil hedefi, gelecek yıl birinci çeyrek itibarıyla asgari 3 kat gelişmek. Sene içindeki artış hedefi ise dört kat.  bununla birlikte uluslararası B2C projeler gerçekleştirerek ufak orta ölçekli şirketler için kolay ve ulaşılabilir ürünler üretmek. Buna emrindeki olarak ve müşteri tabanını genişletmeyi planlıyor. üstelik OMMA VQ'yu EMEA ve Birleşmiş Krallık pazarlarına açılmak en büyük hedeflerinden biri.

Yeni ürünün etkisi...

Az Daha bir yıl önce piyasaya meydana çıkan VQ, şirkete özellikle pandemi döneminde epeyce yarar sağlamış. Tolga Neşelendirici, "OMMA Sign dan sonra yepyeni bir mahsul ve pazara girdik ve kısa zamanda başarıya ulaştık. Squad organizasyonuna geçiş yaparak topyekün bir agile idare sistemine geçtik, her iki ürün ve RnD için otonom ve türdeş squad yapılarına geçiş yaptık ve karar alma mekanizmalarımızı merkesizleştirdik" diye konuşarak ürünün etkisini anlatıyor.

Philip Morris Sabancı, bu ürünü kullanmaya başladığından beri 90 bin bayisine hemen ulaşmaya başarmış. Bu, özellikle pandemi döneminde yüz yüze / operasyonel süreçlerini kolaylaştırmak yani aylık ticari faaliyetlerine dair iletişim kurma namına oldukça verim sağlamış. Şirketin kurucu ortaklarından Tolga Keyifli, VQ'nun aradan geçen yaklaşık bir yılın ardındaki istenilen etkiyi yarattığını ve 20 ayrı sektörde kullanılmaya başlandığını belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

"Şimdiye dek yaptıkları projelerde irtibat maliyetlerindeki sağladığı avantajlar önemli bir ayrım yarattı. Bunun yanında etkileşim, up sell / cross sell ve iç/dış alıcı memnuniyeti konusunda önemli katkılar sağladı. Gaye kitlenin yüzde 92'si bireysel videoları izliyor. İzlemelerin yüzde 32'inde etkileşim mevcut. Video sonlarında 5 üzerinden 4.5 üstünde olumlu geribildirim alıyor."

Keza VQ'ya yurt dışından da istek olduğunu söylüyor. Hatta bunlardan bir tanesine Ekim ayında başlayacaklarını belirtiyor ve konuyla ilgili şöyle detaylar veriyor: "Dünyanın en büyük Multi Level Marketing firmalarından bir tanesin Macaristan yapılanması ile çalıştık ve firmanın satmak temsilcileri ile oluşturacağı kişiselleştirilmiş bir sadakat iletişimi planladık." 

Şirketin diğer ürünü olan ​OMMA Sign mağazalar, alışveriş merkezleri hava limanları, hastaneler, bankalar gibi bedensel alanlarda yer alan dijital ekranların içerik yönetimini kolaylaştıran bir ürünken, OMMA VQ bu fiziksel sınırları kaldıran ve ekranı olan bütün cihazlarda gösterim sağlayabilen bir ürün olarak konumlanıyor. Bu yüzden VQ'nun tatbik alanı çok geniş... FMCG'den sigortaya, e- ticaretten ödeme sistemlerine değin birçok sektörden istek görüyor. Neşelendirici, "Çok sayıda satmak noktası, fazla sayıda çalışanı, çok sayıda müşterisi olan ve iletişimini optimize ederek diyaloğa çevirmek isteyen her şirket Omma VQ yu kullanabilir" diye konuşarak bu durumu doğruluyor.

Satış yaklaşımındaki metamorfoz

Şen, şirket için pandemi sürecindeki en büyük değişim mahsul yapısında olduğunu söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "OMMA Sign'daki reseller satmak ağının tersine bundan böyle doğrudan doğruya satış yapabildiğimiz bir ürünümüz var ve bu bizim satmak ve pazarlama yapılanmamızı tam olarak değiştirdi. "Satış büyümesinden mahsul büyümesine içten  doğru stratejik bir değişikliğe gittik. Bu sayede gelirlerimizi yüzde 115 oranında artırdık, ARPA'mızı 3 katına çıkardık ve iki yeni pazara antre yaptık. Ayrıca pazarlama otomasyonları için yatırımlarımızı artırdık. In-bound sales oranımız 3 katına çıktı." 

Tolga Neşeli, OMMA VQ tamamiyle ne işe yarıyor sorusuna ise şöyle yanıt veriyor

Bambaşka niyet kitlelerle bir video tasarımı üzerinden kişiselleştirilmiş bir içerikle iletişim kurma imkanı sağlıyor. Tutundurma ve sadakat kurguları, kişisel / bayi performans iletişimi, yeni mahsul kampanya tanıtımı, sipariş alma, kesin platformlara yönlendirerek aksiyon aldırma gibi çoğu alanda kullanılıyor.

Omma VQ'nun klasik iletişimden en kayda değer ve en büyük farkı irtibat anında maksat kitleyi tanıması ve ona özgü kişiselleştirilmiş bir içerik sunması.Bu da şirketlere  bir fazla farklı üstünlük sağlıyor; iletişimler mail,  sms vb klasik kanallarla yapıldığında ilgi çekmiyor, mesaj kayboluyor, okunmuyor veya her bir kitleye özel yapılan tasarımlar çok maliyetli oluyor.

Fakat OMMA VQ, firmaların daha aşağı yapıları ile entegre olarak kişiye özgü bir irtibat tonu ile başlangıçtan itibaren hedef kitleyi yakalıyor. Benzer birim zamanda tek irtibat kanalı üzerinden kitlelere ulaşarak firmalara maliyet avantajı sunuyor. Dahası bunu yaparken bilgi güvenliğini sağlamayı ve kişisel verileri korumayı da ihmal etmiyor.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2021/09/15/ommasign-in-gecen-sene-piyasaya-cikardigi-visual-quotien-urunu-sirketi-nasil-etkiledi