YouTube'un ücretli abonelik sistemi YouTube Premium yayına alındığından beri, eğer ücretli bir kullanıcı değilseniz platformda karşınıza ne kadar çok reklam çıktığını fark etmişsinizdir. Hatta pek ki bu reklam bundan böyle kısa sürelerde de geçilemiyor ve kullanıcının herhangi bir içeriği izlemesi için önce bu reklamlarla cebelleşmesi gerekiyor.

İzleyici tarafında bu koşul can sıkıcı olsa da ayrıca içerik üreticiler ayrıca de YouTube için reklamlar manâlı bir kazanç kaynağı. Kısacası yaklaşık olarak her platformda olduğu gibi YouTube'da da "parayı veren düdüğü çalar" durumu mevcut diyebiliriz. Oysa bu kapsamda hayata geçirilen "ad-blocker" yani reklam yasaklayıcı uygulamalar ve eklentiler, birazcık acımasızca olsa da platformu bedava kullananlar için büyük bir huzur sağlıyordu, ta ancak şimdiye kadar. Zira YouTube, ad-blocker kullanımını engellemek için çalışmalara başladı.

Bir Reddit kullanıcısı, YouTube'da reklam engelleyicilere müsade verilmediğini belirten bir açılır pencereyle karşılaştı. Kişinin reklam engelleme yazılımında "YouTube reklamlarına müsade ver" butonu sunan mesajda, reklamların hizmeti milyarlarca kullanıcı için ücretsiz ülkü getirdiği ve YouTube Premium'un reklamsız bir tecrübe sunduğu anlatıldı. Hatta YouTube Premium üyeliğine zahmetsizce kaydolmak için bir buton bile paylaşıldı.

hemen bu nitelik deneme aşamasında ve görünürde oldukça sınırlı bir grupla deneme ediliyor, ancak zaten böyle bir engellemenin gelmesi kaçınılmazdı. O yüzden kısa bir süre sonradan resmen ad-blocker'ların engelleneceğini tahmin etmek pek de güç yok. Yani YouTube diyor ama: "Bir gün herkes YouTube Premium kullanıcısı olacak." Göreceğiz.

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/05/11/youtube-reklam-engelleyici-eklentilere-izin-vermeyecek/