YouTube, içerik oluşturucuların videolarında kullanabileceği müzikleri bulabileceği Creator Music'i ABD'deki kullanıcıları için kullanıma sunmaya başlayacağını açıkladı. Creator Music, içerik oluşturucuların para kazanma özelliğini kaybetmeden videolarında kullanabilecekleri müzikleri taşıyan bir katalog. Katalogdaki bir takım şarkılar önceden lisanslanabiliyor, bu da içerik oluşturucuların herhangi bir kesinti olmadan para kazanmaya devam etmesine olanak tanıyor. Creator Music'te bulunan diğer şarkıların geliri ise parçanın adalet sahipleriyle paylaşmaya yerinde olabiliyor. 

Creator Music'in kullanıma sunulmasıyla, popüler müzik lisanslama sürecini basitleştirmek hedefleniyor. Platformda içerik oluşturucular, bir kontrol paneli aracılığıyla akıllarındaki şarkıları arayabiliyor veya koleksiyonlara, türlere veya ruh hallerine göre müziklere göz atabiliyor ve gerisinde ilgili lisanslama maliyetlerini görüntüleyebiliyor. Hem içerik oluşturucular, projeleri için belirledikleri bütçeye tarafından parçaları arayabiliyorlar.

YouTube'da herhangi bir içerik oluşturucu, sahibi olmadığı bir şarkıyı kullandığında, videolarının tüm reklam gelirini müzik lisansı sahibine vermek zorunda kalıyor. Bu da ticari müziğin genelde YouTube videolarında kullanılmadığı anlamına geliyor. Koşul böyle olunca hem içerik üreticileri keza de sanatçılar ve laf yazarları durumdan zarar görüyor. 

YouTube göre yapılan açıklamaya kadar platform, önümüzdeki haftalarda ABD'deki içerik üreticilerine sunulmaya başlanacak. Creator Music, 2023'te daha pozitif ülke için hizmet verecek. Creator Music'in ABD dışındaki ülkelerde ne vakit kullanıma sunulacağı şu an için belirlenmiş yok. Platformun hangi ülkelerde ne zaman aktif olacağını bakmak için YouTube'u takip etmekte fayda var. 

Kaynak: webrazzi.com URL: https://webrazzi.com/2023/02/14/youtube-ticari-muzik-lisanslama-kaynagi-creator-musici-kullanima-sunuyor