Sabahleyin Gazetesi'nden Deniz Yusufoğlu'nun haberine kadar İstanbul'da eski tur rehberi E.Y.Ç., 2015'te nikâh masasına oturduğu kocası turizmci B.Ç.'nin bitmek tükenmek bilmeyen kıskançlık krizleri sebebiyle hayatı çekilmez hâle gelince soluğu Aile Mahkemesi'nde aldı.

Yıllarca psikolojik baskı yaşayan bayan için bardağı taşıran son damla ise, kocasının kendisine ait telefondaki konum uygulamasından kendisini peşine düşüp takip etmesi oldu. İtalyan Dili ve Edebiyatı mezunu E.Y.Ç. ile İTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu B. Ç., İtalya'nın Bologna şehrinde evlendi.

Çift, 3 yıl önce İstanbul'a gelerek Kınalıada'da yaşamaya başladı.

Dava dosyasında yer alan tanıkların iddialarına kadar B.Ç., evlendikten kısa bir vakit sonradan kıskançlık krizleri yaşamaya başladı. Eşinin giydiği kıyafetten sürdüğü ojenin rengine dek karışıp tesir etmeye çalıştı. İtalya'da 4 yıl önce bir oğlan dünyaya getiren kadın, eşinin baskıcı tutumu nedeniyle güç bir dönem geçirdi. Mağdur bayan E.Y.Ç. Mart ayında eşi tarafından peşine düşüp takip edildiğini öğrendi. Kendisine ait telefonda bulunan "BUL" uygulamasından eşinin kendi telefonuna mail adresinin gizli gizli eklendiğini fark eden bayan, eşiyle bu durumu konuşmak istediğinde ise 'Benden saklayacağın bir şey mi var' sözleriyle psikolojik şiddete maruz kaldı.

"HEDİYELERİ ALMADI"

E.Y.Ç.'nin ablası E.Y.A. ise, B.Ç.'nin takıntıları olduğunu kaydederek, "Annem ve babam torunları olduğunda büyük hevesle alışveriş yapıp İtalya'ya bebeği görmeye gittiler. Oysa götürdükleri bebek eşyalarını geri getirdiler. Çünkü B.'nin takıntıları vardı. Bu kıyafetlerin kanserojen olabileceğini söyleyip kullanmayacaklarını söylemiş. Kasım 2018'de İtalya'dan gelip adaya yerleştiler. Kardeşime gelip seni ve yeğenimi göreyim dedim. O da bana sadece bakkala, markete gittiğini, google maps'ten izlendiğini söyledi" diye açıklama verdi.

Yaşadıklarına daha fazla dayanamayan mağdur kadın, Aile Mahkemesi'ne başvurarak boşanma davası açtı. Eşinin kendisine yaşattıkları sonrası fiziki ve maneviyat büyük bir buhran yaşadığını kaydeden genç kadın, herhangi bir tazminat talebi olmadan boşanmak istedi. Duruşma, cep telefonunun mobil servisinden eşinin gizli gizli izleyen kocanın kusurlu olduğu gerekçesiyle tarafların boşanmasına hükmetti. öte taraftan eşini sadakatsizlikle suçlayan B.Ç., 3 Eylül'de savcılığa başvurarak, eşinin asılsız iddialarda bulunduğunu ve dava dosyasına rapor ekleyen pedagog B.Ö. hakkında 'Görevi suistimal'den davacı oldu.

EŞLER VE ARKADAŞLAR ARASINDA KAÇAK TAKİP NASIL YAPILIYOR?

Telefonda bulunan 'konum izleme' özelliği BUL uygulaması üzerinden yapılıyor. Bu özellik, konum peşine düşüp takip etmek isteyen birey tarafından kolaylıkla aktive edilebilir. Bunun için konumunu peşine düşüp takip etmek istediği kişinin telefonunun şifresini bilmesi yeterli. Telefona izinsiz giren birey, kendi telefonundan peşine düşüp takip etmek istediği kişinin telefonuna bir onay gönderebilir. Onay kabul edildiği anda konum bilgileri paylaşılmaya başlar. Bu koşul peşine düşüp takip edilen göre ayrım edilene kadar da sürer.

BİLİŞİM HUKUKU UZMANI AVUKAT ATAKAN KARATAŞ: "Mevcut olayda koca, eşinin mobil cihazına izinsiz bir şekilde konum peşine düşüp takip uygulaması yükleyerek bilişim sistemindeki verileri izleme suçunu işlemiştir. Konum ya da lokasyon bilgisi aynı zamanda bir kişisel veri olduğundan nedeniyle, konumu takip eden birey, kişisel verileri hukuka tutarsız kaydetme ile birlikte bireysel verileri ele geçirme suçlarını da işlemiş kabul edilebilecektir."

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/telefondaki-konum-uygulamasindan-yapilan-gizli-takip-bosanma-delili-sayildi-haberi-538300