Türk Uygar Kanunu’nun 17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilmesinin 95. yılı kutlu olsun!

İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak TBMM’de kabul edilen Medeni Kanun'un kabulü ile sosyal alanda eşitlik anlayışının temeli atıldı. 1 Ocak 2002 kabul tarihli Türk Uygar Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle yürürlükten kalkmıştır.

TÜRK MEDENİ KANUNUN KABULÜ

Türk Kanunu Medenisi, Türkiye’de 17 Şubat 1926’da İsviçre Medeni Kanunu misal alınarak TBMM’de kabul edilen ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konulan 743 sayılı kanundur.

Kanunun getirdikleri;

* Ailede bayan-erkek eşitliği sağlandı.

* Evlilikte resmî nikâh zorunluluğu getirildi.

* Tek eşle izdivaç esası getirildi.

* Kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanındı.

* Mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında bayan-erkek eşdeğer ışık halkası getirildi.

* Patrikhanelerin, din işleri dışındaki yetkileri kaldırıldı.

Uygar hukuk, şahıslar arasındaki ilişkileri aranjör, kişilerin doğumdan (tüzel kişilerde kuruluşundan) ölümüne (tüzel kişilerde sona ermesine) ilişkilerini düzenleyen özel hukuk dalıdır. Kişiler hukuku, aile hukuku, eşya hukuku, miras hukuku uygar hukuk dahilinde yer alır ve medeni kanunla düzenlenirler. Borçlar hukuku ve ticaret hukuku da gerçekte uygar hukukun uzantısıdır. Uygar hukuk salt bir hukuk dalı olmaktan öte hukukun özüdür.

Türkiye’de Uygar Kanun, İsviçre Uygar Kanunundan iktibas edilmiştir. Kazuistik metoda sahip Prusya Kanunu ile devrimci bir felsefeye sahip katı Fransız Kanunu arasında kalarak sıradan bir yol izlemiştir. Kanuna öncelik tanımakla birlikte hakime takdir hakkı da tanımaktadır. 1 Ocak 2002 tarihinde bütünüyle onarılmış Türk Medeni Kanununun yürürlüğe girmesiyle yürürlüğü son buldu.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/turk-medeni-kanununun-95-yil-donumu-haberi-528739