Hadisi şerifi nasıl anlamalıyız? Hadisten çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Ebû Hüreyre radıyallahu anh, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken işittim demiştir:

“Açıkgöz olunuz! Şüphesiz dünya değersizdir. Dünyada olan mülk mülk de kıymetsizdir. Ancak Allah Teâlâ’nın zikri ve O’na yaklaştıran şeylerle, eğitici ve öğrenici elde etmek müstesnadır.” (Tirmizî, Zühd 14. Keza bk. İbni Mâce, Zühd 3)

Hadisi Şerifi Nasıl Anlamalıyız?

Bir çok hadiste, bir takım arşiv konulmaksızın dünyanın lânetlenmesi câiz görülmeyip yasaklanmıştır. Ama, Allah’tan, Allah’a itâat ve ibâdetten uzaklaştıran bir dünya anlayışı ve dünyalık bağımlılığının, Allah’ı unutturacak tarzdaki dünya sevgisinin lânetlenmesi câiz görülmüştür. Hadisimizde geçen mel’ûn yani lânetlenmiş kelimesiyle, dünyanın değersiz ve kıymetsizliğinin kastedildiğini pek çok âlim dobra dobra açıklama ettiği için, biz tercümemizde bu anlamı seçim ettik. Peygamberimiz, dünya sevgisinin tüm hataların başı olduğunu söylerken (Süyûtî, el-Fethu’l-kebîr, II,68) bu anlatılan anlamların tamamını ifâde etmiş olmaktadır.

Kişiyi Allah’a yaklaştıran şeyler, Allah’ın zikri, yani her lahza Allah’ı hatırlama, O’nu hiç bir zaman gönülden çıkarmama, O’na karşı ibadet ve tâatte samimi ve içten davranma, hem Allah’ın sevdiği hoş davranışlar ile kulun Rabbine yaklaşmasına vesile olan öteki fiillerdir. Kısaca bütün hayırlar, faziletler ve dinimizin iyi gördüğü her şey Allah’a yakın olmanın vesilesi kabul edilir. Şüphesiz Allah’ın emirlerini yerine getirme ve yasaklarından uzak durma da buna dahildir.

Bu genellemelerden sonradan Peygamber Efendimiz ilme bilhassa uyarı çekmiş, bu nedenle bilginin üstünlüğünü, öğreten ve öğrenen kimselerin değerini ortaya koymuştur. Bu sebeple, eğitici ve öğrenici olmanın dinimizde üstün bir yeri vardır. Çünkü insanların Allah’ı en iyi bileni, tanıyanı ve insanlara yardımsever olanı âlimlerdir. Onlar, ilimle ameli, teori ile pratiği şahıslarında birleştirir, bu nedenle başka insanlara da misal olurlar. İnsanların büyük çoğunluğu öğretilip eğitilmeye muhtaçtırlar. Onlara karşı bu vazifeyi yerine getirenler de âlimlerdir. O halde ilmin, âlimlerin ve ilim öğrenen talebelerin üstünlüğü tartışılmayacak değin erdemli ve önemlidir. Bütün bunlar iman ve amelle birlikte düşünülürse doğruya ulaşılmış olur. Aksi takdirde öğretilen ve öğrenilen bilginin Allah’ın hoşnutluğuna uygun olduğu bahis edilemez.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
Kişiyi, Allah’tan ve Allah’a yakın olmaktan uzaklaştıran dünya ve dünyalıkların aşağılanıp lânetlenmesi caiz görülmüştür. Dünyada en değerli ve kıymetli olan şey, Allah’ın zikri ve Allah’a yaklaşmaya vesile olan hareket ve davranışlardır. İlmin fazileti, âlimlerin üstünlüğü, ilim öğrenen talebelerin kıymeti, dünyalık başka hiçbir şeyle kıyas edilmeyecek dek önceliklidir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/uyanik-olunuz-suphesiz-dunya-degersizdir-hadisi.html