Sağlık Bakanı Koca, 65 yaş üzeri kişiler ve risk grubundaki vatandaşlar için grip aşılarının tanımlanmaya başladığını bildirdi.

Afiyet Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın arkasında yaptığı yazılmış açıklamada, kurulun, salgının seyri, genç nüfusun vakalar içindeki dağılımı, aşı programının değerlendirmesi ve influenza gündemi ile toplandığını belirtti.

Salgının ulaştığı durumda jurnal yaklaşık 30 bin olgu ile karşı karşıya olunduğuna dikkati çeken Koca, vakaların ortalama yaşının düşmesi ve aşılanmış olmak sayesinde hastanelerin kapasitesini zorlayacak bir hasta yükü ile karşılaşılmadığını vurguladı.

Koca, vakaların yaş ortalaması düşmesine rağmen hem servisler hem de yoğun bakım ünitelerinde halen ileri yaştaki kişilerin yatmaya devam ettiğine göze çarpan ederek, Kovid-19 kaynaklı vefatlar içerisinde de bu yaş grubunun bariz çoğunlukta olduğunu aktardı.

"Gençler, sizleri mücadelede ön safa ağırlama ediyorum"

Afiyet Bakanı Koca, vakaların adeta yarısının 30 yaş altındaki kişilerden oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Gençlerimiz hastalığı hastaneye yatmadan geçirseler de bulaştırabilecekleri büyüklerimiz halen hastanede tedavi edilmek zorunda kalabiliyor. Bu durum bundan böyle sorumluluğun gençlerde olduğunu teyit ediyor. Salgının ilk dönemlerinde en çok kısıtlama 65 yaş üzeri büyüklerimize uygulanmış ve büyük bir fedakarlıkla kurallara uymuş ve sorumluluklarını yerine getirmişlerdi. Bugün mesuliyet alma, ön safta uğraş etme sırası gençlerimizdedir. Gençler, sorumluluk sahibi davranarak evlerinize, sevdiklerinize, büyüklerinize virüs taşımamak için tedbirlere uymalı ve en kısa sürede bütün aşılı hale gelmelisiniz. Gençler, sizleri mücadelede ön safa davet ediyorum."

"Aşılanma oranının yüksek olması aşı olmayanları korumuyor"

Aşı programında çoğu vatandaşın aşılarını olmasına rağmen bir yavaşlamanın dikkati çektiğini vurgulayan Koca, "Aşı, bütün aşılı hale gelmeden çok sınırlı koruma sağlıyor. Hele toplum bağışıklığı elde edilmeden ne dek emek versek de yayılma devam ediyor. Aşılanma oranının yüksek olması aşı olmayanları korumuyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, "başkaları nasılsa aşı oldu, ben olmasam da olur" düşüncesinde olunmaması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Aşı birinci derece aşı olan kişileri koruyor. Kendi korumamız kendi aşımızdır. İkinci doz ve hatırlatma dozu aşısının zamanı gelen vatandaşlarımızın hiç süre kaybetmeden aşılarını tamamlamaları önce kendileri sonradan tüm toplum için son derece kıymetli bir adım olacaktır. Israrla ve tekrarla sizleri aşı olmaya ve aşılarınızı tamamlamaya eğlence ediyorum."

Yerli aşı TURKOVAC için "gönüllülük" çağrısı

Afiyet Bakanı Koca, açıklamasında yerli aşı TURKOVAC'a yönelik şu çağrıda bulundu:

"Aşımızın geliştirilmesinin her safhasında egemen bir bilim heyeti aşı çalışmasının sonuçlarını değerlendirerek bir sonraki aşamaya geçmesine müsade vermektedir. Bilimsel çalışmaların bağımsız bilim insanlarımızca değerlendirildiğinden ve teminat altına alındığından belirli olunuz.

Bulunduğumuz aşamada ise 2 doz inaktif aşı olmuş dinç bireylerin gönüllü olarak yardım vermesine ihtiyaç var. Kendi aşımız kendi gücümüzdür. Bu güce baskı katacak gönüllüler e-Nabız üzerinden gönüllü olmaya başvuru edebilir veya en yakın şehir halkı hastanesine ulaşabilirler. Yerli aşımıza destek verin, salgına aleyhinde kendi güvencemiz maddi ayla gelsin."

"Grip aşıları tanımlanmaya başladı"

Geçen yıl tüm dünyada maske kullanımı ve virüsün yayılma yollarının sınırlanmış olması sebebiyle influenzanın az kalsın hiç görülmediğini anımsatan Koca, "Bu sene dünyada influenza büyüme eğiliminde olmasına rağmen, az önce ülkemizde görülmedi. Ancak öteki solunum yolları virüsleri ise yaygın şekilde görülmeye başladı. Bu durum maske ve mesafe kullanımında bu sene geçen yıla göre daha gevşek olduğumuzu gösteriyor. Önlem bizi influenzaya karşısında da korur." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Koca, "65 yaş üzeri büyüklerimiz ve risk grubundaki vatandaşlarımız için grip aşıları tanımlanmaya başlanmıştır. Aşılar stoklara girdikçe influenza aşısı tanımlanmaya devam edilecektir." bilgisini paylaştı.

- "Eğitimin her kademesinde yüz yüze eğitime devam edeceğiz"

Sağlık Bakanı Koca, açıklamasında, yüz yüze eğitime ilişkin olarak da şu ifadelere yer verdi:

"Bilim Kurulu üyelerimiz kendilerine çok sayıda 'Okullar açık kalacak mı' sorusu ile başvuru edilmesinden davacı. En net şekilde ve kararlı bir tavırla okullarımızın kapanmasının asla gündem olmayacağını bir defa daha ifade ediyoruz. Okulların kapanması laf konusu değil. Gündemimizde olmayacak. Bu sorunun gündemde kalmasının ise hiçbir faydası da manası da değil. Çocuklarımızı koruyarak, tedbirlere uyarak eğitimin her kademesinde yüz yüze eğitime devam edeceğiz."

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/65-yas-ustu-ve-risk-grubu-icin-grip-asilari-tanimlanmaya-basladi.html