A'lâ Suresi 15. ayeti ne anlatıyor? A'lâ Suresi 15. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

A'lâ Suresi 15. Ayetinin Arapçası:

وَذَكَرَ اسْمَ رَبِّه۪ فَصَلّٰىۜ

A'lâ Suresi 15. Ayetinin Meali (Anlamı):

Rabbinin ismini anıp namaz kılan.

A'lâ Suresi 15. Ayetinin Tefsiri:

Şüphesiz kendini arıtan; Kur’lahza’ın ve Peygamberin öğütlerine kulak verip kalbini küfür, şirk ve kötü ahlâktan, bedenini madi mânevî pisliklerden, zekât verip malını kul hakkından temizleyen bu nedenle takvâ ve haşyet duygularını geliştirip artıran ve Allah huzurunda temize çıkmak için çalışıp çabalayan; kalbiyle ve diliyle Allah Teâlâ’yı zikredip O’nu aralıksız hatırda tutan ve farz namazlar ilk olarak olmak üzere vacip ve sünnet öteki namazlara da devam eden felâha erer; korktuklarından kurtulur ve umduklarına kavuşur.

İnsanın sorumluluk sahibi olduğu tüm fiil ve davranışlar üç grupta toplanabilir. Birincisi kalpten yanlış inanç ve bozuk düşünceleri temizlemektir ancak ayetteki اَلتَّزَكّ۪ي (tezekkî) buna tekâbül eder. İkincisi Allah zü’l-celâli zâtı, sıfatları ve fiileriyle tanıyıp aralıksız Allah bilinci ile yaşamaktır ancak buna da ayetteki اَلذِّكْرُ (zikir) karşılık gelir. Üçüncüsü ise Allah’a kulluk ve mahlukatına hizmetle aralıksız meşgul olmaktır ancak ayetteki اَلصَّلٰوةُ (salât) kelimesi de bunu karşılar. Zira salât, tevazu ve huşûdan ibarettir. Dolayısıyla bu üç lafızla müslümanın sorumlu olduğu tüm vazifelere göze çarpan edilmiştir. Kalbini Allah bilinciyle aydınlatan kişinin diğer bütün azalarından bu tevazu ve huşûun göstergeleri ortaya çıkar.

Cenâb-ı Yargı secdeye kullanışlı yüzler, ibret almaya kullanışlı gözler, hizmete kullanışlı bedenler, mârifete kullanışlı kalpler ve ve muhabbete kullanışlı gönüller yaratmıştır, Eğer insan dili tevhid okuyan, kalbi Allah’ı tanıyan ve bedeniyle kulluk eden biriyse üzerindeki bu nimetlerin kıymetini bilmesi gerekir. Fakat o, kendini kurtuluşa götürecek işler yapmıyor bilakis dünya hayatını tercih ediyor; orada derhal elde edebileceği yeme, içme, eğlenme ve yarı zevklerin peşine düşüyor ve bütün varlığını o uğurda harcıyabiliyor. Âhiret mutluluğunu temin edecek şanslı, temiz ve hoş işleri erteleyebiliyor. Halbuki nimetleri ve lezzetleri itibariyle âhiret hayatı, kuşkusuz dünyadan çok daha iyi, üstün ve ebedidir. Orada hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın duymadığı ve hiçbir beşer aklının düşünmediği emsalsiz nimetler bulunmaktadır. Öteki yönden dünya gelip geçici, cennetteki yaşam ise ebedidir, süreklidir. Onda katiyen kesinti olmayacaktır. O halde dünya hayatını tercih edip günden güne korkunç uçurumlara dürüst yuvarlanarak sonunu berbat etmektense, âhiret hayatını seçim edip orada kolaylık ve mutluluğa erdirecek sâlih ameller işlemek, dünyadaki can sıkıntısı ve zahmetlere de bu gayeyle sabretmek daha yerinde bir yol olacaktır.

Kur’an’ın bu benzersiz mesajlarına mü’min, kâfir veya Ehl-i kitap tüm halk müziği kulak vermelidir. Zira:

A'lâ Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

A'lâ Suresi 15. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ala-suresi-15-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html