A'lâ Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? A'lâ Suresi 5. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

A'lâ Suresi 5. Ayetinin Arapçası:

فَجَعَلَهُ غُثَٓاءً اَحْوٰىۜ

A'lâ Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):

Daha Sonra da onları çürüyüp kararmış artıklara çevirdi.

A'lâ Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:

O ulu Rab, insanların ve hayvanların faydalanmaları için yaylaları, mezraları, otlakları, bono, bahçe ve ormanları, oralardaki her türlü bitkileri, yeşillikleri, ağaçları, meyve ve sebzeleri ilâhî kudretiyle terütâze yetiştirip çıkarmaktadır. Sayıları milyonlarla ifade edilen bu bitkilerden herkes, Allah Teâlâ’nın farklı bir tecellisinin ve ezeli plandaki takdirinin bir gereği olup, taşıdıkları çeşitli renk, lezzet, koku ve güzelliklerle insan ve hayvanlara faydalı oldukları gibi, keza kendilerini çıkaran o ulu gücün varlığına, birliğine ve kudretinin üstünlüğüne kötüye işaret etmektedirler. O yüce Rab, sadece yeşillikleri çıkarıp ilkbaharı getiren yok, bununla birlikte onları kurutup karartarak sonbaharı da getirendir. Bir tarafta baharın getirdiği yeşillikler, temiz hava, bitkilerin açması, diğer tarafta ise bitkilerin solması, kurumuş yapraklar haline dönüşmesi, rüzgarların dağıtmasıyla birlikte derelerde nehirlerde çerçöp olarak akması manzaraları bulunmaktadır.

Ayette zikredilen غُثَٓاءً  (ğusâ), sel sularının meralardaki otları ve çöpleri birbirine katarak sürükleyip getirdiği ve derelerin etrafına fırlattığı ot, çöp ve yapraktan oluşan su baskını kusuğudur. اَحْوٰى  (ehvâ) ise karamsı, esmer, koyu yeşil ve isli renklere denmektedir. Bu lafızlar yaylalar ve otlaklardaki yeşil bitkilerin kuruyup dökülerek veya hayvanlar göre yenilip dışarı atılarak su baskını sularının süpürüp sürükleyeceği gübreler haline getirilmesini ifade eder fakat, o vakit kömür gibi siyah veya esmer yanıcı bir madde olur. Bu ayette yeraltı katmanlarında taşkömürünün teşekkülüne bir dikkat çekici olabileceği zamanın geçmesiyle daha iyi anlaşılmaktadır.

Yemyeşil otlak ve ekinlerin bir süre sonradan çürüyüp kararmış atıklara çevrilmesi, kendi varlığımız ve sağlığımız da dâhil şu lahza fevkalade göz kamaştırıcı olan dünya nimetlerinin birgün böyle değil olup gideceğine işaret etmektedir. Öyleyse insan, dünyanın gelip geçici nimetlerine takılıp kalmamalı; kendisini ebedî cennet nimetlerine götürecek Kur’an gibi emsalsiz bir rehbere sıkıca sarılmalıdır. Resûlullah (s.a.s.)’e bir daha unutmayacak ve unutulmayacak şekilde vahyedilen o Kur’an’a:

A'lâ Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

A'lâ Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ala-suresi-5-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html