Ahirette uzuvlarımızın yani el, bacak, ağız, göz ve kulaklarımızın hakkımızda iyi veya kötü olarak yapacakları şahitliği haber veren ayetler...

Ahiretteki mükâfat da cezâ da bu dünyada kendi yaptıklarımızın karşılıklarıdır. Cenâb-ı Hakk’ın bizim hiçbir iyiliğimize ihtiyacı olmadığı gibi, hiçbir kötülüğümüzden de O’nun şân-ı ulûhiyyetine zerre dek ziyan gelmez. Kul, yapıp ettikleriyle fakat kendi saâdet ya da felâketini hazırlamış olur.

AHİRETTE UZUVLARIN ŞAHİTLİĞİ İLE İLGİLİ AYETLER

Fussilet / 20. Ayet

"Nihâyet ateşin karşısına geldiklerinde kendi kulakları, gözleri ve derileri, bir zamanlar işledikleri tüm kötülükleri söyleyip onların karşısında şâhitlik edecekler."

(Tefsirini okumak için tıklayınız...)

Fussilet / 22. Ayet

"Ama siz, bir zamanlar günahlara dalarken kulaklarınızın, gözlerinizin ve derilerinizin bir gün aleyhinizde şâhitlik yapacağından çekinmiyordunuz. Bundan Başka yaptıklarınızın çoğunu Allah’ın bilmediğini sanıyordunuz."

(Tefsirini okumak için tıklayınız...)

Yasin / 65. Ayet

“O gün, onların ağızlarını mühürleriz; yaptıklarını Biz’e elleri anlatır, ayakları da şâhitlik eder.”

(Tefsirini okumak için tıklayınız...)

AHİRETTE ŞAHİTLİK EDECEK ORGANLAR

Abdülkâdir Geylânî Hazretleri buyurur:

“Amelleriniz, hakkınızdaki en hoş şâhitlerinizdir. Allah, kullara aslâ zulmedici değildir. Azıcık iyi amele, fazla mükâfat verir. Fena huylardan sâlim-berî olan birine aslâ fâsid demez. Sâdık, içten, içten birisini de aslâ yalancılıkla isimlendirmez…”

Kişinin ilâhî hesap günü, lehinde ve karşı en büyük şâhidi, yeniden kendisi olacaktır. Âyet-i kerîmede:

“O gün, onların ağızlarını mühürleriz; yaptıklarını Biz’e elleri anlatır, ayakları da şâhitlik eder.” (Yâsîn, 65) buyrulmaktadır.

Yani âhiretteki mükâfat da cezâ da bu dünyada kendi yaptıklarımızın karşılıklarıdır. Cenâb-ı Hakk’ın bizim hiçbir iyiliğimize ihtiyacı olmadığı gibi, hiçbir kötülüğümüzden de O’nun şân-ı ulûhiyyetine zerre değin ziyan gelmez. Kul, yapıp ettikleriyle ancak kendi saâdet veya felâketini hazırlamış olur. Nitekim âyet-i kerîmelerde buyrulur:

“İyilik ederseniz kendinize iyilik etmiş olursunuz, kötülük yaparsanız yeniden kendinize yapmış olursunuz…” (el-İsrâ, 7)

“O gün hiç kimse en küçük bir haksızlığa uğramaz. Siz orada oysa yaptıklarınızın karşılığını alırsınız.” (Yâsîn, 54)

“Şüphesiz Ki Allah, insanlara hiçbir şekilde zulmetmez, ama halk müziği kendilerine zulmederler.” (Yûnus, 44)]

Rabbimiz, özellikle şu mübârek üç aylarda takvâ zırhına bürünerek her türlü günahtan özenle sakınabilmeyi, sâlih amellere büyük bir iştiyakla koşabilmeyi ve gönül dünyamızı Ramazân-ı Şerîf’e uygunca hazırlayabilmeyi, cümlemize nasip ve müyesser eylesin. Âmîn! ( Osman Nuri Topbaş,Altınoluk Dergisi, 2019 – Nisan, Sayı: 398, Sayfa: 032)

Kemâle Ermiş Mü'minlerin Beş Vasfı

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ahirette-uzuvlarin-sahitligi-ile-ilgili-ayetler.html