Aile ile ilgili hadisler nelerdir? Peygamberimizin (s.a.v.) aile hakkındaki bazı hadisleri.

Peygamber (s.a.v.) Efendimizin aile ile ilgili hadisleri.

AİLE HAKKINDA HADİSLER

Peygamber (s.a.v.) Efendimizden aile ile ilgili nakledilen hadis-i şerifler.

“Sizin en hayırlınız, ailesine karşısında en hayırlı olanınızdır. Ben de aileme karşı en hayırlı olanınızım.” (Tirmizi, Menâkıb, 63)

***

“Uyarı edin! Sizin, hanımlarınızın üstünde hakkınız vardır. Hanımlarınızın da sizin üzerinizde hakkı vardır. Sizin hanımlarınız üzerindeki hakkınız, namuslarını muhafaza etmeleri ve hoşlanmadığınız kimselerin evinize girmesine müsade vermemeleridir. Uyarı edin! Hanımlarınızın sizin üzerinizdeki hakkı ise onların giyim ve gıda ihtiyaçlarını efendice karşılamanızdır.” (Tirmizi, Radâ’, 11)

***

“Kadınlar, erkeklerle birlikte bir bütünü tamamlayan öteki yandır.” (Ebu Davud, Taharet, 94)

***

“Kadınlar hakkında Allah’tan korkun. Çünkü siz, anlan Allah’ın emaneti olarak aldınız ve Allah’ın adıyla (düğün kıyıp) anlan kendinize helal kıldınız.” (Müslim, Hac, 147)

***

“Mümin bir kimse, eşine aleyhinde korku beslemesin. Çünkü onun bir takım huylarından hoşlanmasa da hoşlandığı başka huylan mutlaka vardır.” (Müslim, Radâ’, 61)

***

“Dört şey peygamberlerin sünnetlerindendir: Utanma (haya) duygusu, aroma sürmek, misvak kullanmak ve evlenmek.” (Tirmizi, Düğün, 1)

***

“Kıyamet gününde, Allah katında konumu en fena olacak insanlardan birisi, karısı ile beraber olup da onun (özel hayatına ilişkin) sırlarını yayan kimsedir.” (Müslim, Düğün, 123)

***

“Allah’ın bayan kullarına vurmayın!... (Bu gece) Muhammed’in eşlerine öyle çok kadın geldi. Hepsi de kocalarından şikayetçiydi. Bu adamlar sizin hayırlılarınız değillerdir.” (Ebu Davud, Düğün, 41-42 )

***

İbn Ömer (r.a.) şöyle diyor:

“Biz Peygamber zamanında hakkımızda vahiy indirilir korkusuyla hanımlarımıza aleyhinde söz söylemekten ve istediğimiz gibi davranmaktan çekinirdik. Oysa Peygamber ölüm edince istediğimizi söylemeye ve rahat davranmaya başladık.” (Buhari, Düğün, 81)

***

“Ailenin senin üstünde hakkı var!” (Ebû Davûd, Tatavvu’, 27)

***

“Yönettikleri insanlara, ailelerine ve sorumlu oldukları kişilere adaletli davrananlar, Allah Teala katında, Rahman’ın yanında nurdan minberler üstünde ağırlanacaklar.” (Nesâi, Adâbü1-kudât, 1)

***

Hz. Aişe’ye (r.a.) “Hz. Peygamber evde ne yapardı?” diye sorduğumda şöyle cevap vermişti: “Ailesinin işlerini görür, ezanı duyunca (namaz için) çıkardı.” (Buhâri, Nafakat, 8)

***

“Kişinin harcadığı en uğurlu para, ailesi için harcadığı, Allah yolunda cihad için hayvanına harcadığı ve tekrar Allah yolunda arkadaşları için harcadığı paradır.” (Müslim, Zekat, 38)

***

“Bir kişi, sevabını Allah’tan umarak ailesine masraf yaptığında, bu harcama onun için sadaka olur.” (Buharı, İman, 41)

***

“Veren el üstündür. Vermeye, geçimini sağlamakla yükümlü olduğun kimselerle; annenle, babanla, kız ve erkek kardeşlerinle başla. Daha Sonra da yakınlık durumuna tarafından devam et.” (Nesâî, Zekât, 51)

***

“Üç çeşitlilik duanın kabul edilmesinde şüphe yoktur: Haksızlığa uğrayan kimsenin duası, yolcunun duası ve anne babanın çocuklarına bedduası.” (Tirmizi, Birr ve sıla, 7)

***

“Anne baba cennet kapılarının en ortancasıdır. Bu kapıdan girme fırsatını ister kaçınrsın ister yakalarsın.” (Tirmizi, Birr ve sıla, 3)

***

“Kim rızkının bollaştırılmasını yahut ecelinin geciktirilmesini arzu ederse, akraba ilişkilerini sürdürsün!” (Müslim, Birr ve sıla, 20)

***

“Sıla-i rahim yapan, akrabasından gördüğü iyiliğe karşılık veren yok, akrabası kendisiyle ilişkiyi kestiğinde bile ona iyilik yapandır.” (Buharı, Edeb, 15)

***

“Aziz ve Ulu olan Allah, annelere saygısızlık etmeyi, kız çocuklarını diri diri gömmeyi, adalet etmediğini istemeyi size haram kılmıştır. Sizin için üç şeyi de çirkin görmüştür: Rivayet, yararsız çok soru sormak ve malı heba etmek!” (Müslim, Akdiye, 12)

***

“Dul kalıp da asil ve güzel olduğu halde evlenmeyerek, yetimleri konut bark sahibi oluncaya ya da ölünceye dek kendisini onlara adayan ve bu uğurda iki yanağı çökmüş olan kadınla ben, kıyamet günü -şu iki parmağım gibi- birbirimize yakın olacağız.” (Ebu Davud, Edeb, 120-121)

***

“Sakın babalarınızdan yüz çevirip uzaklaşmayın! Kim babasından yüz çevirirse (bu tavır) nankörlüktür.” (Buharı, Ferâiz, 29)

***

“Kim göz göre tarafından çocuğunu(n kendisine ait olduğunu) inkar ederse (kıyamet günü) Allah da onu rahmetinden uzaklaştırır ve gelmiş geçmiş herkesin önünde rezil eder.” (Ebu Davud, Talak, 28-29)

***

“Kim anneyi yavrusundan ayırırsa, Allah da kıyamet günü onu sevdiklerinden ayım.” (Tirmizi, Bûyû’, 52)

***

“Her doğan fıtrat üzere doğar. Daha Sonra anne babası onu Yahudi, Hıristiyan ya da Mecusi yapar.” (Buhari, Cenâiz, 92)

***

“Hiçbir baba, evladına güzel terbiyeden daha kıymetli bir bağışta bulunmamıştır.” (Tirmizî, Birr ve sıla, 33)

***

“Allah’tan korkun ve çocuklarınız aralarında adaletli olun!” (Müslim, Hibe, 13)

***

“Kim üç kız çocuğunun geçimini sağlar, onlan edep edip evlendirir ve onlara güzel davranırsa, cennet onundur!” (Ebû Dâvûd, Edeb, 120-121)

***

“Ailesini müdafaa ederken öldürülen şehittir.” (Tirmizî, Diyat, 21)

***

“Yavrum! Ailenin yanına girdiğin süre selam ver. Bu, sana ve ev halkına bolluk olur.” (Tirmizi, İsti’zân, 10)

***

“Ara Sıra (kıraatı) uzama niyetiyle namaza başlıyorum da bir çocuğun ağlayışını duyunca annesinin onun ağlamasıyla ne fazla tedirgin olduğunu bildiğimden namazımı kısa tutuyorum.” (Buharı, Ezan, 65)

***

“Allah’ın kadın kullarının Allah’ın mescitlerine gelmelerine engel olmayın!” (Müslim, Salât, 136)

***

“Kişinin imtihanı, ailesi, malı, çocuğu ve komşusu iledir. Namaz, oruç, sadaka ve (iyiliği) emredip (kötülükten) sakındırma işte bu imtihan için kefaret olur.” (Buharı, Mevakıtü’s-salat, 4)

***

“Bakmakla mesul olduğu kimseleri ihmal etmesi, kişiye günah olarak yeter.” (Ebu Davud, Zekat, 4 5)

***

Allah Resulü (s.a.v.) namazların sonunda şöyle dua ederdi:

“Allah’ım! Ey Rabbimiz ve her şeyin Rabbi! Beni ve ailemi dünya ve ahirette her an sana ihlasla bağlı kıl. Ey soyluluk ve ikram sahibi!” (Ebu Davud, Vitr, 25)

***

Allah Resulü (s.a.v.) akşam ve sabahleyin şöyle dua ederdi:

“Allah’ım! Senden dünya ve ahirette sağlık durumu dilerim. Allah’ım! Senden dinim, dünyam, ailem ve malım hakkında af ve afiyet dilerim. Allah’ım! Ayıbımı gizle.” (Ebû. Davud, Edeb, 100-101)

***

Allah Resulü (s.a.v.) yolculuğa çıkacağı süre şöyle dua ederdi:

“Allah’ım! Seyahatimizde bizim sahibimiz ve geride bıraktığımız ailemizin vekili sensin! Allah’ım! Yolculuğun sıkıntısından, kederli görünüşten, aile ve malımızın fena hallere düşmesinden sana sığınırım.” (Müslim, Hac, 425)

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/aile-ile-ilgili-40-hadis.html