Yahudi yerleşimciler, işgal altındaki Batı Şeria'da bir takım köylere başat düzenleyerek Filistinlilerin evlerine alev açtı, mülklerine zarar verdi.

Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus'a ast Burka Köyü Lokal Meclis Başkanı Cihad Salah, yaptığı açıklamada, onlarca Yahudi yerleşimcinin köye dominant düzenleyerek Filistinlilerin evlerine alev açtığını, saçtan yapılma bir barakayı ateşe verdiğini, taşla bazı evlerin camlarını kırdığını söyledi.

Köyün batı girişindeki yerleşimci saldırısının alan sakinlerince püskürtüldüğünü bildiren Salah, İsrail askerlerinin ise bölgede toplanan Filistinlilere göz yaşartıcı gazla müdahale ettiğini aktardı.

Salah, bazı Filistinlilerin müdahale sırasında atılan gazdan etkilendiğini ifade etti.

Filistin devlete ait ajansı WAFA'ya tarafından, Yahudi yerleşimciler Nablus'un kuzeyindeki Sebestiye beldesine de baskın düzenledi.

Yerleşimciler, beldenin girişine yakın bölgede bulunan bir oto tamirhanesi ile Filistinlilere ait araçlara hasar verdi.

İsrail Halk Yayın Kuruluşu (KAN), dün, Nablus kenti yakınlarındaki yasa dışı Homesh mesken birimi civarında, Yahudi yerleşimcilerin bulunduğu araca yoldan geçen diğer bir araçtan ateş açıldığını olayda bir Yahudi yerleşimcinin öldüğünü, 2 kişinin de yaralandığını bildirmişti.

Yahudi yerleşimciler, sabahleyin saatlerde de Filistinli bir ailenin evine saldırmış, ev sahibini darbetmişti. Saldırı sebebiyle üç kaburga kemiği kırılan, yüzünde morluklar oluşan 65 yaşındaki konut sahibi Vail Mukbil hastaneye kaldırılmıştı.

İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria'da 250'den fazla yasa dışı Yahudi ikâmetgâh birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden yaklaşık 500 bin pozitif Yahudi yerleşimci, işgal aşağıda yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zor ışık halkası getiriyor.

Uluslararası hukuka tarafından, işgal altındaki topraklarda yer alan bütün Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

BM'den Batı Şeria'da zor olaylarının arttığı uyarısı 

öte yandan Birleşmiş Milletler Orta Doğu Uzlaştırma Süreci Özel Temsilcisi Tor Wennesland, Batı Şeria'da ölümle sonuçlanan güç olaylarının arttığı uyarısında bulundu.

Wennesland, yaptığı açıklamada, Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'da gelişen güç olaylarının son derece üzüntü verici olduğunu açıklama etti.

Batı Şeria'da zor olaylarının arttığı uyarısı yapan ve son haftalardaki trajik olayların mevcut durumun kırılganlığını bir kere daha ortaya koyduğunu kaydeden Wennesland, siyasi, dini ve toplum liderlerinin şiddete aleyhinde çıkması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/bati-seriada-koyleri-basan-yahudi-yerlesimciler-filistinlilerin-mulklerine-zarar-verdi.html