Bosna Hersek'in kuzeybatısındaki Cazin kenti yakınlarındaki bir üstte 2 bin takvim tarihiyle Ostrozac Kalesi, hem Osmanlı ayrıca de Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ndan izler taşıyor.

Osmanlı döneminde askeri amaçla kullanılan tarihi kale, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü yıllarda Bihaç Valisi'nin eşi İsabella von Berks'in ricası üzerine romantik bir şatoya dönüştürüldü.

Tarihçi Bahrudin Besirevic, yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'te milli abide duyuru edilen kalenin ülkenin en devasa eserlerinden biri olduğuna muhabere ederek, "Ayrıca kale keza de kalenin bulunduğu eski kent Bosna Hersek tarihinin manâlı olaylarına tanıklık etti. Her dönem kendisine ait bir iz bıraktı." dedi.

Günümüzde turizm duraklarından biri olarak görülen kalenin tarihte önemli rol oynadığını aktaran Besirevic, "Önce Osmanlı, ardından da Avusturya-Macaristan ev sahipliği yaptı buraya. herkes kendi içerisinde sayısız öykü barındırıyor. Şehirden ilk kez 1286'da bahsediliyor. Burası dönemin merkezi gibiydi." diye konuştu. 

Osmanlı döneminde askeri amaçla kullanıldı

Besirevic, kalenin, Osmanlı döneminde askeri anlamda fazla kayda değer bir yeri olduğunu açıklama ederek, "Eski şehir halkı 300 sene Besirevic ailesinin yönetiminde kaldı. Yani benim atalarımın." dedi. 

Bihac Valisi Lothar von Berks'in gelişiyle şehrin askeri kullanımdan günlük yerleşime geçtiğini bildiren Besirevic, kalenin de Bihaç Valisi'nin eşi İsabella von Berks'in ricası üzerine romantik bir şatoya dönüştürüldüğünü anlattı. 

Besirevic, her sene belirtilmiş zamanlarda restorasyon çalışmalarının yapıldığını söyleyerek, kale ve kentin tam anlamıyla onarılması için daha büyük yatırımların yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Kalenin bulunduğu alanda kitap tanıtımı ve konserler gibi faaliyetlerin düzenlendiğini aktaran Besirevic, "Yaz aylarında buraya binlerce insan geliyor. Bosna Hersek'in en gözde turizm duraklarından biri burası." diye konuştu. 

Besirevic, bu eski şehrin çok sayıda ünlü kişiliği ağırladığını açıklama ederek, "Burası sayısız aşka, yolculuğa, insana ev sahipliği yapmış bir yer. Bizler de bu hikayelerle büyüdük. Burası çocukluğumuzun bir parçası." dedi. 

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/bosna-hersekte-pek-cok-donemin-izlerini-tasiyan-osmanli-kalesi-ostrozac.html