“Cenaze namazı kıldığınız zaman, ölen kimseye ihlâsla dua ediniz!” hadisni nasıl anlamalıyız?

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, “Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim” demiştir:

“Cenaze namazı kıldığınız süre, ölen kimseye ihlâsla dua ediniz!” (Ebû Dâvûd, Cenâiz 56)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Daha önce cenaze namazında okunacak iki dua örneğini gördük. Burada, cenaze namazı kılındığı vakit, hiçbir ayırım yapmadan ölen için samimiyetle dua edilmesi gerektiğini görmekteyiz. Bunlar Peygamber Efendimiz’in hem yaptığı hem de bize öğüt ettiği birer sünnettir. Ama burada bir nokta daha dikkat çekmektedir. O da, ölen kimsenin iyi veya fena olduğuna bakılmadan onun bağışlanması için candan dua etmektir. Günahkâr kimselerin duaya herkesten daha fazla ihtiyacı vardır. Aslına bakılırsa iyi veya fena herkesin duaya ihtiyacı vardır. Vefat eden herkesin, cemaatin önüne getirilmesinin sebebi de budur.

Aslında vefat olayı karşısında cana yakın faydalanmak, ölen Müslüman için duygulu bir gönülle dua etmek, şüphesiz ölen değin o duayı yapan diri için de yararlı ve lüzumludur.

Hadîs–i şerîfteki “ahlisû lehü’d-duâ” ifadesini, “duayı ölene ödev edin, yalnızca onun için dua edin” biçiminde iyi anlamak olası görünmekle beraber, daha önce okuduğumuz hadislerde görüldüğü ve yine azıcık sonra gelecek hadislerde de açık açık görüleceği gibi, duaya bütün Müslümanlar iki taraflı edilmediği için bu ifadeden “duayı ölüye tahsis edin” anlamının çıkarılması isabetli değildir. Şayet de bu ikazı, “cenaze namazında cenazeyi unutarak yalnızca diriler için dua etmeyin. Duanızda mutlaka ölüye bir yer ayırın” biçiminde anlamak daha doğrudur.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Duada başlıca olan ihlâstır. Cenâze namazında keza ölü hem de diriler için dua edilir. Cenaze namazı kılınan kimse için günahsız, günahkâr ayırımı yapmadan samimiyetle dua etmek gerekir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/cenaze-namazi-kildiginiz-zaman-olen-kimseye-ihlasla-dua-ediniz-hadisi.html