Delail-i Hayrat nedir? Delail-i Hayrat kimin eseri? Erkam TV'nin bir haftalık olarak okuduğu ve Youtube kanalı üstünde yayınladığı Delail-i Hayrat okumaları. Sizde Delail-i Hayrat'ı videolardan peşine düşüp takip ederek okuyabilirsiniz.

Delail-i Hayrat | Pazartesi

Delail-i Hayrat | Salı

Delail-i Hayrat | Çarşamba

Delail-i Hayrat | Perşembe

Delail-i Hayrat | Cuma

Delail-i Hayrat | Cumartesi

Delail-i Hayrat | Pazar

DELAİL-İ HAYRAT NEDİR? KİMİN ESERİ?

Delail-i Hayrat, Şeyh Muhammed b. Süleyman el-Cezûlî (ö. 870/1465) kadar derlenen, bir araya getirilerek toplanan salavat kitabıdır.

Türkler arasında daha çok Delû'il-i Şerif, Delâ'il-i Hayrat ve Dela'il diye aşina risalenin bütün adı "Delâ'ilü'l-hay­rat ve şevâriku'l-envâr fî zikri's-salât 'ale 'n - nebiyyil-muhtar"dır. Şâzeliyye tarikatının Cezûliyye kolunun kurucusu olan Şeyh Cezûlî'nin bu risalesi müridleri arasında bir tarikat evradı olarak fazla okunmuş ve dolayısıyla çok sayıda istin­sah edilmiştir. Eserin nüshaları arasın­da bazı farklar görüldüğünden Cezûlî'­nin müridi ve halifesi Ebû Abdullah es-Sehlî çeşitlilik belirten nüshaları uyum­leyerek vefatından sekiz yıl önce şeyhi­ne sunmuş, şeyh de bu fazlalıkların bir bölümünü Delâ'il metnine dahil etmiş­tir. Delâil'in bu nesil nüshalarına "Nüsha-i Dâhiliyye-i Sehliyye", satırların dışı­na kaydettiği fark ve fazlalıkları ihtiva eden nüshalarına ise "Nüsha-i Hâriciyye-i Sehliyye" adı verilmiştir.

Delâ'il'in Sehlî tertibi olmayan nüshaları da mu­temet olan ve olmayan diye ikiye ayrılır. Mutemet olanların satır içine yazılanına "mu'temede-i dâhiliyye", satır dışına ya­zılanına "mu'temede-i hâriciyye" denir. Mutemet olmayanlar ise tekrar tekrar satır dışına yazılır. Bu farklar "sin", "gayın" ve "mim" harfleriyle gösterilir. Bu durum eserin metnine bahşedilen değeri açık bir şekilde göstermektedir.

Delâ'il'i yalnızca Cezûliyye ya da Şâze­liyye mensupları değil diğer tarikat men­supları, hatta bir tarikata tabi olmayan Müslümanlar zeka, faziletine inanarak uyumlu bir biçimde okumuşlardır. Ön­ sözünde, salavatı belli zamanlarda düzenli bir şekilde okuyanların fazla sevap kazanacakları, Hz. Peygamber (asm)'in şefaatına nail olacakları, günahlarının affedileceği, kötü huyları terkedip iyi huylar edinecekleri, maddî ihtiyaçlarının karşısında­lanacağı ve dünya işlerinin düzeleceği belirtilmiştir. Bu salavatı düzenlemiş ol­ması nedeniyle Cezûli'nin kabrinin misk gibi koktuğuna inanılır.(Sorularla İslamiyet)

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/delaili-hayrat-oku-dinle-delaili-hayrat-nedir-kimin-eseri.html