Teknolojinin her geçen gün ilerlediği dünyamızda, özellikle büyük kentlerde gerçekleşen uzun süreli elektrik kesintileri kuşkusuz tüm hayatları zorlaştırıyor.

Farklı sebeplerden kaynaklanan elektrik kesintileri, özellikle uzun süreli olduğunda tüketicileri mağdur ediyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından uygulanan Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde; elektrik kesintisi sürelerinin günlük ve yıllık olarak belirli bir sınırlamaya tabi tutulmasına yer veriliyor. Buradan yola çıkarak elektrik kesintilerinde tüketici haklarına dikkat çeken Türkiye’nin ilk elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi EnCazip Kurucu Ortağı Çağada Kırım konuyla ilgili “Tüketici, elektrik kesintisi durumunda kendi bölgesindeki dağıtım şirketini veya direkt olarak 186 elektrik arıza hattını arayıp yine otomatik olarak bölgedeki görevli elektrik dağıtım şirketine bağlanarak kesintinin sebebini öğrenmeli. Mücbir sebepler olmaksızın elektrik kesintisinin 12 saatten daha fazla sürmesi halinde ilgili elektrik dağıtım şirketi tarafından tüketicilere tazminat ödenmesi gerekir.”(1) dedi. 

Bu tazminatın yanı sıra; yine dağıtım şirketi kaynaklı elektrik kesintileri nedeniyle elektronik cihazlarda meydana gelecek hasarlar ile ilgili olarak, zarar gören cihazlar için tüketicilerin yapacakları başvuruların 10 işgünü içinde değerlendirilerek tüketici hatası bulunmadığının tespitinin akabinde zararın elektrik dağıtım şirketleri tarafından karşılanacağını da vurguladı.(2) 

Elektrik kesintileri en az 48 saat öncesinde bildirilmeli 
Elektrik kesintilerinin yapılmadan önce dağıtım şirketleri tarafından bildirilmesi gerektiğini belirten Kırım, “Planlı elektrik kesintileri, kesintiden en az 48 saat öncesinde çeşitli basın yayın kuruluşları aracılığıyla veya ilgili dağıtım şirketinin internet sitesi üzerinden bildirilmeli, isteyen tüketicilere de e-posta ve kısa mesaj olarak bildirimi sağlanmalıdır.”(3) şeklinde açıkladı.


Kaynaklar 
(1)Elektrik Piyasası Elektrik Dağıtımı Ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği’nde yer alan Tablo 6- Ticari Kalite Kod No:10 

(2) Elektrik Piyasası Elektrik Dağıtımı Ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği Madde 26/2
(3)Elektrik Piyasası Elektrik Dağıtımı Ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği’nde yer alan Tablo 6- Ticari Kalite Kod No:4 

EnCazip Hakkında
EnCazip, tüketicilerin elektrik faturalarında tasarruf etmelerine yardımcı olan tarafsız, ücretsiz ve bağımsız bir karşılaştırma ve elektrik tedarikçisi değiştirme platformudur. Tüketicilerin en cazip elektrik tarifelerini kolayca bulabilmeleri için elektrik tedarikçilerinin tarifelerini anlaşılabilir ve şeffaf bir şekilde karşılaştıran EnCazip, tüketicilerin haklarını korumayı ve tüketicilere en yüksek faydayı sağlamayı temel stratejisi olarak belirlemiştir. Şirket, 2015 yılında gerçekleştirdiği uluslararası ortaklık sayesinde kurucuları oldukları şirketler arasında İngiltere’nin en büyük elektrik tedarikçisi karşılaştırma sitesi uSwitch ve Avrupa’nın en büyük karşılaştırma sitesi Kelkoo’nun da bulunduğu güçlü ortaklarının 20 ülkede edindikleri tecrübeleri Türkiye piyasasında uygulamaya geçirmiştir.