Fecr Suresi 4. ayeti ne anlatıyor? Fecr Suresi 4. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Fecr Suresi 4. Ayetinin Arapçası:

وَالَّيْلِ اِذَا يَسْرِۚ

Fecr Suresi 4. Ayetinin Meali (Anlamı):

Geçip gitmekte olan geceye!

Fecr Suresi 4. Ayetinin Tefsiri:

Cenâb-ı Hakk’ın yüce kudretini gösteren ve böyle baki bir kudret sahibi olan Zât’ın ölüleri yeniden diriltip âhiret hayatını var etmeye, orada kâfirleri cezalandırmaya kâdir olduğunu gösteren varlıklar üzerine ant edilerek söze başlanır:

Yemin edilen birinci husus, اَلْفَجْرُ (fecir)dir. Fecr, tan yerinin ağarmaya başlama ve sabah aydınlığının ortaya çıkıp ufuktan dünyaya dürüst dağılım vaktidir. Fecirle birlikte gece karanlığı sona erer ve gündüz başlar. Her insanın yaşam defterinde yeni bir sayfa açılır. Bu vakit zihnin en sâkin, gönlün en huzurlu, ortalığın en durgun olduğu bir zamandır. O zaman ibâdet ve ilimle meşgul edinmek fazla feyizli ve bereketlidir. Bu sebeple günlük yaşam içinde o vaktin ehemmiyetine uyarı çekilir. Ayrıca fecir vakti, ortalığın ağır ağır ağarmaya başlamasıyla birlikte, uykuya kendini kaptırmış canlıların uyanmaya başladığı zamandır. Bu uyanış, hem İslâm’la birlikte ruhların uyanışına hem de âhiretteki yeniden dirilişe sinyâl eder.

Ant edilen ikinci husus, “on gece”dir. Bundan amaç ayın otuz gecesinin her on gecesidir. Yâni ayın ince bir tırnak biçiminde olduğu ve her gece büyüyerek aydınlığa ulaştığı birincil on gece; ayın büyük bir kısmının aydınlık olduğu ikinci on gece; nihâyet ayın yavaş yavaş küçülerek gecenin karanlık kısmının arttığı ve sonunda tamamen karanlık olduğu son on gecedir. Her ay aksamadan sürekli bu nizam, ne harikulade bir kudret akışı ve azamet tecellisidir. Ayın bu hareketlerinin, an be an büyütülüp küçültülmesinin, hem zamanın tespiti keza de insan hayatının devamı bakımından çok büyük ehemmiyete sahip olduğu bilinmektedir.

Ant edilen üçüncü ve dördüncü husus, “çift olan” ve “tek olan”dır. Tek olan, sadece ve sadece Allah Teâlâ’dır. Çift olan ise O’nun yarattığı tüm mahlukattır. Zira Cenâb-ı Adalet kendisinin tek olduğunu (bk. İhlas 112/1), varlıkları ise çift yarattığını haber verir. (bk. Yâsîn 36/36; Zâriyât 51/49)

Yemin edilen beşinci husus ise “geçip gitmekte olan gece”dir. Bu ant de gündüz aydınlığının yaklaştığını haber verir. Dolayısıyla ayrıca fecre, ayrıca de geçip gitmekte olan geceye yemin edilmesi, dünyayı bastırmış olan şirk, küfür ve isyan karanlıklarının Resûlullah (s.a.s.)’e inmekte olan vahiy nuruyla aydınlanmaya başladığına göze çarpan eder. Mü’minleri kuşatan çile, cefa, her türlü zorluk ve meşakkat karanlıklarının dağılmaya yüz tuttuğunu ve bunların yerini kurtuluş ve başarının aydınlığına bırakacağını müjdeler. Keza karanlık gecelere benzeşen dünya hayatının, mahşerin aydınlığına doğru yol almakta olduğuna ışık tutar.

Üzerine ant edilen bu varlıklar, kâinatta büyük ve benzersiz bir nizamın ve bunu tanzim eden nihâyetsiz bir kudretin var olduğunu gösterir. Bu sebeple yemin edilmeye layık varlıklardır. Bunu yapan kudret elbette istediği her şeyi yapmaya, ölüleri de diriltmeye kadirdir. Nitekim, âhirete inanmayıp peygamberlerine karşısında gelen, bu sebeple yeryüzünde azgınlık ve bozgunculuk eden önceki kavimlerin başlarına gelenler, ilâhî kudretin bir diğer tezâhürü, onun gözler önünde eğilim eden canlı şâhitleridir. Şöyle ama: 

Fecr Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Fecr Suresi 4. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/fecr-suresi-4-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html