HAVELSAN’ın gemiler ve deniz platformları için yerli imkanlarla geliştirdiği GNSS alıcısı, gemilerden önce kutuplarda kullanılacak.

Türk savunma sanayisi şirketleri geliştirdikleri teknolojilerle bilim insanlarının çalışmalarına yardım veriyor.

Savunma sanayisinde son dönemde geliştirilen yerli ve milli teknolojiler çoklu tatbik imkanıyla farklı sektör ve ihtiyaçlar için de kullanılıyor. Bu kapsamda HAVELSAN’ın, gemiler ve deniz platformları için yerli imkanlarla geliştirdiği GNSS (Küresel Konum Belirleme Sistemi) alıcısı, gemilerden önce ilk önce kutuplarda tahsis yapacak.

HAVELSAN’ın bir süredir üzerinde çalıştığı GNSS alıcısı, gemilerde egemen bir navigasyon kullanılması ihtiyacı sonucunda ortaya çıktı.

HAVELSAN-TÜBİTAK Uç Araştırmaları Merkezi (KARE) iş birliği ve görüşmeleri sonunda cihazın ilk olarak 6. Milli Antarktika Bilim Seferi’nde kullanılmasına karar verildi. Bilim ekibinin gereklilik duyduğu cihaza ilişkin gereksinimleri bölge HAVELSAN mühendisleri, HAVELSAN GNSS’yi kutup seferine yetiştirmeyi başardı. Bu Nedenle TEKNOFEST 2021’de başlayan iş birliği sonunda 4 ay gibi kısa sürede ihtiyaçlara yanıt verebilecek bir mahsul ortaya çıkmış oldu. Aygıt bu hafta başında TÜBİTAK Kutup Araştırmaları ekibine teslim edildi ve zorunlu eğitimler verildi.

HAVELSAN kadar gönder çalışmalarına özel olarak ek özellikler ve donanımlar eklenen GNSS alıcısı, TÜBİTAK KARE ekibi kadar kutuplarda Türkiye adına yapılacak çalışmalarda kullanılacak. Çalıştırılması için dıştan sabit bir yere tabi kalmasına lüzum olmayan HAVELSAN GNSS, taşınabilir powerbank ile beslenerek ekibin çalışmalarını kolaylaştıracak. Yelken Direği görevi sonrasında bilim ekibinden alınacak geri bildirimler cihazın geliştirilmesinde kullanılacak.

HAVELSAN GNSS, GPS, Galileo, BeiDou, Glonas, QZSS gibi farklı küresel konumlama uydu sistemlerini kullanarak konum hesaplama yapılabiliyor ve küresel kapsama alanı sağlıyor.

Reel zamanlı konum, sürat ve vakit bilgisi ile kesintisiz egzersiz performansı sunan HAVELSAN GNSS, direk görevi sonrasında birçok gemide de kullanıma hazır ayla gelecek.

HAVELSAN gelecek dönemde Antarktika Bilim Seferi’ni desteklemek nedeniyle simülasyon çalışmaları yaparak bilim insanlarının kullanımına sunmayı hedefliyor.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/gemiler-icin-uretilen-sistem-ilk-gorevini-kutuplarda-yapacak.html