Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Yiyecek Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde değişim öngören taslağı hazırladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, “gıda etiket yönetmeliğinde” değişikliğe gidiyor. Hazırlanan taslağa kadar, gıda etiketlerinde aldatıcı açıklama, ad ve görseller kullanılamayacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya kadar, 3’üncü Tarım Orman Şurası’nda alınan “gıda okuryazarlığının artırılması ve tüketicilerin dürüst bilgilendirilmesi” kararları doğrultusunda çalışmalar kesintisiz sürdürülüyor. Bu kapsamda Bakanlığın hazırladığı Türk Yiyecek Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde değişiklik öngören eskiz, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün internet sitesinde görüşe açıldı.

Yönetmelik değişikliği konusunda, ilgili bakanlıklar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, sektör ve tüketici temsilcileri gibi tüm paydaşlar görüşünü bir ay içinde bildirebilecek.

Taslak, görüşlerin alınmasının peşinde oluşturulan daha alçak komisyonda değerlendirilecek ve daha sonra Milli Gıda Kodeks Komisyonunda ele alınacak.

Komisyonda son şekli verilecek olan düzenleme, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin onayının peşinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

İÇİNDEKİLER BİLGİSİ 2,5 KAT DAHA BÜYÜK YAZILACAK

Eskiz düzenlemeye göre, gıda etiketlerinde yanıltıcı ifadeler, isimler, görseller kullanılamayacak. Gıdanın adı ve içindekiler bilgisi (bileşenler listesi) mevcut düzenlemeye tarafından ambalajın boyutuna ast olarak 2,5 kat daha büyük yazılacak.

Bir ambalajın en geniş yüzeyinde markanın en büyük yazıldığı bölge “temel görüş açısı” olarak belirlendi. Gıdanın adının temel bakış alanında da yazılması zorunlu olacak. Birbirine benzeşen ve tüketiciler tarafından benzer gıdalarla karıştırılabilecek gıdalarda yanıltıcı görsel, isim ve açıklama kullanılmayacak.

Tüketiciler göre karıştırılabilecek birbirine eş gıdalarda gıdanın adı etiket üstünde markanın geçtiği her yerde, gıdanın markasının derhal yanında ya da altında gıdanın markası ile benzer punto büyüklüğünde yazılacak.

TATLANDIRICI İÇEREN GIDALAR

Üretiminde meyve veya sebze yerine sadece güzel koku verici kullanılan bir gıdanın etiketinde aroma verici ile ilgili görsel bulunamayacak. Gıdanın adında aromalı olduğu “… aromalı” ifadesi kullanılacak ve gıdanın adının geçtiği her yerde en az 3 milimetre olacak şekilde yer alacak.

Tüketiciler göre karıştırılabilecek birbirine eş gıdalarda, özelliklerini taşımadığı bir gıdanın adı kullanılarak, “… tadında”, “… lezzeti”, “… keyfi” gibi ifadeler kullanılamayacak.

Bir yiyecek bileşeninin görselinin etikette ya da ürün adında yer alması durumunda görselin olduğu baştan ya da ürün adının yanına veya aşağı o bileşenin miktarı en az 3 milimetre olacak şekilde yer alacak.

Tatlandırıcı taşıyan gıdalarda “tatlandırıcı içerir” veya “tatlandırıcılı” ifadesi temel görüntü alanında gıdanın adının yanında ya da aşağıda en az 3 milimetre olacak şekilde yazılacak.

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/gida-etiketlerinde-yaniltici-ifade-isim-gorsel-kullanilamayacak.html