Güney Afrikalı Müslümanlar, Güney Afrika’daki ilk cami olan Soweto Camiî’nin restorasyonunu yaptığı için Türkiye’ye teşekkür etti.

Güney Afrika’yı 1948-1994 yıllarında yöneten ırkçı apartheid rejimine karşısında direnişin simge mekanlarından Soweto’nun merkezinde yer alan cami, Johannesburg kentinde yaşamış siyahi kökenli Müslüman nüfus için sembolik tartma taşıyor.

Geçmişte apartheid yanlılarının saldırıları sonucu ağır zarar görebilen caminin TİKA tarafından restorasyonu, Türkiye’nin ırkçılığa karşı duruşu ve Güney Afrikalı Müslümanlara desteğini gözler önüne seriyor.

“RESTORASYONA FAZLA İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ BİR ANDA TİKA YARDIMIMIZA KOŞTU”

Soweto Camisi imamı Ali Musa, 1984 yılında yapı edilen bu caminin Soweto’nun ilk camisi olma özelliği taşıdığını belirtti.

Musa, caminin bölge sakinleri için sosyal merkez işlevi gördüğünü kaydederek “Gerçekleştirdiğimiz sosyal faaliyetlerle sadece Müslümanlara değil, toplumun geneline yardımcı olmaya çalışıyoruz.” dedi.

Geçmişte apartheid yanlılarının saldırısına uğradıklarını söyleyen Musa, “Beyaz ırkçı Boeremag örgütü kadar 2002 yılında gerçekleştirilen bombalı saldırıda binamız ağır zarar almıştı. Saldırganlardan bazıları hala içerde. Şayet onları ziyaret edip İslam’a misafir etme etmeliyiz.” diye konuştu.

Musa, eskiyen altyapı ve saldırının bıraktığı hasarın da etkisiyle caminin zamanla kullanılamaz hale geldiğini belirterek “Restorasyona fazla gereklilik duyduğumuz bir anda TİKA yardımımıza koştu. Hemen Hemen bütün camiyi her yerde aşağıda yenilediler. Bizlere yeni minber, mihrap, kürsü ve yeni halılar da bağışladılar. Bu restorasyon caminin çehresini çok değiştirdi.” ifadesini kullandı.

Soweto Camisi irtibat sorumlusu Lokman Mogapi, bulundukları bölgenin Güney Afrika tarihindeki önemine dikkati çekerek “Bu semt aynı zamanda apartheid karşıtı hareketin kalbi olma özelliği taşıyor.” dedi.

HER YIL DAHA ÇOK GÜNEY AFRİKALI MÜSLÜMAN OLUYOR

Mogapi, Soweto’da Müslüman nüfusun her geçen yıl arttığını vurgulayarak “Biz buradaki birincil camiydik lakin artık bölgede beş cami var. Her geçen yıl daha fazla sayıda Güney Afrikalı Müslüman olmayı tercih ediyor.” diye konuştu.

Caminin restorasyonundaki yardımlarından ve cömertliklerinden ötürü Türk halkına müteşekkir olduklarını açıklayan Mogapi, şunları kaydetti:

“Gerçekleştirilen bu restorasyon baştan sona camimiz bölgenin en hoş mekanlarından biri haline geldi. Pek ama gayrimüslim halk müziği da camiyi görmek için ziyaret ediyor.”

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/guney-afrikali-muslumanlardan-soweto-camiinin-restorasyonu-icin-turkiyeye-tesekkur.html