Hadid Suresi 21. ayeti ne anlatıyor? Hadid Suresi 21. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Hadid Suresi 21. Ayetinin Arapçası:

سَابِقُٓوا اِلٰى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا كَعَرْضِ السَّمَٓاءِ وَالْاَرْضِۙ اُعِدَّتْ لِلَّذ۪ينَ اٰمَنُوا بِاللّٰهِ وَرُسُلِه۪ۜ ذٰلِكَ فَضْلُ اللّٰهِ يُؤْت۪يهِ مَنْ يَشَٓاءُۜ وَاللّٰهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظ۪يمِ

Hadid Suresi 21. Ayetinin Meali (Anlamı):

O halde tevbe ve sâlih amellerle sizi Rabbinizin bağışlamasına eriştirecek sebeplere ve Allah ile peygamberlerine aslında inanmış olanlar için hazırlanmış bulunup, genişliği gökle yerin genişliği gibi olan bir cennete yarışırcasına koşuşun. Bu, Allah’ın bir lutfudur ama onu dilediğine verir. Doğrusu Allah büyük lutuf sahibidir.

Hadid Suresi 21. Ayetinin Tefsiri:

Dünya hayatı kısadır, geçicidir. Hem sefâsı keza cefâsı, keza faydası ayrıca de zararı fânîdir. Bunun içinde bir insan ömrü ise zikre değmeyecek derecede kısadır. Cenâb-ı Adalet bunu, her insanın kolaylıkla anlayabileceği yağmur-ekin misaliyle anlatır. Buna mukâbil âhiret hayatı ise ebedîdir. Hem mükâfatı hem cezası,  hem ıkâbı hem rızâsı sonsuzdur. Dolayısıyla geçici olan dünya hayatına aldanarak, onu elde tutabilme gayretiyle Allah Teâlâ’nın infak, cihad, malı ve canı İslâm yolunda masraf gibi emirlerini terk etmemek gerekir. Çünkü mü’min için maksat dünya değil âhirettir. Dünyanın oyun ve eğlencesine takılmak yok, bütün imkânları ve fırsatları âhiret sermâyesi hâline getirebilmektir.

Şâirin şu beyti ne kadar ikaz edicidir:

“Müft ikâmetgâh sanur cihânı birey

Nakd-i ömrün verir kirâ yerine.” (Abdî)

“Zavallı insanoğlu, dünyayı bedâva oturulacak bir konut zanneder. Halbuki tüm ömrünü kirâ bedeli olarak para gibi harcamaktadır, lakin farkında olan değildir.”

Bu hususta Hz. Ali şu nasihatte bulunur:

“Dünyaya üzülme! Çünkü dünya altı şeyden ibarettir: Gıda, içe­cek, giyecek, koklanacak, binecek ve evlenilecek şeyler. En hoş yiye­ceği baldır, o ise bir tür sineğin tükürüğüdür. En bol içeceği sudur, bütün can­lılar bu hususta birbirine eşittir. En üstün giyeceği ipektir, bu ise bir kurtçu­ğun dokumasıdır. En üstün kokusu misktir, bu da bir farenin kanıdır. En üs­tün bineği attır, yiğitler onun sırtında öldürülür. Nikâhlanacaklara gelince, on­lar da kadınlardır. Bu ise sahiden bir sidik yolunun, bir sidik yolunda olması çağırmak­tir. Allah’a ant ederim ama, bayan en güzel yerini süslemekle birlikte, onun en çirkin yeri özlem edilir.” (Kurtubî, el-Câmi‘, XVII, 255)

Dünya hayatının aldatıcı bir fayda olması, âhiret hayatını istemekten alıkoyması sebebiyledir. Yahut Allah Teâlâ’nın rızâsına ve âhiretin kazanılmasına vesile edinilmesi durumunda o, en hoş üstünlük haline kazanç. O halde fazla kimsenin aldandığı bir aldatma menfaati olan dünya hayatına kanmamak, tersine onu Rabbin rızâsı istikâmetinde en yardımcı bir şekilde ölçmek gerekir. Bunu başarabilmek için de onun geçici zevklerine kapılmayıp, sonunda mutlaka vuku bulacak ayrılık endişesi ile bir taraftan âhiretteki şiddetli azabı, bir taraftan da Allah kadar bağışlanma ve hoşnutluğu düşünmeli; yalnız azap korkusu ile yok, o bağışlanma ve hoşnutluğa değer bir aşk ve muhabbet ile âhiret için çalışmalı, genişliği gökle yerin genişliği gibi olan cennetlere dürüst koşmalı, bunu yaparken de önceki “sâbikûn” olanları vermek için yarışmalı, o büyük hedefe ermek için koşturmalıdır. (bk. Âl-i İmran 3/133-134)

Fakat bu yolda koştururken fânî hayatın bir gereği olarak şu husus da gözardı edilmemelidir:

Hadid Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Hadid Suresi 21. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hadid-suresi-21-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html