Hamile bir bayan namaz kılarken zorlanmakta ise namazlarını oturarak ya da îmâ ile kılabilir mi?

Hamile olan bayan, namazda rükû ve secde yapması kendisine veya karnındaki bebeğe zarar verecekse, altında anlatılanlardan kendisine yerinde gelen şekilde namazını kılar.

Hastalığından nedeniyle namazda rükû ve secde yapamayan birey oturduğu yerden kolayına geldiği şekilde, mesela bağdaş kurarak veya ayaklarını yanlamasına veya öne doğru uzatarak oturup namazını kılar. Ayaklarını yandan veya kıbleye uzatarak da olsa yere oturamayan kişi, ayakta ya da tabure, sandalye, sedir vb. yerlere oturarak namazını îmâ ile kılabilir.

Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), hemoroid hastalığı olan birinin nasıl namaz kılacağının sorulması üstüne; “Durabilirsen ayakta, gücün yetmezse oturarak ona da gücün yetmezse tabi üstü uzanarak kıl” (Ebû Dâvûd, Salât, 181) buyurdu. Bu durumda olan bir kimse usûlüne göre, namazını îmâ ile kılar. Îmâ ile namaz kılan birey başını rükûda azıcık, secdede ise rükûdan azıcık daha pozitif eğer. bununla birlikte, vücudun baş ile birlikte eğilmesiyle de îmâ üretilmiş olur. Bir kişi ayakta durmaya gücü yettiği hâlde, rükû ve secdeye gücü yetmiyorsa, ayakta veya oturarak îmâ edebilir; fakat oturarak îmâ etmesi daha uygundur. Başı ile îmâ etmeye gücü yetmeyen kimse Hanefîlere tarafından namazını kazaya bırakır; gözleri, kaşları veya kalbiyle îmâ ederek namaz kılamaz (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 260).

Kaynak: Diyanet İşleri Fetva Kurulu

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hamile-bir-kadin-namaz-kilarken-zorlanmakta-ise-namazlarini-oturarak-veya-ima-ile-kilabilir-mi.html