Hastalıklar ve sebepleri nelerdir? Toplumda sık sık görülen bir takım hastalıkların şehvetli sebepleri...

İnsan, ruh ve bedenden oluşan bir varlıktır. Bu iki taraftan birinde ifsat ve bağdaşmazlık oluştuğunda, diğerine de etki eder. Bambaşka gibi görünse de ruh ve vücut, birbirine tesir eden bir bütündür.

Fiilen her hastalığın kişinin kendisine has bir sebebi vardır. Kendi korkularımızı, mutsuzluklarımızı, endişe ve endişelerimizi oluşturduğumuz gibi kendi hastalıklarımızı da ayrım etmeden kendimiz oluşturabiliriz. Hastalıkların teşhisinde alternatif ve geleneksel tıbbî usûller ile alışılmış hastane tıbbı metotlarının ihtiyaca göre birbirini tamamlayacak şekilde kullanılması bizleri daha fazla çözüme ulaştıracaktır. Meselâ sırt ve bel ağrılarının sebebi, kendini sıkışıp kalmış hissetmek olabileceği gibi, böbrek ve akciğerlerin iyi çalışmamasından da kaynaklanabilir.

 acilen tıp, hastalığın kendisini yok de rahatsızlık ne üretiyorsa onu tedavi ediyor. Şeker üretiyorsa ilaçlarla şekeri düşürüyor ve kişiyi bir ömür o ilaca mahkûm kılıyor, ancak hastalığın kökenini yok etmiyor.

 Allâh’ın Esmâü’l-hüsnâ’daki  “el-Hayy” ismi, kâinatta her şeyin canlı ve hareket hâlinde olması olarak tezâhür eder. Bir şeyin canlı ve dinç olması için hareket hâlinde olması şarttır. Sık Sık kullanılan akupunktur tedavisi, bozulan enerjiyi düzeltmek içindir. Hareket enerjisi, sağlık ve bereketi beraberinde getirir. Tabiî hareket ritminden çıkmayan hiçbir organın sıhhati bozulmaz. Atıl olan ise, yolu tıkanan suyun bekleyerek yosun tutması gibi küflenir, sıhhatini yitirir.

HASTALIKLAR VE HISSI SEBEPLERİ

Hareket ve hayatın canlı ritminin akışında bulunmak, sağlık nîmetinin devamı için birincil adımdır. Bazen doksan yaşında olup da sağlık problemi yaşamayan ihtiyar nine ve dedelerle tanışıyoruz. Onların ortak noktalarına baktığımızda, sabahleyin güneşini üzerlerine doğurmadıklarını, yürüyüş, hareket, çalışma, ibadet ve dâimâ olumlu us içerisinde olduklarını saptama ediyoruz. Zaten ibadet ve inanç, teslîmiyet, güven ve âhiret inancıyla beraber, olumlu düşünceyi de anında ardı sıra yanında getiriyor.

Hasta eden, duygularınız değil, onları yaşamaya izin vermemeniz, yani duygunuzun hareket alanını kesmenizdir. Meselâ mükemmel olma arzusu ve kendine aşırı yüklenme, migren hastalığına sebep olurken; nefret edilen şey, inkar, kaçış, ishale sebep olur. Bunun gibi toplumda sık sık görülen bir takım hastalıkları, sebepleri ile burada misal olarak vereceğiz ki, sebepler giderildiğinde rahatsızlık da iyice ortadan kalksın:

Âdet bozuklukları: Kadınlığını reddetme

Ağız rahatsızlıkları: Yeni fikirleri içine almayı inkar, hiddet ve intikam

Ağrılar: Sevgi ve destek bulma özlemi

Astım: Boğucu sevgi

Ayaklar/bacaklar: Gelecek ve ilerleme korkusu

Baş ağrıları: Kendini kusur bulma, nefret edilen şey

Boğaz: İfadenin yolu, imalatçı düşüncenin engellenmesi

Cilt/Deri: Ferdiyetçilik

Diz: Kibir, gurur, benlik

Eklemler: Hayattaki istikamet değişikliklerine armoni

Kanser: Derin bir üzüntü, uzun süreli hiddet, yiyip tüketen sır, üzüntü

Yürek rahatsızlıkları: Sevinçten mahrumiyet, kendini yalnız kestirme

Mide rahatsızlıkları: Yeni us tecrübelerini sindirememe, nefret edilen şey

Omuz: Hayatı nakliye ya da tartma olarak idrak

şeker hastalığı: “Keşke”ler, “hayatın hiç tadı değil” anlayışı

Yatak ıslatma: Ana-babadan, bilhassa babadan korkma

Rahatsızlığın sebebini bulduktan daha sonra çözümü bulmak da kolaylaşacaktır. Zihnî çerçeveleme ile bunu başarılı olmak muhtemel... İlk olarak problemin zihindeki sebebine bakın ve bunun sizin için doğru olup olmadığını düşünün. Eğer bu sizin için geçerli değilse, “Hangi düşüncelerimden nedeniyle olabilir?” diye kendinize sorarak cevâbı bulun.

Peşinde “Şuurumda bu durumu yaratıcı us kalıbını bırakmaya hazırım!” sözünü tekrar edin. Yeni oluşturduğunuz olumlu fikir modelini birçok kere her yerde edin. İyileşmenin zaten başlamış olduğunu varsayarak iyileşmeyi kabul edin. Ve hedef edin. Dînimizde tüm ibadetlerimizde şart olan maksat, şu an psikolojik tedavide faal ve adaleli bir şekilde kullanılmaktadır. Niyet; odaklanmış us, önerme demektir. Sağlıklı olmaya, yaşamaya kasıt ederek bunu hissedin. Size bir afiyet niyeti örneği yazarak yazımı sonlandıyorum:

“Her geçen gün daha da iyi olmayı ve sağlığımın çok iyi olmasını seçiyorum. Sağlığımı korumayı ve dinç olmanın tadını çıkartmayı kabul ediyorum. iyice sağlığıma kavuşmaya tüm benliğimle ve yüreğimle amaç ediyorum. Niyetim az önce gerçekleşmeye başladı. Bunun için Allâh’a şükrediyorum. Allah’tan gelen afiyet nîmetini mutlulukla kabul ediyorum.”

İstifade Edilen Kaynaklar: Âdil Maviş, Bilinçaltını Bilinçli Yönet; Louise Hay, Hafıza Gücüyle Çare.

Kaynak: Büşra ÜMMÜHA, Şebnem Dergisi, 2021-Kasım, Rakam:201

Rahatsızlık, Bela ve Musibetler Müslüman için Canice mıdır veya Günahlara Kefaret midir?

Mânevi Hâlin Yükselebilmesi için Üç Koşul

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hastaliklarin-duygusal-sebepleri.html