Diyanet İşleri Başkanlığı kadar hazırlanan bu haftaki cuma hutbesi “Hayatı Helal Kılabilmek” başlığıyla yayınlandı.

“Hayatı Helal Kılabilmek” başlığıyla yayınlanan bu haftaki cuma hutbesinde, helal ve haramın, Rabbimizin dünya hayatında bizim için koyduğu sınırlar olduğu belirtildi.

Hutbede, müminlerin Allah’ın kendilerine helal kıldığı iyi ve hoş şeyleri haram saymaması, sınırı da aşmaması gerektiği ve Allah’ın sınırı aşanları sevmediği vurgulandı.

İşte 29.04.2022 tarihli cuma hutbesi.

HAYATI HELAL KILMAK

Muhterem Müslümanlar!

Okuduğum ayet-i kerimede Ulu Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler! Allah’ın size helal kıldığı iyi ve hoş şeyleri haram saymayın, sınırı da aşmayın. Allah sınırı aşanları sevmez.”1

Okuduğum hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: “Helal de bellidir, haram da bellidir. İkisinin arasında birtakım şüpheli hususlar vardır ama insanların birçok bunları bilmezler. Kim kararsız şeylerden sakınırsa, dinini ve haysiyetini korumuş olur. Kim de değişken şeylere düşerse, harama düşmüş olur…”2

Aziz Müminler!

Helal ve haram, Rabbimizin dünya hayatında bizim için koyduğu sınırlarıdır. Helal ve haram, sadece yeme ve içmeye indirgenemeyecek kadar geniş kavramlardır. Nezih bir hayatın üzerine inşa edildiği bilincin adıdır helal ve haram. Bu bilinç, özden söze, düşünceden eyleme, giyimden kuşama, yemeden içmeye, alışverişten tüketime, aileden komşuluk ilişkilerine değin hayatın her anını ve alanını kuşatır. 

Değerli Müslümanlar!

Rabbimizin bize tertemiz itimat ettiği fıtratımızı koruyan her laf ve tavır helaldir. Bu fıtratı bozan, namus, övünç ve haysiyetimizi zedeleyen her şey ise haramdır. Helal, Allah’ın rızasına yerinde güzelliklerdir. Haram ise, O’nun gazabını celbeden çirkinliklerdir. Helal de haram da imtihanın bir parçasıdır. Helal ile kanaat etmek de ibadettir, haramdan kaçınmak da. Helali haram, haramı helal saymak ise imana zarar veren büyük bir günahtır.

Değerli Müminler!

Dinimiz İslâm’da helal ve haramı saptamak Allah’a ve O’nun izniyle Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e aittir. Rabbimiz, helali ve haramı Yüce Kitabında bize öğretmiştir. Resûlullah Efendimiz de nasıl mümince yaşayacağımızı bize göstermiştir. Onun dilinde mümin, bal arısı gibidir. Defalarca güzel, temiz, helal şeyler yer ve daima hoş şeyler üretir. Hiçbir şeyi ne savurganlık eder, ne de ifsat eder.3  O her daim iyinin, güzelin ve salih amellerin peşindedir.

Aziz Müslümanlar!

Kötülükten yüz çevirip hayatımızı iyilikle süslediğimiz müddetçe huzurlu yaşarız. Haramlardan uzaklaştıkça Rabbimizin rahmetine yaklaşırız. Günahlar ile aramıza uzaklık koyduğumuz sürece Allah katında yüceliriz. Gönlümüzü sevgi, şefkat, acıma, sadakat ve samimiyet gibi güzelliklerle donattığımızda istikametimizi buluruz. Kin, nefret, intikam, yalan, aldanma ile yol alırsak karanlıklarda kayboluruz. Her işimizde helal ile hareket edersek an be an cennete yürürüz. Harama bulaşırsak sonunda hüsrana uğrar, pişman oluruz.

Kardeşlerim!

Rahmet ve mağfiret ayı Ramazan’ın bu son Cuma gününde ve bayram arefesinde ebedi hayatımızı bayram kılmak için helal haram çizgisine riayet edelim. Allah’ın koyduğu sınırların dışına çıkmayalım. Efendimiz’in (s.a.s) şu duasına gönülden “amin” diyelim. “Rabbim! Beni sana oldukça çok şükreden, seni bolca zikreden, senin azabından çekinen, sana hakkıyla itaat eden, sadece senin için eğilen, her zaman sana yalvarıp yönelen bir kişi eyle!”4

Değerli Müminler!

Hutbemi bitirirken kayda değer bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Bayrama kavuşmamıza sayılı günler kaldı. Birçoğumuz bugünden itibaren bayramı sevdiklerimizle vermek için yola çıkacağız. Gidiş ve dönüş yollarındaki aşırılık her zamankinden daha fazla titiz olmamızı gerektirmektedir. Bu noktada tüm kardeşlerimizi trafik kurallarına uymaya, sabırlı, halden anlayan ve tedbirli davranmaya, birbirimizin hak ve hukukuna saygılı olmaya davet ediyorum.

Dipnotlar:

Mâide, 5/87. Buhârî, Îmân, 39; Müslim, Müsâkât, 107. Ahmed b. Hanbel, II, 199. İbn Mâce, Duâ, 2.

Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/hayati-helal-kilabilmek.html